Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työilmapiirin takia syrjäytetty Hämeenlinnan vankilanjohtaja saa takaisin virkansa

KHO kumosi viime viikolla vankilanjohtajan hyllytyksen. Aiemmat ilmapiiriongelmat johtivat jopa käräjöintiin.

Kotimaa
 

Hämeenlinnan vankilanjohtajan tehtävistä syrjään siirretty Tuomo Kärjenmäki saa takaisin vanhan virkansa. Rikosseuraamuslaitos (Rise) päätti asiasta tiistaina.

Taustalla on korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätös, jonka mukaan Kärjenmäen hyllytys oli lainvastainen. Lisäksi Risen pääjohtaja Esa Vesterbacka oli esteellinen päätöksen tehdessään.

Kärjenmäki päätettiin siirtää vankilanjohtajan tehtävistä vuoden 2013 lopussa erityisasiantuntijan tehtäviin Turkuun. Siirron perusteena olivat Hämeenlinnan vankilan ilmapiiriongelmat Kärjenmäen ja hänen alaistensa välillä. Kärjistyneet välit johtivat jopa rikosilmoituksiin ja oikeudenkäynteihin.

Rise arvioi tilanteen niin pahaksi, että siirron vaihtoehtona olisi ollut Kärjenmäen irtisanominen.

Vankilanjohtajan siirrolla oli Vesterbackan mukaan tavoitteena varmistaa vankilan työilmapiirin rauhoittuminen sekä löytää oikeudenmukainen ja tasapuolinen ratkaisu eri osapuolten kesken.

”KHO totesi kuitenkin meidän tulkinneen virkamieslakia virheellisesti.”

Vesterbackan mukaan Kärjenmäelle tarjotaan nyt tilaisuutta palata vankilanjohtajaksi. Nykyiselle vankilanjohtajalle etsitään muita tehtäviä.

”Meillä on useita hankkeita, joissa tarvitaan johtajatasoisia henkilöitä”, Vesterbacka sanoo.

Vesterbackan mukaan tarkoitus on seurata, etteivät ilmapiiriongelmat vankilassa kärjisty uudelleen. Hän kuitenkin toteaa, ettei Kärjenmäki ole viiteen vuoteen hoitanut vankilanjohtajan tehtäviä, sillä ennen siirtoaan Turkuun tämä oli jo muissa tehtävissä. Sinä aikana myös henkilökunta on vaihtunut.

”Uskomme ihmisen mahdollisuuksiin muuttua ja kasvaa. Sitä vaaditaan nyt kaikilta”, Vesterbacka toteaa.

KHO:n mukaan Risen päätös siirtää vankilanjohtaja alemmantasoiseen virkaan tarkoitti, että virka oli muuttunut kokonaan toiseksi. Virkamieslaki taas ei salli virkamiehen siirtämistä toiseen virkaan ilman suostumusta.

Vesterbackan esteellisyys liittyi siihen, että Kärjenmäen siirrosta seurasi nimityskierros, jonka seurauksena Vesterbackan poika nimitettiin Hämeenlinnan vankilan apulaisjohtajaksi. KHO:n mukaan luottamus Vesterbackan puolueettomuuteen oli tämän takia vaarantunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat