Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järvien jäät lähtivät etuajassa jo kolmantena vuonna peräkkäin

Etelä- ja Länsi-Suomen järvet ovat jo jäättömiä, Keski- ja Itä-Suomessa jäät ovat niin hauraita, ettei niille pitäisi mennä.

Kotimaa
 
Susanna Luoto / Lehtikuva
Jää sulaa keväällä nopeasti, kun eristeenä ollut lumi on hävinnyt.
Jää sulaa keväällä nopeasti, kun eristeenä ollut lumi on hävinnyt. Kuva: Susanna Luoto / Lehtikuva

Jäät ovat lähteneet maan etelä- ja länsiosien järvistä. Se tapahtui pari viikkoa aiemmin kuin pitkän ajan keskiarvo olisi antanut odottaa, Suomen ympäristökeskus kertoo.

Varhaisuus ei ollut aivan poikkeuksellista, sillä näin aikainen jäidenlähtö tapahtui jo kolmantena vuonna peräkkäin.

Myös maan itä- ja keskiosissa järvien jäät ovat haurastuneet niin, ettei niille pitäisi enää mennä, Ympäristökeskus muistuttaa. Niin on käynyt myös Kainuussa ja Koillismaalla.

Jäät jäivät keskimääräistä heikommiksi, koska lämmin syksy piti vesistöt sulina pitkään. Kireiden pakkasten jakso tammikuussa vahvisti jäitä, mutta niistä ei tullut niin paksuja kuin olisi voinut, koska jään päälle satanut lumi eristi jään kylmästä ilmasta.

Jäiden paksuutta seurataan talven mittaan säännöllisesti. Viime viikolla mittauksia voitiin tehdä enää maan pohjoisosassa.

Runsaassa viikossa jäät ohenivat 10–20 senttimetriä maan keskiosassa ja Kainuussa. Kainuun järvissä oli viime viikolla jäätä 35–70 senttimetriä, Lapissa 50–80 senttimetriä.

Jää sulaa keväällä nopeasti, kun eristeenä ollut lumi on hävinnyt. Sen rakenne myös muuttuu, ja siksi aamulla tukevalta ja paksulta vaikuttanut jää voi pettää iltapäivällä.

Joet ovat jäättömiä Pohjanmaata myöten, ja Etelä-Lapinkin joet ovat vapautumassa jääpeitteestä. Ympäristökeskus muistuttaa, että heikkeneviä jäitä on syytä varoa virtapaikoissa pohjoisempanakin.

Suomenlahti on jo jäätön. Perämeren pohjukassa on jäätä 40–70 senttiä ja sitä etelämpänä noin Vaasan korkeudelle asti on haurasta jäätä.

Merijäätäkin on tavallista vähemmän. Tavallisena vuonna olisi tähän aikaan vielä jäätä Suomenlahdella sekä Perämerellä Vaasasta pohjoiseen jopa 60 senttimetrin paksuisena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat