Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potkupyörä on pyöräilemään opettelevien lasten uusi suosikki – ”koordinaatio, tasapaino ja vartalon hallinta kehittyvät hyvin”

Potkupyörät ovat olleet markkinoilla muutaman vuoden ja niitä myydään jo suurin piirtein saman verran kuin apupyörillä varustettuja polkupyöriä, joiden käyttö on vähentynyt.

Kotimaa
 
Saara Luomala kulkee äitinsä Tiia Hautamäen kanssa potkupyörällä lyhyitä matkoja lähikauppaan ja päiväkotiin. Autoteiden varrella Hautamäki kulkee vieressä tarkkana. ”Onneksi Saara on luonteeltaan myös aika varoinen.”
Saara Luomala kulkee äitinsä Tiia Hautamäen kanssa potkupyörällä lyhyitä matkoja lähikauppaan ja päiväkotiin. Autoteiden varrella Hautamäki kulkee vieressä tarkkana. ”Onneksi Saara on luonteeltaan myös aika varoinen.”
Fakta

Kiinnitä huomiotapyörää ostaessa

 Satulan ja ohjaustangon säätövaraan

 Renkaiden oikeaan kokoon ja rullaavuuteen

 Pääseekö lapsi helposti pyörän selkään

 Ohjaustangon kääntyvyyteen

 Pyörän painoon

 Mittasuhteisiin, saako lapsi hyvän ajoasennon

Perinteisten apupyörien käyttö on vähentynyt, kun taas muutaman vuoden markkinoilla olleiden potkupyörien suosio on kasvanut tasaisesti. Potkupyörän etuna pidetään sitä, että lapsi oppii tasapainoilemaan paremmin kuin muilla ajovälineillä.

Kaksi vuotta ja neljä kuukautta vanha Saara Luomala potkuttelee Helsingin Käpylässä kerrostalon takapihalla sujuvasti alas mäkeä. Takana on jo kuukausi potkupyörän selässä.

”Saara kokeili ensin naapurin lapsen potkupyörää. Sen jälkeen hän puhui siitä varmaan pari viikkoa ennen kuin hankimme oman”, sanoo Saaran äiti Tiia Hautamäki.

Hautamäki taittaa tyttärensä kanssa potkupyörällä matkoja lähistöllä sijaitseviin kauppaan ja päiväkotiin. Autoteiden varressa äiti on pienen lapsen kanssa varuillaan, mutta pihapiirissä tyttö saa ajella vapaasti äidin ollessa läsnä.

”Hän tykkää ajella naapurin lasten kanssa. Saaran isällä on maastopyörä, ja he tekevät yhteisiä ajoratoja pihapiiriin.”

Potkupyörät ovat olleet markkinoilla muutaman vuoden. Tarjolla on jo montaa merkkiä ja mallia. Hautamäki valitsi lapselleen pyörän nopean nettivertailun perusteella. Vertailu kannattaa, sillä niin potkupyörissä kuin muissakaan lasten menopeleissä ei halvin eikä kalleinkaan vaihtoehto ole välttämättä paras.

Myös urheilukaupoissa on huomattu potkupyörien suosio.

Intersport Finlandin tuotepäällikkö Jukka Pinolan mukaan potkupyörän suosio on syönyt etenkin 12-tuumaisilla renkailla varustettujen apupyörällisten lastenpyörien suosiota. Myös kolmipyörän kauppa on vähentynyt selvästi potkupyörien yleistyttyä.

”Sanoisin, että apupyörällistä 12 tuuman renkailla varustettua lasten polkupyörää ja potkupyörää myydään nykyään aika lailla yhtä paljon.”

12 tuuman renkailla varustettu polkupyörä apupyörillä.
12 tuuman renkailla varustettu polkupyörä apupyörillä.

Hänen mukaansa kehitys ei ole yllättävää, sillä potkupyöräilyllä on kiistattomat edut.

”Lapsen koordinaatio ja tasapaino sekä kokonaisvaltainen vartalon hallinta kehittyy potkupyöräillessä hyvin. Siirtyminen varsinaiseen polkupyöräilyyn tapahtuu sen jälkeen hyvin nopeasti.”

Pinolan mukaan kolmipyörällä lapsi oppii polkemistekniikkaa. Sitä voi käyttää sisällä tai pihapiirissä. Kolmipyöräisellä potkulaudalla taas oppii vartalon hallintaa, mutta ei niin hyvin kuin potkupyörällä.

”Yleisesti voidaan sanoa, että potkupyörien myynti on kasvanut, ja olemme ottaneet mallistoomme kaksi uutta pyörää”, sanoo myyntipäällikkö Lauri Nisula urheiluliike XXL:stä.

Nisulan mukaan toinen havaittava trendi on se, että perheisiin hankitaan pienille lapsille useita erilaisia vaihtoehtoja. Näin lapsi pääsee liikkumaan erilaisilla välineillä ja kehittämään koordinaatiota ja tasapainoa.

Kolmipyörä.
Kolmipyörä.

”Meillä oli ensimmäisellä lapsella apupyörät ja hän oppi ajamaan ilman niitä nelivuotiaana. Toiselle lapselle hankimme ensin potkupyörän, ja hän siirtyi ajamaan suoraan polkupyörällä kolmivuotiaana”, kertoo Tampereen polkupyöräilijöiden puheenjohtaja Pompo Stenberg.

Stenbergin mukaan polkemisen oppiminen ei ole lapselle loppujen lopuksi kovin vaikeaa.

”Tasapainon opettelu on se pihvi. Apupyörillä ei voi tehdä myöskään kunnolla kaarroksia. Jos ne on säädetty kovin alhaalle, niin kaarroksiin ei pysty. Jos ne ovat taas korkealla, lapsi ei pysy polkiessaan pystyssä.”

Stenbergin mukaan kevyen potkupyörän etuna on se, että lapsi on itse aktiivinen liikkuja. Potkupyörällä pääsee helposti liikkeelle, ja lapsi joutuu itse miettimään nopeuden säätelyä ja pyörän hallintaa.

”Apupyörillä varustetut polkupyörät ovat yleensä niin raskaita, että lapsen on vaikea päästä niillä liikkeelle. Lisäksi vanhemmalla täytyy usein olla käytössään pyörään kiinnitettävä työntökeppi, mikä yhdessä liikkuvuutta rajoittavien apupyörien kanssa tekee hommasta kömpelöä”, sanoo Stenberg.

Varsinaisen polkupyörän hankkimisessa lapselle kannattaa olla todella tarkkana, vinkkaa Stenberg.

”Polkupyörissä on se ongelma, ettei markkinoilla ole sellaista kolmivuotiaan polkupyörää, joka ei olisi huono. Ne ovat liian painavia, todella lyhyitä ja korkeita, ja niissä on aikuisten pyörien komponentteja. Niissä ei ole myöskään huomioitu lapsen raajojen mittasuhteita, vaan ne ovat kuin kutistettuja aikuisten polkupyöriä. Pyöriä pitää aina kokeilla lapsen kanssa ennen ostopäätöstä”

 

Huomio itse ajamiseen – turvallisuutta ei voi liikaa korostaa

Lapsen kanssa on hyvä käydä läpi uuden menopelin osat ja tehdä tarvittavat toimenpiteet ja säädöt, jotka sopivat lapselle. Tarkistakaa, että turvavarusteet, kuten kypärä, valot, heijastimet ja soittokello, ovat kunnossa.

Moniin lasten vaatteisiin on suunniteltu kattavat heijastimet. Aina voi käyttää myös turvaliivejä. Nykyään on saatavissa myös osittain läpinäkyvää heijastinsuihketta.

Aloita harjoittelu lapsen kanssa puistossa tai muussa paikassa, jossa tila on helposti hallittavissa. On parasta, ettei ympäristössä ole autoja tai polkupyöräilijöitä. Lapsen taitojen kehittyessä liikkumista voi laajentaa muuhun ympäristöön.

Luota omaan arvioosi siitä, minkälaisissa paikoissa lapsen kanssa voi liikkua. Tunnet itse parhaiten lapsesi luonteen, temperamentin ja keskittymiskyvyn.

Pieni lapsi ei pysty muistamaan ulkoa liikennesääntöjä. Vanhemman on hyvä sopia lapsen kanssa säännöt, joita pitää toistaa kärsivällisesti.

Vanhemman on hyvä ennakoida tulevia tilanteita ja ohjeistaa lasta toimimaan niissä.

Lapsen huomio kiinnittyy helposti muihin asioihin kuin liikkumiseen, jolloin vanhempi voi palauttaa huomion takaisin ajamiseen.

Vanhemman tulee pysyä lapsesta sellaisella lähietäisyydellä, että hän pystyy tarvittaessa estämään vaaratilanteen syntymisen. Pienillä lapsilla liikkumista vaikeuttavat pieni koko ja näkökentän kapeus. Heidän on myös vaikea arvioida äänien tulosuuntaa sekä muiden kulkuvälineiden nopeutta ja etäisyyttä.

Vaikka vanhempi on vastuussa lapsensa turvallisuudesta liikenteessä, lapsen intoa ajamiseen ei kannata tukahduttaa liiallisella kieltämisellä.

Lähteet: Liikenneturva, If, Pyöräilykuntien verkoston projektipäällikkö Sanna Ojajärvi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat