Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljypäästöt Itämerellä viime vuonna historiallisen pienet – ”Päästöt satamissa ovat edelleen merkittäviä”

Itämerellä havaittiin ilmavalvonnan avulla viime vuonna 82 pientä öljypäästöä.

Kotimaa
 
Maija Koivisto
Rajavartiolaitos
Öljypäästö Helsingin edustalla marraskuussa 2012.
Öljypäästö Helsingin edustalla marraskuussa 2012. Kuva: Rajavartiolaitos

Ilmavalvonnalla havaittujen öljypäästöjen määrä Itämerellä oli viime vuonna historiallisen pieni, kertoo Itämeren suojelukomission Helcomin vuotuinen raportti.

”Aluksista peräisin olevia päästöjä havaittiin viime vuoden aikana Itämerellä yhteensä 200, joista 82 oli pieniä öljypäästöjä”, kertoo avustava asiantuntija Laura Meski Helcomista.

Havaittujen öljypäästöjen määrä on laskenut 15 vuoden aikana tasaisesti. Vuonna 2000 öljypäästöjä havaittiin 472 ja vuonna 2010 yhteensä 149.

”Vielä vuonna 2014 öljypäästöjä havaittiin 117 kappaletta, joten viime vuoden 82 havaittua öljypäästöä on kehitystä oikeaan suuntaan”, Meski toteaa.

Muista kuin öljypäästöistä Helcom on raportoinut vasta vuodesta 2014. Muita aineita on paljon ja erityyppisiä, joten niitä on usein vaikea määrittää ilmavalvonnassa.

Helcomin mukaan öljypäästöjen sääntely Itämerellä on tiukempaa kuin muiden päästöjen, vaikka myös muut aineet mereen päästessään voivat olla uhka meriympäristölle.

Järjestö uskoo, että tulevaisuudessa olisi tärkeää kerätä tietoa myös muiden päästöjen yleisyydestä ja koosta, jotta tieto erilaisten aineiden ympäristövaikutuksista Itämerelle lisääntyisi.

Helcominjäsenmaiden päästöjen havainnointiin käyttämä lentoaika on pudonnut lähivuosien aikana keskimäärin 4 000 tuntiin vuodessa. Pudotus on merkittävä, sillä vielä kymmenen vuotta sitten valvontalentoihin käytettiin keskimäärin 4 500 tuntia vuodessa.

Laura Meski myöntää, että lentoajan väheneminen voi vaikuttaa havaintojen määrään jonkin verran.

”On kuitenkin hyvä huomioida, että vuonna 2014 lennettiin yli sata tuntia vähemmän kuin viime vuonna, mutta silti havaittujen päästöjen määrä laski vuodesta 2014 vuoteen 2015 reilusti.”

Alueellinen lentovalvonta Itämerellä on Helcomin mukaan merkittävä tekijä öljyvuotojen ja muiden mahdollisesti haitallisten aineiden vuotojen havaitsemisessa. Valvonta toimii myös pelotteena aluksille, mikä osaltaan estää sääntörikkomuksia.

Meski kuitenkin muistuttaa, että lentovalvonta havaitsee pääosin vain avomeren alueen päästöjä.

”Päästöt esimerkiksi satamissa ovat edelleen merkittäviä”, Meski toteaa.

Lentovalvonnalla havaitun öljypäästön aiheuttaja pyritään aina tunnistamaan ottamalla näyte sekä meren pinnalta että alukselta. Havainnot avomerellä ovat yleensä laivojen tahallisia päästöjä.

Tavallisten valvontalentojen lisäksi valtiot järjestävät vuosittain teho-operaatioita. Operaatioiden aikana jokin valittu alue on jatkuvan valvonnan alla muutamien päivien ajan.

Alueelliselta lentovalvonnalta sekä teho-operaatioilta jää kuitenkin varmasti havaitsematta osa Itämerellä tapahtuvista päästöistä. Meskin mukaan havainnoimatta jäämien päästöjen määrää ei kuitenkaan voi arvioida varmasti.

”Lentokoneella tehtyjen havaintojen määrän trendi on kuitenkin selkeästi aleneva, mikä varmasti heijastelee Itämeren tilannetta kokonaisuudessaankin”, Meski toteaa.

Helcom on Helsingin sopimuksen eli Itämeren alueen merellisen ympäristön suojelua koskevan yleissopimuksen allekirjoittajavaltioiden perustama hallitusten välinen järjestö. Sen tehtävänä on sopimuksen velvoitteiden seuranta ja kehittäminen.

Itämeren ympäröimät valtiot allekirjoittivat Helsingin sopimuksen vuonna 1974. Sopimuksen osapuolet ovat Euroopan unioni, Latvia, Liettua, Puola, Saksa, Suomi, Ruotsi, Tanska, Viro ja Venäjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat