Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä harvempi matkustaa Viroon viinan vuoksi – keskeinen syy ”matkustajaprofiilin muutos”

Yhä harvempi Viron-kävijä matkustaa alkoholin takia, kertoo Kaupan liiton tutkimus.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen
Virolaisyhtiö myy alkoholia Super Alko -liikkeessä Tallinnan satamassa. Suomalaiset matkustavat harvemmin Viroon halvan viinan perässä kuin ennen.
Virolaisyhtiö myy alkoholia Super Alko -liikkeessä Tallinnan satamassa. Suomalaiset matkustavat harvemmin Viroon halvan viinan perässä kuin ennen. Kuva: Vesa Moilanen

Alkoholin tuonti on yhä harvemmin syy matkustaa Viroon, kertoo Kaupan liiton teettämä kyselytutkimus.

Alkoholia ostaneiden matkustajien osuus on vähentynyt jyrkästi. Viime vuoden tammi–maaliskuussa 81 prosenttia matkaajista osti Virosta alkoholia, mutta tämän vuoden vastaavana ajanjaksona luku oli enää 69 prosenttia.

Jo aiemmin julkaistujen tietojen mukaan suomalaiset toivat viime vuonna Virosta 56 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Määrä oli vähentynyt edeltävästä vuodesta.

Kyselytutkimuksen toteuttaneen tutkimusyhtiö TAK:n mukaan muutoksen selittää se, että hyvin suuria määriä eli yli 500 litraa alkoholia tuovien osuus on vähentynyt kolmasosaan edellisvuodesta.

Noin viisi prosenttia Viron-matkaajista toi viime vuonna yhä noin puolet koko tuontimäärästä.

Tulli puuttui kesällä 2014 tällaiseen lähes ammattimaiseen tuontiin vaatimalla entistä tarkempia selvityksiä alkoholin käyttötarkoituksesta. Se näkyy myös koko tuontimäärässä.

”Alkoholia tuovien osuuden laskuun on varmasti vaikuttanut jättilastien tuonnin rajoittaminen. Mutta näyttäisi siltä, että muutos johtuu ennen kaikkea matkustajaprofiilin muutoksesta. Entistä suurempi osa matkustajista on naisia ja lapsiperheitä”, sanoo pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta.

Kolmas syy voi Kurjenojan mukaan olla se, että eteläsuomalaisten matkustajien osuus on lisääntynyt. He saattavat käydä Virossa useinkin, eikä alkoholia tuoda joka matkalta. Viron-matkailu on ylipäätään suosiossa. Matkojen määrä kasvoi viime vuonna kuusi prosenttia.

Miksi Viro vetää naisia ja lapsiperheitä?

”Ehkä syynä on taloustilanne ja rahankäyttö yleensä. Matkustetaan lähemmäs kuin ennen. Toisaalta Viroon mennään usein käyttämään palveluita. Käydään kampaajalla, kulttuuripalveluissa tai vain syömässä hyvin ja viettämässä iltaa”, Kurjenoja sanoo.

Viron matkoilla kulutettiin tämän vuoden alussa keskimäärin 189 euroa matkustajaa kohden. Se on 19 euroa vähemmän kuin vuosi sitten.

Kaikkien tavaraostosten määrä näyttäisi kyselyn mukaan vähentyneen Viron-matkoilla. Palvelujen ostaminen on sen sijaan entistä suositumpaa. Niin hotellien, kylpylöiden kuin lääkäripalveluidenkin käyttö on kasvanut selvästi.

Kaupan liitto on myös selvittänyt hintatason eroja Suomessa ja Virossa. Palveluissa hintaero on suurimmillaan. Virossa palvelut maksavat keskimäärin alle puolet vähemmän kuin Suomessa.

Hotellien ja ravintoloiden hinnat ovat Virossa noin 60 prosenttia Suomen hinnoista. Lukuun ottamatta alkoholia ja tupakkaa kulutushyödykkeet eivät sen sijaan ole Virossa merkittävästi Suomea halvempia. Vaatteet ja kengät ovat melkein Suomen hinnoissa.

Suomalaisen vähittäiskaupan kannalta merkittävin kilpailu tuleekin muualta kuin Virosta.

”Meidän pahin kilpailijamme on kansainvälinen verkkokauppa. Sitä kautta meidän kustannustasomme ja verotuksemme vaikuttaa kilpailuun kaikilla kaupan aloilla”, Kurjenoja sanoo.

Kaupan liiton tutkimus tukee käsitystä suomalaisten alkoholinkulutuksen vähenemisen jatkumisesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi viikko sitten, että alkoholinkulutus pieneni viime vuonna 3,6 prosenttia edellisvuodesta. Jokainen yli 15-vuotias suomalainen joi silti keskimäärin 10,8 litraa sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna.

Alkoholin kokonaiskulutus on vähentynyt trendinomaisesti vuodesta 2007, jolloin se oli kaikkien aikojen huipussaan. Niin sanottu tilastoimaton alkoholinkulutus on kuitenkin pysynyt tasaisena ja ollut tähän asti jopa hienoisessa nousussa. Tilastoimattomaan kulutukseen lasketaan muun muassa matkustajatuonti, ja se perustuu nimensä mukaan arvioon.

THL:n uusimman tilaston mukaan myös tilastoimattoman kulutuksen arvioidaan kääntyneen laskuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat