Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajatushautomot: Suomi ”holhoaa” selvästi eniten EU:ssa – savukkeista makeisiin ja alkoholiin

Suomi sääntelee EU:n jäsenmaista tiukimmin esimerkiksi alkoholia ja tupakkaa.

Kotimaa
 
Laura Oja / HS
Katsauksen mukaan Suomi on “käytännöllisesti katsoen kieltänyt sähkötupakan myynnin”.
Katsauksen mukaan Suomi on “käytännöllisesti katsoen kieltänyt sähkötupakan myynnin”. Kuva: Laura Oja / HS

Bryssel

Suomi on Euroopan unionin kovin ”holhousvaltio”, olipa kyse savukkeiden, sähkötupakan, alkoholin tai ruuan verotuksesta tai saatavuudesta. Näin kerrotaan eurooppalaisten ajatushautomoiden verkoston Epicenterin uudessa ”holhousvaltioindeksissä”.

Suomi ei ole vain eniten kansalaisiaan ”holhoava” maa, se on sitä kirkkaasti. Toiseksi kovimman tulleen Ruotsinkin Suomi jättää selvästi taakseen, ajatushautomoiden Nanny State Index -pistemäärä näyttää.

”Suomi saa korkeat pistemäärät joka kategoriassa ja niin ollen se on EU:n holhousvaltioiden ykkönen vuonna 2016. Maalla on laaja joukko ruokaan ja juomiin liittyviä veroja”, kertoo indeksi, jonka tuloksia esittelevä tilaisuus järjestettiin tiistaina Brysselissä.

Selvityksessä alkoholi, nikotiini, ruoka sekä virvoitusjuomat saavat kukin 33,3 prosentin painotuksen. Kun kaikki ”holhouksen” muodot on pisteytetty, Suomi saa 53,7 pistettä ja Ruotsi 40,6.

Vähiten kansalaisiaan ”holhoava” tai heistä huolehtiva – riippuen näkökulmasta – on Tšekki, joka kerää vain 8,8 holhouspistettä.

Epicenter ilmoittaa olevansa ”vapaan yhteiskunnan periaatteita” edistävä verkosto. Siihen kuuluu kuusi eurooppalaista ajatushautomoa, esimerkkinä ruotsalainen Timbro, jota usein verrataan suomalaiseen Elinkeinoelämän valtuuskuntaan Evaan.

Evan johtaja Matti Apunen toteaa Suomen sijoituksesta holhousselvityksessä, että “en nyt aivan hämmästyksestä tuuperru tämän tuloksen edessä”.

“En vastusta esimerkiksi tupakan tai alkoholin veroa, mutta kuten hyvin tiedetään, verotusta on nykymaailmassa helppo kiertää, ja veronkorotus näkyy nopeasti kasvavana ulkomaanmatkailuna”, Apunen sanoo.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula puolestaan kyseenalaistaa ajatushautomoiden holhouskritiikin.

“Suomi pyrkii minimoimaan esimerkiksi alkoholista ja tupakasta aiheutuvat haitat. Kutsuisin sitä vastuullisuudeksi, en holhoukseksi. Jokaisessa yhteiskunnassa päätökset tehdään yksilöllisesti ja suora vertaaminen toiseen maahan ei ota riittävän hyvin huomioon tietyn maan tilannetta”, Hannula toteaa.

Epicenter julkaisi indeksinsä ohessa analyysin, jonka mukaan “holhoamisella” ja esimerkiksi ihmisten elinajanodotteella ei olisi yhteyttä. Esimerkiksi alkoholin tiukalla sääntelyllä ei Epicenterin mielestä ole merkitystä alkoholin kulutukseen.

Tätä näkemystä ei sulata esimerkiksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n Alkoholi ja huumeet -yksikön päällikkö Pia Mäkelä. Hänen mukaansa viime vuosikymmenen veroratkaisut Suomessa ovat vaikuttaneet selvästi alkoholin kulutukseen, vaikkei vastaavalla tavalla ole esimerkiksi Tanskassa käynytkään.

Kun Suomessa laskettiin veroja, kulutus nousi. Kun niitä nostettiin, kulutus ja haitat vähenivät, suomalaistutkimuksiin viitannut Mäkelä totesi äskettäin blogikirjoituksessaan.

Holhousindeksissä on otettu huomioon ruuan, alkoholin ja tupakan lisäksi yhteiskuntien suhtautuminen sähkötupakkaan. Katsauksen mukaan Suomi on “käytännöllisesti katsoen kieltänyt sähkötupakan myynnin”.

Selvityksen päätelmät on tehty vuoden alussa saatavilla olleiden tietojen perusteella. Suomessa valmistellaan parhaillaan tupakkalain uudistusta, mutta työ on vielä kesken. Sähkötupakoinnin kohtalo ja siihen kohdistuva mahdollinen lisäsääntely ratkennee kesäkuussa, eduskunnasta kerrotaan.

Epicenterin katsauksessa todetaan myös, että “Suomi on yksi maailman ainoista maista, joissa on erityinen vero makeisille, suklaalle ja jäätelölle, vaikka se mitätöidäänkin vuonna 2007”.

Suomessa on vertailun mukaan EU-maiden korkein vero oluelle, toiseksi korkein vero väkeville viinoille ja kolmanneksi korkein viinivero.

Selvityksen mukaan tyypillisiä tapoja “holhota” kansalaisia on hintojen nostaminen verotuksen tai monopolien avulla, kuluttajien leimaaminen, kulutuksen vaikeuttaminen, valinnanvapauden rajoittaminen, tiedon rajoittaminen (esimerkiksi mainoskielloilla) sekä tuotteiden laadun heikentäminen.

Kansanedustaja Tuula Haataisen (sd) mukaan suomalainen päihdepolitiikka pyrkii varjelemaan erityisesti lapsia ja nuoria. Siksi vaikkapa alkoholin mainonnan ja myynnin rajoitukset ovat perusteltuja.

“Esimerkiksi tupakan osalta Suomen hyväksymä strategia on saada Suomi savuttomaksi vuoteen 2030 mennessä. Tällä määrätietoisella lainsäädännön tiukentamisella nuorten tupakointia on saatu merkittävästi alenemaan, ja tämä tulee säästämään paitsi henkiä, myös yhteiskunnan varoja”, entinen sosiaali- ja terveysministeri Haatainen sanoo.

Evan Matti Apusen mielestä Suomessa vallitsee “ylikorostunut usko valtion toimien tehoon”.

“Yleensä yliarvioimme kieltojen tehon ja vapauksien vaarat. Holhota ei pidä, koska aikuisten ihmisten holhoaminen on voimien haaskausta ja johtaa usein hölmöyksiin”, Apunen toteaa.

EHYTin Kristiina Hannula on toista mieltä. Hänen mukaansa “Suomen malli toimii Suomessa” ja täällä on havaittu, että alkoholi ja tupakka eivät ole tavallisia kulutustuotteita, vaan ne aiheuttavat laajoja yhteiskunnallisia haittoja.

“Meidän on luotettava tutkittuun tietoon, joka tukee suomalaista politiikkaa. Suomalaisesta juomakulttuurista ei tule italialaista, vaikka lainsäädäntö muutettaisiin vastaavaksi”, Hannula sanoo.

Epicenterin holhousselvityksen ensimmäisen osan tekemistä on ohjannut brittiläisen Institute of Economic Affairs -ajatushautomon johtaja Christopher Snowdon.

Selvityksen lähteinä on käytetty esimerkiksi EU-komission ja Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastoja.

Alla oleva kuvakaappaus ajatushautomoiden holhousvaltioindeksistä näyttää, että Suomi on Euroopan unionin kovin ”holhousvaltio”.

Epicenter, nannystateindex.org
Suomi on Euroopan unionin kovin ”holhousvaltio”, kertoo Epicenter-verkoston julkaisema ”holhousvaltioindeksi”.
Suomi on Euroopan unionin kovin ”holhousvaltio”, kertoo Epicenter-verkoston julkaisema ”holhousvaltioindeksi”.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat