Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimuksessa on menossa kyttäysvaihe – lähiviikot voivat tuoda lisää uhkauksia

Neuvottelut etenevät nihkeästi. Kilpailukykysopimus on tehnyt hallituksesta työmarkkinajärjestöjen vangin ainakin työelämän kysymyksissä.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) esitteli maanantaina hallituksen työllisyyspakettia.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) esitteli maanantaina hallituksen työllisyyspakettia. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Jättisopimus

 Kilpailukykysopimuksella parannetaan yritysten kustannuskilpailukykyä heikentämällä palkansaajien etuja.

 Toiveena on, että työpaikkoja syntyisi lisää ja näin julkiset menot vähenisivät sekä verot lisääntyisivät.

 Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse vuonna 2017.

 Sosiaaliturvamaksuja siirretään merkittävästi työnantajilta palkansaajille.

 Työaikaa pidennetään 24 tunnilla.

 Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017-2019.

Liittojen väliset neuvottelut kilpailukykysopimuksesta ovat alkaneet nihkeästi.

Useimmat ovat käynnistäneet neuvottelut vasta viime viikolla, vaikka valmista pitäisi olla jo toukokuun viimeinen päivä. Sen jälkeen keskusjärjestöt katsovat, onko sopimuksessa riittävästi liittoja mukana ja ovatko neuvottelut järjestöjen alustavan kilpailukykysopimuksen mukaisia.

Kabineteissa on meneillään kyttäysvaihe. Kaikki odottavat, kuka sopii ensiksi. Neuvottelijat pelkäävät jäsenkuntansa reaktioita ja haluavat, että toiset liitot tekevät likaisen työn ja näyttävät ensin, miten he pidentävät jäsentensä työaikaa 24 tunnilla.

Yleensä teknologiateollisuus tai metsäteollisuus ovat olleet päänavaajia, mutta SAK:sta on viestitetty, että tällä kertaa STTK:hon tai Akavaan kuuluvat liitot voisivat avata, koska ne olivat alusta lähtien sopimusta ajamassa.

Laaja kuntapuoli voisi olla luonteva avaaja, koska siellä on jo varsin pitkälle menevät kirjaukset paikallisesta sopimisesta, josta neuvotteluissa pitää myös sopia. Näin tulisi esimerkkejä työajan pidentämisestä erilaisissa työaikajärjestelyissä.

Mitä todennäköisemmin sopimuksen tielle tulee vielä monenmoista ongelmaa.

Ammattiliitto Pro ilmoitti viime viikolla, ettei se ole mukana sopimuksessa, jos Sipilän hallitus toteuttaa työttömien työnäytekokeilun ja työttömien pitää ottaa työtä vastaan työttömyyskorvausta halvemmalla. Nyt muutkin liitot saattavat ilmoittaa omista lisäehdoistaan.

Voi olla, että myös työnantajapuolella innostutaan. Metsäteollisuus on jo vaateensa esittänyt, mutta ne ovat kohdistuneet lähinnä ay-liikkeeseen.

Liitot tietävät hyvin, että hallitus haluaa kilpailukykysopimuksen lähes hinnalla millä hyvänsä. Se on soten ohella hallituksen suurin yksittäinen hanke.

Kilpailukykysopimus on tehnyt hallituksesta työmarkkinajärjestöjen vangin ainakin työelämän kysymyksissä. Sopimuksella uhkailu on tehokas tapa vaikuttaa hallitukseen, sillä se ei maksa liiton jäsenille toisin kuin lakot.

Parhaansa yrittää myös sopimukseen hyvin pettynyt Suomen yrittäjät (SY). Se yrittää useiden kokoomuslaisten tuella nujertaa palkansaajajärjestöjen ja Elinkeinoelämän keskusliiton näkemyksen, jonka mukaan paikallisessa sopimisessa pitää olla vastapuolena luottamusmies myös järjestäytymättömissä yrityksissä, jos alan yleissitovassa työehtosopimuksessa näin sanotaan.

Näkemys lähtee siitä, että kilpailukykysopimuksessa järjestäytyneille ja järjestäytymättömille yrityksille annetaan samanlaiset oikeudet tehdä työehtosopimusten mukaisia paikallisia sopimuksia. Järjestäytymättömät yritykset eivät ole ennen hyötyneet työehtosopimusten mahdollisesti sallimasta paikallisesta sopimisesta.

Tiistaina asiasta jyrähtivät SY:n ja Perheyritysten liiton hallitusten puheenjohtajat.

Mitä enemmän uhkia tulee, sitä suurempi todennäköisyys on, että jokin niistä jää kytemään ja on lopulta todellinen este sopimuksen syntymiselle. Jos hallitus haluaa sopimuksen, sen on paras sammuttaa kipinäpesät ennen toukokuun loppua, jolloin moni liitto vasta tekee lopulliset ratkaisunsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat