Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio terästäisi verokikkailun torjuntaa

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) kuuntelivat tiistaina Outi Alanko-Kahiluotoa (vihr).
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) kuuntelivat tiistaina Outi Alanko-Kahiluotoa (vihr). Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Panama-paperit

 Kansainvälinen toimittajaryhmä paljasti, että panamalainen Mossack Fonseca -asianajotoimisto on edistänyt satojen valtionpäämiesten, yritysten, rikollisten ja julkisuuden henkilöiden veronkiertoa monimutkaisilla vero- ja yritysjärjestelyillä.

 Opposition kansanedustajat tekivät aloitteen, että eduskunta kävisi keskustelun veronkierrosta ja harmaan talouden torjunnasta.

Opposition mielestä hallitus ei ole tehnyt tarpeeksi veronkierron ja verovälttelyn kitkemiseksi: jos se on jotakin tehnyt, niin vasta julkisesta painostuksesta.

Hallitus puolestaan luetteli tiistaina toimia, joita se on tehnyt ja vielä tekee saadakseen kaikki sille kuuluvat verotulot.

Eduskunnan ajankohtaiskeskustelu lähti Panama-papereista eli jättimäisestä veroparatiiseihin liittyvästä tietovuodosta.

1. Mitä oppositio vaatii?

Keskustelualoitteen ensimmäinen allekirjoittaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) sanoi, että Suomi on suhtautunut nihkeästi verotuksen avoimuutta lisääviin ja verokikkailun mahdollisuuksia rajaaviin hankkeisiin.

Hänestä yritysten tulisi paljastaa verot ja muut taloudelliset tunnuslukunsa siinä maassa, jossa sillä on liiketoimintaa.

”Tärkeä keino tässä on julkinen maakohtainen raportointi.”

Alanko-Kahiluoto myös vaati lisää rahaa veronkierron ja harmaan talouden torjuntaan. Automaattista tietojenvaihtoa hän laajentaisi useampiin maihin.

”Hallituksen tulee ajaa EU:lle yhteiseen kriteeristöön ja päätöksentekoon nojaavaa mustaa listaa, jolla voi olla EU-maitakin. Lisäksi tarvitaan sanktioita.”

Paavo Arhinmäki (vas) huomautti, että myös laillinen verojen välttely pitää tehdä rikolliseksi. Hän vaati veronkierron estämistä esimerkiksi vakuutusyhtiöltä ja holdingyhtiöiltä. Hän myös ehdotti, että oman konsernin sisällä otettuja lainoja ei voisi vähentää verotuksessa.

Timo Harakka (sd) taas kysyi, kannattaako hallitus yleistä julkisuutta eurooppalaisessa omistajarekisterissä sekä yhtiöiden verojen ja voittojen maakohtaisessa julkaisemisessa.

2. Mitä hallitus on tehnyt?

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi hallituksen lisänneen sisäisen turvallisuuden määrärahoihin 50 miljoonaa euroa, joista osa menee harmaan talouden torjuntaan.

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjunnassa valmistelut ovat pitkällä. Verotietojen automaattista kansainvälistä vaihtoa tiivistetään, Stubb sanoi.

Hallitus tekee kahdenvälisiä tietojenvaihtosopimuksia ja on tehnyt verosopimuksia Espanjan ja Portugalin kanssa.

Mika Lintilä (kesk) sanoi 13 vuoden kokemuksella verojaostosta, että ”koskaan ei ole ollut tilannetta, että olisi jarrutettu esityksiä, joilla suitsitaan harmaata taloutta tai veronkiertoa”.

3. Mitä hallitus lupaa tehdä?

Stubb sanoi, että maakohtaisesta raportoinnista tehdään parhaillaan kansallista lakia. Valtiovarainministeriössä on perusteilla tulorekisteri.

”Päästään samanaikaisesti reaaliaikaiseen valvontaan, ja yrittäjän hallinnollinen taakka kevenee”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Korkovähennysoikeuden rajoittamisesta Sipilä sanoi, että ensin katsotaan EU:n ja OECD:n toimet ja sitten kansalliset toimet siitä, ”pitääkö porsaanreikää kiristää”.

Stubb sanoi Harakalle, että Suomi ajaa yleisjulkisuutta sekä rekisteriä yritysten omistajista ja edunsaajista. ”Me kannatamme mustia listoja”, hän vielä totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat