Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi varautuu anarkistien vapputapahtumiin Helsingissä, Turussa ja Tampereella

Poliisi on selvittänyt etukäteen, onko vaarana syntyä anarkistien ja äärioikeiston välisiä yhteenottoja. Viitteitä niistä ei ole ilmennyt.

Kotimaa
 
Esa Syväkuru / HS
Anarkistien vappumarssi kulki viime vuonna Hämeentietä pitkin Helsingissä.
Anarkistien vappumarssi kulki viime vuonna Hämeentietä pitkin Helsingissä. Kuva: Esa Syväkuru / HS

Anarkistit järjestävät tänä vappuna kulkueita ja muita tapahtumia Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Poliisilaitokset varautuvat tapahtumien yhteydessä mahdollisiin järjestyshäiriöihin.

Poliisin tiedossa ei ole ainakaan vielä konkreettista uhkaa mittavista rähinöistä.

”Tänä vuonna vappu on ollut esillä näissä piireissä keskimääräistä vähemmän. Siltä ainakin näyttää sen perusteella, mitä olemme asiaa seuranneet”, sanoo Helsingin poliisin ylikomisario Seppo Kujala.

Poliisi on pyrkinyt selvittämään, onko vapputapahtumien yhteydessä vaarana syntyä anarkistien ja äärioikeiston tai muiden maahanmuuton vastustajien välisiä yhteenottoja.

”Riski on tiedostettu, että tällaista voi tapahtua. Mitään tarkentunutta uhkakuvaa ei ole kuitenkaan olemassa”, sanoo komisario Marko Luosa Tampereelta.

Anarkistien vapputapahtumien lähistöllä ei ole poliisilaitosten tietojen mukaan kokoontumassa äärioikeistolaisia ryhmiä, eikä esiin ole tullut muitakaan viitteitä mahdollisista yhteenotoista.

Viime itsenäisyyspäivänä mielenosoittajat pyrkivät estämään 612.fi-ryhmittymän soihtukulkueen etenemisen Helsingin Taka-Töölössä. Poliisi sulki äärioikeiston vastaisilta mielenosoittajilta tien soihtukulkueen reitille, otti kiinni yli 130 ihmistä ja ampui seitsemän laukausta paineilma-aseella.

Mielenosoittajat olivat heittäneet poliisia muun muassa kivillä ja pullolla.

Myös osa muista aiemmista anarkistien tapahtumista on johtanut järjestyshäiriöihin, ilkivaltaan ja yhteenottoihin poliisin kanssa. Toisaalta monet tapahtumat ovat sujuneet ilman mittavia häiriöitä.

”Viime vappuna anarkistit ilmoittivat marssista asianmukaisesti etukäteen ja tapahtuma meni kohtalaisen hyvin Helsingissä. Toivotaan, että tänä vuonna se menee vastaavalla tavalla”, ylikomisario Kujala toteaa.

Helsingissä anarkistit kokoontuvat anarkistien Takku.net-sivuston mukaan marssiaan varten Rautatientorille vappupäivänä kello 12. He järjestävät samana päivänä myös vappupiknikin Tokoinrannassa.

Anarkistit kulkevat viime vuoden tapaan eri reittiä kuin työväen perinteinen vappumarssi.

Toissa vappuna Helsingin poliisi pyrki estämään häiriöt ennalta eristämällä anarkistit muista marssijoista ja takavarikoimalla mielenosoittajilta astaloita. Poliisi pyysi myöhemmin julkisesti anteeksi, kun osa astaloista osoittautui vasemmistoliiton lipputangoiksi.

Tampereen Näsinpuistossa anarkistit järjestävät tulevana vappuaattona päivällä anarkistisen vapputorin ja illalla mielenosoituksen.

Turussa anarkistinen vappumarssi alkaa Puutorilla vappupäivänä iltapäivällä ja suuntaa sieltä kohti Samppalinnanmäkeä.

Korjaus keskiviikkona 27.4. kello 13.58: Tampereen tapahtumapaikka on Näsinpuisto, ei Näsintori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat