Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Snowden lähetti videoyhteydellä viestin Suomelle: Massiivinen verkkovalvonta ei toimi

Venäjällä asuva Snowden vastaanottaisi mielellään turvapaikan Suomesta

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Edward Snowden puhui videoyhteyden välityksellä ICTExpo-taahtumassa Messukeskuksessa keskiviikkona. Häntä haastattelivat Helsingin Sanomien uutispäällikkö Jussi Pullinen ja Tivi-lehden toimittaja Ari Saarelainen. Snowden aloitti haastattelun sanomalla suomeksi ”hyvää huomenta”.
Edward Snowden puhui videoyhteyden välityksellä ICTExpo-taahtumassa Messukeskuksessa keskiviikkona. Häntä haastattelivat Helsingin Sanomien uutispäällikkö Jussi Pullinen ja Tivi-lehden toimittaja Ari Saarelainen. Snowden aloitti haastattelun sanomalla suomeksi ”hyvää huomenta”. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Tietovuotaja Snowden jäi jumiin Venäjälle

 Yhdysvaltalainen tietokoneasiantuntija Edward Snowden, 32, työskenteli Booz Allen Hamilton -firmassa, joka toimi alihankkijana Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuuspalvelulle NSA:lle. Hän kopioi salaisia tiedostoja työpaikallaan Havaijilla ja lähti Hongkongiin.

 Kesäkuussa 2013 Snowden vuosi tietonsa pienelle ryhmälle toimittajia. Paljastukset julkaistiin alun perin The Guardian ja The Washington Post -lehdissä.

 Paljastusten mukaan Yhdysvallat ja sen liittolaiset harjoittavat joukkotarkkailua, eli salakuuntelevat ja lukevat miljoonien tavallisten ihmisten puheluita, tekstiviestejä ja sähköposteja rikkoen näiden yksityisyydensuojaa. Snowdenin vuotamien asiakirjojen mukaan Yhdysvallat on myös salakuunnellut liittolaisia, kuten Saksan liittokansleri Angela Merkeliä.

 Yhdysvallat nosti syytteet Snowdenia vastaan muun muassa tiedustelutiedon vuotamisesta ja valtion omaisuuden varastamisesta.

 Ensimmäisten paljastustensa jälkeen kesäkuussa 2013 Snowden pakeni Hongkongista Venäjälle. Hän sai Venäjältä väliaikaisen turvapaikan ja elää edelleen salaisessa paikassa Venäjällä. Snowden on tuloksetta hakenut turvapaikkaa useasta valtiosta.

Amerikkalainen tietovuotaja Edward Snowden varoittaa Suomea internetin joukkovalvontaan liittyvistä riskeistä ja heikkouksista muistuttamalla, ettei massiivinen verkkovalvonta Yhdysvalloissakaan auttanut ehkäisemään terrori-iskuja.

Snowden kuitenkin sanoi hyväksyvänsä sen, että viranomaiset voivat poikkeustapauksissa ja tuomioistuimen luvalla murtaa yksittäisten ihmisten tietosuojan, mikäli yhteiskunnan turvallisuus on uhattuna.

Venäjältä turvapaikan saanut Snowden puhui videoyhteyden välityksellä it-ammattilaisten ICTExpo-tapahtumassa Messukeskuksessa Helsingissä keskiviikkona.

Muun muassa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lle työskennellyt Snowden nousi julkisuuteen 2013, kun hän paljasti NSA:n laajan ja salatun verkkovakoiluohjelman.

Snowdenia pyydettiin tilaisuudessa kommentoimaan Suomen hallituksen parhaillaan valmistelemaa tiedustelulakia, jossa kaavaillaan viranomaisilla aiempaa laajempia valtuuksia siviili- ja sotilastiedusteluun.

Snowden muistutti, että Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virastolla NSA:lla oli salainen ohjelma, jossa tiedusteluviranomaisilla oli kymmenen vuoden ajan lähes rajoittamaton pääsy kansalaisten internet- ja puhelintietoihin.

Kalliista ohjelmasta huolimatta viranomaiset eivät löytäneet ainuttakaan tiedon jyvää, joka olisi johtanut läpimurtoon terrori-iskun torjumisessa.

”Jos he eivät kaikkien näiden vuosien aikana kyenneet löytämään tietoja yhdestäkään iskusta, miten Suomi voisi löytää”, Snowden kysyi.

Haastattelussa Snowden muistutti useaan kertaan, että Yhdysvallat salasi verkkotiedusteluohjelmansa, jonka kohteena saattoi olla kuka tahansa.

Hän ei kuitenkaan sanonut vastustavansa sitä, että viranomaisille myönnetään poikkeustapauksissa lupa murtaa yksittäisten ihmisten tietosuoja, jos kyse on turvallisuusuhkasta.

Esimerkiksi jos viranomaiset havaitsisivat Suomessa asuvan henkilön epäilyttävää viestinvaihtoa Syyriaan jihadistijärjestö Isisin alueelle, yksittäisten henkilön salasana voitaisiin tuomioistuimen luvalla napata ja imeä tarvittava tieto, Snowden sanoi.

”On mahdollista murtaa epäiltyjen henkilöiden tietoturva ilman että murretaan kaikkien tietoturva. Nämä ovat kuitenkin poikkeustapauksia, joihin pitäisi turvautua vain harvoin.”

Terrorismia suuremmaksi uhkaksi Snowden mainitsi yksilöiden, yritysten ja hallitusten heikon tietoturvan. Hän kehottikin panostamaan salausjärjestelmien kehittämiseen.

Snowden toisti haastattelussa jo aiemmin julkisuudessa kertomansa tiedon, että hän anoi kesällä 2013 turvapaikkaa 21 maasta, myös Suomesta.

Ulkoministeriö kuitenkin eväsi Snowdenin hakemuksen, sillä lain mukaan turvapaikkahakemus pitää jättää Suomessa.

Kysymykseen, haluaisiko hän yhä tulla Suomeen, Snowden vastasi:

”Jos Suomen viranomaiset hyväksyisivät huomenna hakemukseni, tulisin.”

Kolme vuotta tietovuodon jälkeen Snowden katsoo, että verkkovalvontaan liittyvä tietoisuus on kehittynyt parempaan suuntaan. Hän huomautti, että myös Yhdysvalloissa oikeusistuimet ovat antaneet tuomioita viranomaisvalvontaa vastaan.

Snowden sanoi haluavansa yhä palata Yhdysvaltoihin, jos hänelle taataan oikeudenmukainen oikeudenkäynti.

Hän kertoi keskittyvänsä lähitulevaisuudessa työskentelemään lehdistönvapauden eteen Freedom of the Press -säätiössä, minkä hallituksessa hän istuu.

Snowden muistutti Australiassa paljastuneesta tapauksesta, jossa viranomaiset olivat käyttäneet verkkotiedustelun keinoja yrittäessään paljastaa The Guardianin toimittajan salaisia tietolähteitä.

”Ovatko toimittajat terroristien ja hakkereiden tavoin uhka kansalliselle turvallisuudelle?” Snowden kysyi.

”Monet tiedusteluviranomaiset ovat sitä mieltä, että ovat. Siksi meidän pitää olla selvillä heidän tekemisistään, jotta voimme valvoa toimintaa demokraattisesti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat