Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen Vartiainen huolestui päihdeäitien kuntoutuksesta – ”Eduskunnan säästöt aiheuttavat syntymättömille lapsille vammautumisriskin”

Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) ja Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä paheksuvat päihdeongelmaisten odottavien äitien kuntoutuksen huonoa tilaa.

Kotimaa
 
Riitta Särkelä ja Juhana Vartiainen
Riitta Särkelä ja Juhana Vartiainen

Suomi aiheuttaa säästötoimillaan päihdeäitien syntymättömille lapsille elinikäisen vammautumisriskin, kirjoittavat kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sekä Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä.

Vartiaisen blogissa julkaistu teksti arvostelee kovin sanoin eduskunnan rahoituksen leikkaamista raskaana olevien vakavasti päihdeongelmaisten äitien kuntoutukselta. Kuntoutustoiminta on tuottanut erittäin hyviä tuloksia.

”Lyhyen aikavälin kustannuksiin katsominen on lyhytnäköistä. Julkistaloudellisen pornografian uhallakin tekee mielemme verrata vauvojen elinikäisen vammautumisen riskiä kaikkeen siihen, mihin muuten Suomessa yhteistä rahaa käytetään ja mitä tuloja jätetään saamatta”, kaksikko kirjoittaa.

”Onko todella tärkeämpää, että täysin työkykyiset ihmiset voivat viettää 40 miljoonan euron arvosta puoli vuotta vuorotteluvapaalla julkistalouden piikkiin? Onko todella tärkeämpää suunnata elinkeinotukia esimerkiksi Itämeren yli suuntautuviin alkoholipitoisiin viihderisteilyihin?”

”Syntymättömien lasten ja päihderiippuvaisten äitien puolesta ei uhata yleislakolla, järjestetä traktorimarsseja tai uhata hallitusta välikysymyksellä”, kirjoitus jatkuu.

Särkelä kertoo HS:lle tapaavansa perjantaina sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) puhuakseen ongelman ratkaisusta.

Ensi- ja turvakotien liitto on vastannut kohta 20 vuotta päihdeongelmaisia odottavia äitejä kuntouttavasta Pidä kiinni -hoitojärjestelmästä.

Vartiaisen ja Särkelän mukaan järjestelmä on ainutlaatuinen maailmassa. Siinä hoidetaan tulevan äidin päihdeongelmaa ja opetellaan vauvan kanssa elämiseen tarvittavia taitoja. Kuntoutukseen kuuluvat avohoito sekä ympärivuorokautinen hoito.

Eduskunnan tuki on ollut ratkaiseva hoitojärjestelmän rahoittamisessa.

Järjestelmän kulut ovat noin 8,5 miljoonaa euroa vuodessa. Raha-automaattiyhdistys (Ray) maksaa avohoidon kuluja noin 2,5 miljoonaa ja kunnat miljoona euroa. Ensikotien kustannukset ovat vuosittain vajaat viisi miljoonaa euroa.

Kunnat ovat vastanneet runsaasta kolmesta miljoonasta eurosta siitä riippuen, montako kuntoutujaa ne ovat lähettäneet.

Ray ei saa tukea kuntien vastuulle kuuluvaa palvelua eli esimerkiksi ympärivuorokautista hoitoa. Kuntien osuutta taas ei käytännössä voida kasvattaa. Eduskunta myöntää niin sanottuja joululahjarahoja, joiden avulla kuntoutusta on voitu ylläpitää.

”Joka vuosi viiden vuoden ajan ympärivuorokautinen kuntoutus on ollut joulun korville asti epäselvä. On täytynyt miettiä, tuleeko joululahjarahoja ja paljonko”, Särkelä sanoo HS:lle.

Eduskunnan myöntämät rahat ovat supistuneet vuosi vuodelta, kahdesta miljoonasta viime vuoden 1,5 miljoonaan. Tänä vuonna summa on enää miljoona euroa.

”Se tarkoittaa, että rahoituksessamme on puolen miljoonan euron vaje. Olemme rutistaneet budjetin niin tiukalle kuin ikinä, siitä ei ole enää mahdollista säästää”, Särkelä kertoo.

Hän epäilee ainakin osan kansanedustajista luulleen virheellisesti, että Ray voisi paikata eduskunnan leikkausten jättämän rahoitusvajeen.

Eduskunnan leikkausten takia koko hoitojärjestelmä on Vartiaisen ja Särkelän mukaan nyt katkolla. Yksikään muu järjestö Suomessa ei harjoita vastaavaa toimintaa.

”Tutkimuksen mukaan peräti kaksi kolmasosaa ’pidä kiinni’ -ensikodeissa olleista äideistä kuntoutuu riittävän pitkän kuntoutuksen jälkeen vauvansa huoltajaksi ja irtautuu päihteistä. Se on huikea tulos”, kaksikko kirjoittaa.

Jos vauvat pitäisi syntymän jälkeen sijoittaa muualle, kunnille koituisi jo vauvan ensimmäisen elinvuoden ajalta kustannuksia noin 13 miljoonaa euroa.

Heidän mukaansa kunnat säästävät vuodessa äitien päihdehaittakustannuksissa noin 4 miljoonaa euroa. Kuntouttamatta jättäminen tulisi mahdollisesti siis jo yhden vuoden aikana lähes kolme kertaa kalliimmaksi kuin kuntoutukseen investoiminen.

Kirjoittajat laskevat, että yhteiskunnalta säästyy äidin eläkeikään mennessä noin 105 miljoonaa euroa, kun kuntoutusohjelman äidit pääsevät taas työkykyisiksi.

Särkelä sanoo HS:lle, että myös sosiaali- ja terveysministeriössä on herätty siihen, että kuntoutustoiminta uhkaa loppua. Ministeriön virkamiehet valmistelevat jo pysyvää mallia, jossa rahoitus siirrettäisiin pois eduskunnan ”joululahjarahoista” jonkin pysyvän ratkaisun varaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat