Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

77-vuotias professori antautuu keväisin pöllöjen rökitettäväksi – video näyttää, kuinka naaras puolustaa pesäänsä

Hautovia viirupöllöjä rengastetaan huhtikuussa, koiraat pyydystetään verkolla

Kotimaa
 
Viirupöllö puolustaa pesäänsä
Viirupöllö puolustaa pesäänsä
Kävimme viiru- ja lehtopöllön pesillä keräämässä tietoja emoista ja poikasista. Vuosikymmeniä pöllöjä tutkinut professori Pertti Saurola sai vihaisen pöllönaaraan kimppuunsa. Toimittaja Reetta Paavilainen. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Hämeenlinna. Metsäkoneen murina kaikuu hämäläismetsässä, mutta se ei näytä häiritsevän hautovaa viirupöllöä. Lintu ei poistu pesästä edes silloin, kun professori Pertti Saurola, 77, kopistelee pönttöä haavillaan. Pöntön sisältä kuuluu vain tasainen nokan naksutus, jolla pöllöemo yrittää pelottaa tunkeilijat tiehensä.

”Tämä ei lähde mihinkään, täytyy hakea tikkaat”, Saurola sanoo.

Saurola noutaa tikkaat autolta ja kipuaa niitä pitkin muutaman metrin korkeuteen. Hän laittaa nahkahansikkaan käteen, turvaköyden puun ympärille ja nostaa pöntön kattoa.

Pönttö kopisee, kun naaraspöllö taistelee vastaan. Pian se roikkuu pää alaspäin Saurolan kädessä. Hän pistää linnun päähän pussin, jotta eläin rauhoittuisi. Maassa emon siivet mitataan, ja se punnitaan.

”1 180 grammaa, se on hyvä paino. Jalassa on rengas valmiina, D234118. Tämän muistan ulkoa, tämä on kuoriutunut vuonna 2005.”

Täysikasvuisia pöllöjä rengastetaan keväällä pesimisaikaan, joten tämäkin emo olisi rengastettu, jos siltä olisi puuttunut tunnus.

Viiru- ja lehtopöllöjä tutkivan Saurolan mukaan tuntemattomia aikuisia lintuja tulee vastaan keväisin muutama, kun hänen Hauholla sijaitsevan alueensa tutkimuspönttöihin eksyy ulkopuolisia. Sitä tapahtuu harvoin, koska viirupöllöt ovat hyvin paikkauskollisia – ja myös pariuskollisia: vain 5–10 prosenttia pareista eroaa, Saurola kertoo.

Tämä pariskunta on joutunut vaihtamaan pesäpaikkaa lähivuosina jo kahdesti, koska metsänomistajat ovat kaadattaneet entiset pesäpuut. Nykyinen pesäpuu on kuitenkin vain parinsadan metrin säteellä edellisistä.

”Toivon, että tämä pönttö säilyy edes tämän kesän”, Saurola sanoo.

Saurola rengastaa myös pöllökoiraita, jotka pyydystetään verkolla. Hänen tutkimuksensa tarkoituksena on kartoittaa, mikä lintu pesii minkäkin kanssa ja mitä poikasista tulee. Siksi hän viettää pöllöjen koko pesimis­ajan sukunsa mökillä Hauholla, jossa hänen tutkimusreviirinsä sijaitsee.

Linnuista Saurola innostui jo koululaisena ja haki opiskelemaan eläintieteitä. Hän on tutkinut viirupöllöjä vuodesta 1965 lähtien suojelusyistä. Silloin metsistä kaadettiin pöllöjen pesäpuiksi sopivia lahopuita, mikä sai ne pesimään esimerkiksi haukkojen rakentamissa avopesissä.

”Ne olivat niin hataria, että munat saattoivat tippua lävitse, ja poikaset lähtivät liian varhain pesästä”, Saurola kertoo.

Tämän vuoksi Saurola ryhtyi ystävänsä Pentti Linkolan kanssa rakentamaan pöllöille pesäpönttöjä Etelä-Hämeeseen. Nyt laji on elinvoimainen: vuonna 2010 Suomessa pesi noin 3 000 viirupöllöparia.

Kun Saurola päästää viirupöllö­emon vapaaksi, se istuu vielä muutaman kymmenen sekuntia paikallaan, ennen kuin lehahtaa läheisen männyn oksalle. Sammaleelle pölähtää tukku hentoja höyheniä.

Tämän jälkeen Saurola sonnustautuu karvalakkiin ja silmäsuojaan ja kiipeää tutkimaan poikasia. Silloin emo iskee ensimmäisen kerran: se liukuu ilman halki ja kynsäisee tunkeutujan päälakea. Satoja kertoja pöllöjen rökittämäksi joutunut mies ei hätkähdä vaan mittaa pesässä olevan kolmen vastikään kuoriutuneen poikasen painon ja siipien pituudet. Pöllöemo iskee tänä aikana vielä kaksi kertaa.

”Viirupöllö on Suomen linnuista varmasti ankarimmin pesäänsä puolustava laji”, hän kertoo.

Tänä keväänä Saurola on löytänyt munia 41 viirupöllön pesästä, kun viime vuonna munapesiä oli vain 15. Pöllöt ovat riippuvaisia myyrien määrästä: viime vuosi oli myyräkantojen pohjavuosi, ensi vuodeksi odotetaan taas myyrien määrän ja sen seurauksena pöllöjen määrän olevan huipussaan.

”Viime talvi oli myös helppo pöllöille, ei ollut pitkiä silmittömiä pakkasjaksoja”, Saurola sanoo.

Hakkuualueen laidalta ajamme toiselle viirupöllön pesälle, jonka emo on Saurolan vanha tuttu. Nyt kiinnostavat munat: niitä on pesässä neljä.

”Ne kuoriutuvat hetkenä minä hyvänsä, kuorissa oli jo hentoista säröä”, Saurola kertoo.

Pesässä ei ole ruokaa toisin kuin muutaman kilometrin päässä sijaitsevassa lehtopöllön pesässä, jossa on kaksi päätöntä räkättirastasta, kaksi vesimyyrää ja kolme metsämyyrää. Molemmat pöllölajit syövät pääasiassa pikkunisäkkäitä, mutta Saurolan mukaan lehtopöllö syö pikkulintuja useammin kuin lajitoverinsa.

Kun Saurola kopauttaa pönttöä haavillaan, lehtopöllönaaras lentää haaviin samantien. Viirupöllöä pienempi lintu ei luota voimiinsa taistelussa muita petoeläimiä vastaan. Ihmisenkin kimppuun se hyökkää lajitoveriaan harvemmin.

”Nämä ovat tavallaan vaarallisempia, kun ne iskevät aniharvoin. Mutta siinä ovat sitten silmät vaarassa.”

Emon paino ja siiven mitat kirjataan ylös, sama tehdään neljälle vastakuoriutuneelle poikaselle. Saurola rengastaa viiru- ja lehtopöllöjen poikaset myöhemmin keväällä, nyt ne ovat vielä liian pieniä.

Pöllökanta on elpynyt vuosikymmenten aikana, mutta eläkkeellä oleva professori palaa pesille joka kevät. Hänelle useimmat pöllöistä ovat vanhoja tuttuja.

”Tämä on tieteellistä tutkimusta, mutta samalla kiintymistä tutkimuskohteisiin”, hän kertoo.

Rengastajan on varustauduttava pesäänsä puolustavien pöllöjen hyökkäysten varalle. HS.fi/hstv
Terhi Liimu
Pertti Saurolan on suojauduttava tarkoin pöllöemojen hyökkäyksiltä.
Pertti Saurolan on suojauduttava tarkoin pöllöemojen hyökkäyksiltä.
Terhi Liimu / HS
Professori Pertti Saurolalle moni hänen tutkinta-alueensa pöllöistä on vanhoja tuttuja, niin myös kuvan viirupöllö. Metsähakkuut ovat hävittäneet lintujen pesiä.
Professori Pertti Saurolalle moni hänen tutkinta-alueensa pöllöistä on vanhoja tuttuja, niin myös kuvan viirupöllö. Metsähakkuut ovat hävittäneet lintujen pesiä.
Terhi Liimu / HS
Tietoa ei saa ilman kenttätyötä.
Tietoa ei saa ilman kenttätyötä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat