Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väyrynen vaatii lakialoitteelleen erityiskohtelua – menettely ennennäkemätön eduskunnan historiassa

Väyrynen teki kansalaisaloitteellaan jo historiaa. Kukaan ei ole aiemmin yrittänyt ohjeistaa puhemiesneuvostoa.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk) luovutti kansalaisaloitteensa puhemies Maria Lepolalle (ps) maaliskuun 10. päivänä.
Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk) luovutti kansalaisaloitteensa puhemies Maria Lepolalle (ps) maaliskuun 10. päivänä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Eduskunta aloittaa keskustelun europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk) kansalaisaloitteesta torstaina, kyselytunnin jälkeen. Väyrynen ja yli 53 000 allekirjoittajaa vaativat Suomen eroa eurosta ja kansanäänestystä asiasta.

Keskustelu evästää aloitteen jatkokäsittelyä valiokunnassa. Eduskunnan puhemiesneuvoston on määrä ehdottaa, että käsittelyn paikka olisi perustuslakivaliokunta.

Tähän asti muutkin aloitteet, joissa on vaadittu kansanäänestystä, on ohjattu perustuslakivaliokuntaan.

Väyryselle ei käsittelyehdotus ole kelvannut. Hän vaatii, että aloite pitäisi käsitellä ainakin kahdessa valiokunnassa, talous- ja perustuslakivaliokunnissa. Peruste on se, että aloite käsittelee sekä talous- että valtiosääntöpolitiikkaa.

Väyrynen on yrittänyt vaikuttaa aloitteensa käsittelytapaan ennennäkemättömällä tavalla. Hän lähetti puhemiesneuvostolle maanantaina kirjeen, jossa hän esitti ohjeistuksensa jatkokäsittelystä.

Eduskunnan historiassa menettely on ainutlaatuinen.

”Ei ole tällä tavalla tietääkseni kukaan yrittänyt aiemmin vaikuttaa puhemiesneuvoston päätöksiin”, sanoo eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen.

”En ole yrittänyt painostaa. Esitin vain käsitykseni”, Väyrynen painottaa.

Väyrysen huoli on, että perustuslakivaliokunnassa aloite tyrehtyy puheeksi kansanäänestyksestä, ja itse asia, ero eurosta, häivytetään taka-alalle.

Eduskunnassa on käsitelty tähän mennessä 11 kansalaisaloitetta. Jokainen niistä on käsitelty vain yhdessä valiokunnassa, joka on tehnyt aloitteesta mietinnön.

Väyrysen aloitteen jatkokäsittely voi venyä syksyyn, sillä perustuslakivaliokunta on kiireinen.

Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) vakuuttaa, että aloite käsitellään mahdollisimman nopeasti.

”En uskalla sanoa, onnistuuko vielä ennen kesää. Tämä riippuu siitä, mitä muuta meille hallitukselta tulee. Tavoitteeni on, että meillä ei turhaan tavara makaa”, Lapintie sanoo.

Väyrysen kirjeeseen hän ei ota kantaa.

”Jokaisen, joka tätä työtä on pidempään tehnyt, pitäisi tietää, että kansalaisaloitteet menevät valiokuntien vastuualueiden mukaan.”

Laki kansalaisaloitteesta hyväksyttiin vuonna 2012.

Ensimmäinen aloite vaati turkistarhauksen lopettamista. Vain yksi, kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliitosta, on mennyt tähän mennessä läpi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat