Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esko Vallin näki panssarilaiva Ilmarisen tuhon

Panssarilaiva Ilmarisen turmasta pelastuneita on elossa vain kolme. Sukeltajaryhmä kävi hylyllä ensi kerran yli 20 vuoteen, sillä uppoamisesta tulee syksyllä kuluneeksi 75 vuotta.

Kotimaa
 
Esko Vallin pelastui panssarilaiva Ilmariselta - video näyttää uponneen aluksen
Esko Vallin pelastui panssarilaiva Ilmariselta - video näyttää uponneen aluksen
Porilainen Esko Vallin on yksi kolmesta elossa olevasta panssarilaiva Ilmarisen onnettomuudesta pelastuneesta. 74 vuotta sitten uponneen laivan hylystä on nyt julkaistu tuoretta videokuvaa. Toimittaja: Toni Lehtinen, kuvaus: Toni Lehtinen ja Pekka Kumpula, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Porilaissyntyinen matruusi Esko Vallin oli 74 vuotta sitten syyskuussa valmistautumassa tähystysvuoroonsa panssarilaiva Ilmarisella. Levätessään ammusvarastossa hän kuuli räjähdyksiä.

Panssarilaiva Ilmarinen osui miinaan Utön eteläpuolella illalla 13. syyskuuta vuonna 1941. Laiva upposi minuuteissa, eikä suurin osa miehistöstä päässyt laivan sisäosista ulos.

Vallin, 93, on yksi kolmesta Ilmarisen onnettomuudesta vielä elossa olevasta veteraanista. Yli 74 vuotta sitten uponnut laiva on 271 suomalaisen sotilaan hauta.

Räjähdysten jälkeen Vallin lähti portaisiin ja pyrki kannelle. Laiva kallistui niin paljon, että lattia muuttui nopeasti seinäksi.

”Onneksi ovi oli auki, joten sain hyppäämällä kiinni kynnyksestä.”

Kannelle päästyään Vallin kuuli avunhuutoja.

Jussi Partanen
Panssarilaiva Ilmarisen tuho on varjostanut aluksessa olleen Esko Vallinin koko elämää.
Panssarilaiva Ilmarisen tuho on varjostanut aluksessa olleen Esko Vallinin koko elämää.

”Radiomestari oli jäänyt sirpalesuojana käytettävän santalaatikon alle. Me yritimme nostaa sitä, mutta laatikko ei hievahtanutkaan.”

Kun laiva jatkoi kallistumistaan, Vallin ehti ottaa takin pois päältään. Sitten hän pyöri veteen ja jäi loukkuun kannen alle.

”Tiesin, että pystyn pidättämään hengitystäni noin kaksi minuuttia. Tunsin seinän kädelläni ja siitä tiesin, mihin suuntaan piti sukeltaa, että pääsen pois laivan alta. Sitten sain vihdoin happea keuhkoihin.”

Onnettomuudesta selvisi hengissä 132 miestä. Osa pelastui suoraan Ilmarisen saattajana toimineelle moottoriveneelle, ja kymmenet uivat Vallinin lailla uppoavasta laivasta poispäin.

Vallin näki takanaan hurjan näyn.

”Seurasin aina mainingin harjalta, kun laiva alkoi pikkuhiljaa painua pohjaan päin perä edellä. Oli tyhjä tunne, sillä tiesin jo siinä vaiheessa, että kaikki eivät selviä. Kuolleiden määrä oli kuitenkin niin suuri, että se yllätti minutkin.”

Vallin sai kiinni santalaatikon kannesta, jota hän käytti lauttana. Samalle lautalle pääsi eräs viestimies, ja molemmat nostettiin vihdoin vartiomoottoriveneeseen. Veneen kyydissä oli sekä pelastuneita että ruumiita.

Ilmarinen upposi seitsemässä minuutissa ja vajosi lähes 80 metrin syvyyteen.

Sota-aikana onnettomuudesta ei juuri puhuttu. Hylky löydettiin vasta 1990-luvun alussa, pitkälti Ylen toimittajan Jarmo Ratisen ponnistusten ansiosta.

Hylkyä tutkimaan vuokrattiin pienoissukellusvene. Mukana oli kuusi veteraania, myös Vallin.

”Eipä olisi tullut mieleen, että näkisin saman laivan meren pohjassa 50 vuoden päästä. Sukelluksen jälkeen laskimme seppeleen mereen. Paluumatka Nauvoon oli hiljainen.”

Sukellusten jälkeen Ilmarinen jäi rauhaan yli 20 vuodeksi.

Viime elokuussa sukeltaja Matti Anttila sukelsi Ilmarisen hylylle. Hänen johtamansa ryhmä halusi dokumentoida hylkyä, sillä Ilmarisen tuhosta tulee tänä syksynä kuluneeksi 75 vuotta.

Sukeltajat saivat luvan Merivoimilta ja Sotamuseolta. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Ilmarisella on vieraillut ihmisiä sukelluslaitteilla.

Sukeltajien päätavoitteet olivat hylyn 3d-mallinnoksen tekeminen ja kuvamateriaalin kerääminen. He hakivat hylystä syvyyskohtia mallia varten.

Matti Anttila
Ilmarisen keulatykki on säilynyt hyväkuntoisena merenpohjassa. Kuvassa sukeltaja Pekka Kumpula.
Ilmarisen keulatykki on säilynyt hyväkuntoisena merenpohjassa. Kuvassa sukeltaja Pekka Kumpula.

”Sen lisäksi pyrimme dokumentoimaan mahdollisimman paljon yksityiskohtia, kuten auki olevia venttiileitä ja ikkunoita”, Anttila kertoo.

Hylky makaa ylösalaisin lähes 80 metrin syvyydessä. Syvyyden takia sukeltajilla oli vain vähän yli kymmenen minuuttia aikaa dokumentoida hylkyä.

Hylyllä käyneet sukeltajat huomasivat, että vähäsuolaisen Itämeren ansiosta hylky on edelleen hyvässä kunnossa.

Hylky on uponnut puolittain savipohjaan, eikä räjähdyskohtaa näy kunnolla. Joidenkin arvioiden mukaan laivan pohjaan takertui kaksi miinaa, toisten arvioiden mukaan vain yksi.

Hylyssä ei näkynyt jälkiä asiattomista vierailuista kuten monessa hylyssä. Ilmarinen on saanut olla rauhassa, sillä se makaa syvällä ja kaukana merellä.

Anttila kertoo, että hylky oli pysähdyttävä näky. Hän kuvailee oloaan nöyräksi.

”He olivat oman maamme kansalaisia, jotka menettivät henkensä taistellessaan meidän puolestamme. Olo oli kuin kävelisi sankarihautausmaalla.”

Esko Vallin kertoo tutustuvansa uuteen kuvamateriaaliin kiinnostuneena. Ilmarisen onnettomuudesta puhuminen on tärkeää, vaikka se on varjostanut hänen koko elämäänsä – suurissa ja pienissä asioissa.

”Ruotsinlaivalla olen aina ensin katsonut, missä on suorin tie ulos. Toinen asia on sukeltaminen: jos olen uimassa, en laita päätäni mielelläni veden alle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat