Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopistolle kertyi 46 miljoonaa euroa ylijäämää – liitot hämmästelevät mittavia irtisanomisia ja voitollista tilinpäätöstä

Professoriliitto ja Tieteentekijät hämmästelevät mittavia irtisanomisia ylijäämästä huolimatta

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Helsingin yliopiston henkilökunta marssi ulos työpaikoiltaan viime viikon keskiviikkona vastalauseena yliopiston irtisanomisille.
Helsingin yliopiston henkilökunta marssi ulos työpaikoiltaan viime viikon keskiviikkona vastalauseena yliopiston irtisanomisille. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Yli 32 000 tutkinto-opiskelijaa

  Helsingin yliopistossa oli viime vuonna 32 464 tutkinto-opiskelijaa.

 Henkilöstömäärä 7 948, vähennystä 214 edellisvuodesta.

 Taseen loppusumma 623 miljoonaa euroa.

 Arvopaperisalkun koko 231 miljoonaa euroa.

 Kokonaismenot 704 miljoonaa euroa.

 Henkilöstökulut 441 miljoonaa euroa.

 Tilavuokrat 88 miljoonaa euroa.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto hämmästelevät Helsingin yliopiston mittavia henkilöstövähennyksiä, kun yliopisto kuitenkin tuotti tuntuvasti ylijäämää viime vuonna.

Helsingin yliopiston hallitus päätti torstaina yliopiston viime vuoden tilinpäätöksestä. Sen mukaan yliopisto tuotti ylijäämää 46 miljoonaa euroa. Tosin yliopiston kvestorin Marjo Berglundin mukaan pitäisi puhua kirjanpidollisen ylijäämän sijasta toiminnan ylijäämästä, joka oli 21 miljoonaa euroa.

”Pörssikurssit nousivat niin paljon, että arvopapereiden myynnistä ja osingoista kertyi ennätykselliset 25 miljoonaa euroa, mikä kasvatti arvopaperisalkkua”, Berglund tähdentää HS:lle.

Berglundin mukaan miljoonista puhuttaessa pitäisi ylipäänsä muistaa suhteuttaa ne yliopiston kokoon, jolloin ”olemme vain keskikastia”.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto tekevät tilinpäätöksestä omat johtopäätöksensä.

”Yliopisto ei ole yritys, jonka tehtävä on tuottaa liikevoittoa. Tasapainossa oleva tilinpäätös ilman irtisanomisia on mahdollista”, toteaa Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri tiedotteessa.

”Viimeiset irtisanottavat saavat kuulla juuri vappuviikolla kohtalostaan yliopiston julkistaessa voitollisen tilinpäätöksen. Helsingin henkilöstövähennykset näyttävät nyt entistäkin etupainotteisemmilta ja ylimitoitetummilta”, sanoo Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Tilinpäätöstietojen mukaan Helsingin yliopiston tulos oli viime vuonna 63 miljoonaa euroa. Kun siitä otetaan pois verot ja sidottujen rahastojen muutos, ylijäämä on 46 miljoonaa euroa. Voitto on selvästi suurempi kuin esimerkiksi koko Vaasan yliopiston liikevaihto, liitot laskevat.

Helsingin yliopisto päätti tammikuussa, että se irtisanoo 570 työntekijää keväällä 2016. Lisäksi määräaikaisten työsuhteiden päättymisen ja eläköitymisten vuoksi henkilöstöä oli määrä vähentää yhteensä yli 400:lla.

Helsingin yliopiston omassa tiedotteessa muistutetaan, kuinka Suomen hallitus ilmoitti keväällä 2015 suurista ja nopeista leikkauksista yliopistojen rahoitukseen. Helsingin yliopiston leikkaus on noin 50 miljoonaa euroa jo tänä vuonna. Summa kasvaa joka vuosi ja on vuonna 2020 arviolta yli sata miljoonaa euroa.

Henkilöstövähennyksillä saatavat säästöt vastaavat yliopiston mukaan alle puolta tarvittavasta säästösummasta. Tiloja on tarkoitus vähentää 80 000 neliötä eli lähes 20 prosenttia nyt käytössä olevista.

Tehostetuista säästötoimista huolimatta yliopisto arvioi, että tänä vuonna toiminta on 20–25 miljoonaa euroa alijäämäistä. Koska valtion rahoitusleikkaukset ovat etupainotteisia, yliopisto on varautunut käyttämään aiempien vuosien varsinaisen toiminnan ylijäämää kattamaan välttämättömiä menoja ja muutosohjelman edellyttämiä investointeja. Tänä ylijäämä on yhteensä noin 60 miljoonaa euroa.

Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtaja Jaana Husu-Kallion mukaan yliopisto on hoitanut talouttaan hyvin.

”Yliopiston hallituksen tavoitteena on ollut, että uusia henkilöstövähennyksiä ei tarvita. Uskon, että tehdyt toimenpiteet ja ylijäämien tehokas käyttö pystyvät tukemaan yliopistoa selviämään tästä ja tulevista vuosista”, Husu-Kallio sanoo yliopiston tiedotteessa.

Vuonna 2015 Helsingin yliopiston kokonaistuotot olivat 750 miljoonaa euroa, josta 454 miljoonaa euroa oli valtion perusrahoitusta. Kokonaiskulut olivat 704 miljoonaa euroa. Henkilöstökulujen osuus oli 63 prosenttia ja tilavuokrien osuus 13 prosenttia.

Syksyllä aloitetun muutosohjelman avulla saatiin noin kolmen miljoonan euron lisäsäästöt jo vuonna 2015.

Yliopiston toiminnan ylijäämä eli 21 miljoonaa euroa vastaa noin kolmea prosenttia kokonaiskuluista ja sillä voisi rahoittaa yliopiston toiminnan 11 päivän ajan, yliopisto havainnollistaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat