Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakiesitys tupakointikiellosta autossa tyrmistyttää asiantuntijaa – ”Jos sellainen toimisi, kannattaisi säätää lailla perhe-elämä onnelliseksi”

Lakiesityksen mukaan tupakointi olisi kielletty autossa, jos kyydissä on lapsi.

Kotimaa
 
Antti Hämäläinen
Autossa tupakointia rajoittava laki on tulossa voimaan toukokuussa.
Autossa tupakointia rajoittava laki on tulossa voimaan toukokuussa. Kuva: Antti Hämäläinen

Kuntaliiton asiantuntija tyrmää lakiesityksen autoja koskevasta tupakointikiellosta. Sosiaali- ja terveysministeriön lakiesityksen mukaan autossa ei saisi vastaisuudessa tupakoida, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi.

Esityksen mukaan tulevaa tupakointikieltoa valvovat kunnat. Ministeriön mukaan tupakointi autossa voi paljastua esimerkiksi kunnan lastensuojeluviranomaisten kautta.

Tuleva valvontatehtävä on herättänyt hämmennystä ja vastustusta kunnissa, kertoo Kuntaliiton sosiaali- ja terveysyksikön erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen.

”Tämäntyyppinen tehtävä olisi aivan idioottimainen, kun ottaa huomioon, miten kuormitettuja lastensuojelun työntekijät ovat jo nyt”, Puustinen-Korhonen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Meri Paavola sanoo, ettei uudistuksen pitäisi kuormittaa lastensuojeluviranomaisia merkittävästi.

”Kovin uutta tietoa ei ole siitä, kuinka moni tupakoi autossa lapsen ollessa kyydissä. Tämä uudistus on enemmänkin viesti, että se on lapsen terveydelle haitallista eikä ole hyväksyttävää”, Paavola sanoo.

Vastaavanlainen kielto on käytössä muun muassa Ranskassa, Britanniassa, Kyproksella ja joissakin Yhdysvaltojen osavaltioissa.

Tupakointikielto koskee lakiesityksen mukaan vain tilanteita, jolloin auton kyydissä on alle 15-vuotias lapsi. Kielto ei koske matkailuautojen asuintilaa.

Kiellon tarkoituksena on vähentää lasten altistumista tupakansavulle ja sen aiheuttamille terveyshaitoille.

Ministeriön mukaan tupakansavu vahingoittaa lasten valtimoita ja altistaa heidät sydän- ja verisuonisairauksille sekä hengitystieoireille kuten astmalle, allergiselle nuhalle ja keuhkoputkentulehdukselle.

Kuntaliiton Aila Puustinen-Korhonen pitää lakiesityksen tavoitetta sinänsä tärkeänä mutta ei usko uuden kiellon toimivuuteen.

Hänen mukaansa lainsäädännöllä on hyvin vaikeaa kieltää tupakoinnin kaltaisia epäterveellisiä tai muuten vähemmän toivottuja asioita.

”Jos sellainen toimisi käytännössä, niin silloin kannattaisi säätää lailla monista muistakin uusista asioista. Silloin kannattaisi säätää lailla vaikka perhe-elämä onnelliseksi, jotta säästyttäisiin avioeroilta sun muilta”, Puustinen-Korhonen vitsailee.

Lakiesityksen mukaan uuden tupakointikiellon rikkomisesta ei seuraa rangaistusta. Kunta puuttuu tupakointiin ensisijaisesti keskustelemalla vanhempien kanssa ja tarjoamalla lastensuojelullista tukea.

Esityksen perusteluissa mainitaan, että kiellon rikkominen saatetaan havaita esimerkiksi päiväkodissa. Päiväkodin työntekijät voivat tällöin tehdä ilmoituksen kunnan lastensuojeluviranomaiselle.

Puustinen-Korhosen mukaan lopputuloksena on se, että lastensuojeluilmoituksia tehdään nykyistä enemmän.

”Olisi ennenkuulumatonta, että tupakoinnista alettaisiin tehdä lastensuojeluilmoituksia”, Puustinen-Korhonen sanoo.

Hänen mielestään uusi valvontatehtävä soveltuisi paremmin poliisille kuin kunnille. Poliisi voisi puuttua kiellon rikkomiseen liikennevalvonnan yhteydessä.

Lakiesitys on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä. Uuden tupakkalain on määrä tulla voimaan jo toukokuussa, jos eduskunta ehtii käsitellä esityksen nopeasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat