Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopiston aikeet ostaa ammattikorkeakoulu herättävät närää Lapissa

Eläkevastuista ongelma uusissa korkeakoulukonserneissa, joita Rovaniemen lisäksi tulossa Tampereelle ja Lappeenrantaan.

Kotimaa
 
Timo Lindholm
Lapin yliopiston päärakennus.
Lapin yliopiston päärakennus. Kuva: Timo Lindholm
Fakta

Kolme konsernia vireillä

 Tampere3: Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto muodostavat uuden säätiöyliopiston, jonka omistukseen siirtyy myös Tampereen ammattikorkeakoulu.

 LUT-konserni: Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu perustavat LUT-konsernin, jonka neljästä schoolista eli collegesta ammattikorkeakoulu olisi yksi.

 L2: Lapin yliopisto ostaa enemmistön Lapin ammattikorkeakoulun osakkeista, jolloin kahdesta itsenäisestä oikeushenkilöstä tulee entistä tiiviimpi Lapin korkeakoulukonserni.

Lapin yliopisto aikoo ostaa Lapin ammattikorkeakoulun osake-enemmistön, jonka kokonaishinnaksi on muodostumassa jopa noin 17 miljoonaa euroa. Summaan on laskettu mukaan myös Lapin ammattikorkeakoulun noin viiden miljoonan euron eläkevastuut, joista yliopisto on luvannut vastedes huolehtia.

Eläkkeistä on aiheutumassa ongelmia muissakin vastaavissa konsernihankkeissa, joissa ammattikorkeakoulusta on tulossa osa yliopistoa. Näitä ovat Lapin lisäksi Tampereen ja Lappeenrannan korkeakoulufuusiot.

Eläkejärjestelyjen takana on se, että Kevan sääntöjen mukaan jäsenyyden ehto on kunnan tai kuntien enemmistöomistus. Kevan jäsenyyden lakkaaminen aiheuttaisi miljoonien eurojen lisälaskun, arvioidaan Kemin kaupungin Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle tekemässä kunnallisvalituksessa. Valitus koskee osakekaupasta tehtyä esisopimusta.

Opetusministeriön kansliapäällikön Anita Lehikoisen mukaan eläkejärjestelyjen vaihtoehdot on määrä selvittää.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto päätti jo alkuvuodesta myydä omistamansa Lapin ammattikorkeakoulu oy:n osakkeet Lapin yliopistolle. Sen sijaan Kemi ja Tornio eivät ole omia osakkeitaan myymässä, vaan vastustavat kauppaa.

Maakunnan pahoin jakanutta riitaa yrittää ratkoa entinen Tornion kaupunginjohtaja ja keskustan kansanedustaja Hannes Manninen, jonka opetusministeriö kutsui selvitysmieheksi. ”Tarkoitus on löytää sopu yliopiston ja kaupunkien välillä. Eläkkeiden lisäksi pitää selvittää kiinteistöjen omistusjärjestelyt”, nykyisin Kuusamossa asuva Manninen sanoo.

Kauppojen jälkeen Lapin yliopisto omistaisi Lapin ammattikorkeakoulusta ensi vuoden alusta lähtien enemmistön eli 51 prosenttia, Tornion kaupunki 22 prosenttia, Kemin kaupunki 22 prosenttia ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia viisi prosenttia.

Nyt Lapin yliopiston osuus on vain kaksi prosenttia, kun Rovaniemen kaupungin osuus on 44 ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän viisi prosenttia. Kenelläkään ei siis ole enemmistöä.

Lapin ammattikorkeakoulu syntyi pari vuotta sitten, kun Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakoulu yhdistyivät.

Jo sitä ennen Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä oli viritelty vuosia. Löyhempi konsernikin perustettiin jo vuonna 2007, mutta yliopiston ”valtausaikeet” pulpahtivat päivänvaloon vasta marraskuussa sosiaalisessa mediassa, josta henkilöstökin sai niistä lukea.

Lapin yliopiston hallituksen puheenjohtaja Raimo Väyrynen ja rehtori Mauri Ylä-Kotola perustelevat uusia omistusjärjestelyjä rakenteellisella kehittämiselllä, jota valtiovaltakin nyt korkeakouluilta perää.

”Lappi on vähäväkinen maakunta. Tästä tulee nyt vahva ja elinkelpoinen korkeakoulukeskittymä, jolloin olemme entistä vahvempia myös kevään tulosneuvotteluissa opetusministeriön kanssa”, Väyrynen sanoo.

Ylä-Kotola näkee osakekaupan ja entistä tiiviimmän konsernin luontevana jatkona jo 2007 alkaneelle toiminnalliselle yhteistyölle, joka on poikinut esimerkiksi yhteisen matkailuinstituutin. Myös ristiin valittavat opinnot ovat tähtäimessä.

Ammattikorkeakoulun väki on jakautunut kauppa-asiassa Rovaniemen ja Meri-Lapin joukkoihin. Kemin kaupunginjohtaja ja Lapin ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Tero Nissinen arvostelee ankarasti yliopiston isovelimäistä toimintaa: ”Miksi yliopisto olisi isäntä ja ammattikorkeakoulu vietävä?”

Kemin kaupungin valituksessa pelätään, että ennen pitkää koko ammattikorkeakoulun toiminta keskittyy Rovaniemelle.

”Ja jostainhan tuo 12 miljoonaa euroa on pois, ei kai se ihan yliopiston takataskusta irtoa”, Nissinen huomauttaa ja epäilee, ettei kauppa läpäisisi edes valtionosuuslainsäädäntöä.

Opetusministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen muistuttaa, että itsenäinen yliopisto voi käyttää omaa varallisuuttaan haluamallaan tavalla, kun taas toimintamenot pitää käyttää itse toimintaan.

Ylä-Kotolan mukaan vielä ei ole päätetty, miten kauppa rahoitetaan. Pankkilainastakin on puhuttu. ”Se olisi yksi rahoitusinstrumentti, mutta onhan meillä myös taseessa varallisuutta”, Ylä-Kotola vakuuttaa.

Ylä-Kotola muistuttaa, että kauppahinta saatetaan myös rahastoida ja käyttää Lapin korkeakoulujen opetukseen ja tutkimukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat