Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Toivakka tarkentaa pyytäneensä anteeksi sitä, että hänen puheestaan sai väärän kuvan

Ministerin mukaan Belgia-yhtiön perustamiskiistassa keskeistä ei ole juridinen vastuu, vaan se oliko hän mukana yhtiön operatiivisessa toiminnassa

Kotimaa
 
Ministeri Toivakka vastaa yhtiökohuun
Ministeri Toivakka vastaa yhtiökohuun

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) pahoitteli torstaiaamuna MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä sitä, jos hän on johtanut eduskuntaa harhaan antamalla väärää tietoa osuudestaan verosuunnitteluyhtiön perustamisessa.

Pahoittelussa Toivakka pyysi siis ehdollisesti anteeksi sitä, jos hän on johtanut eduskuntaa puheillaan harhaan. Epäselväksi jäi se, oliko hän omasta mielestään johtanut eduskuntaa harhaan.

Toivakka puhui kohusta myös eduskunnan edessä torstaina. Eduskunnassa Toivakka myönsi, että hän on joutunut elämänsä yhteen pahimmasta pyörityksestä.

HS kysyi ministeriltä tarkentavia kysymyksiä anteeksipyynnöstä.

Onko keskustelu belgialaisen holding-yhtiön perustamisesta vuonna 2007 ollut mielestänne populistista vai aiheellista?

”En osaa tuohon tässä vaiheessa ottaa kantaa. Keskustelu alkoi viime syksynä ja olen siinä yhteydessä antanut kaikki tiedot avoimesti. Nyt on syntynyt uudelleen keskustelu.”

Sanoitte Huomenta Suomi -lähetyksessä ”pyydän anteeksi jos olen johtanut harhaan”. Oletteko mielestänne johtanut eduskuntaa tiistaina puheillenne harhaan?

”No, pyydän anteeksi, jos puheenvuorostani on saanut vääränlaisen kuvan. Tai ehkä tässä vaiheessa pitäisi sanoa, että on saanut vääränlaisen kuvan, koska niin moni on saanut siitä vääränlaisen kuvan. Tarkoitus oli kertoa nimenomaan se, että itse en ole millään lailla ollut yhtiön operatiivisessa toiminnassa mukana, enkä sen päätöksenteossa. Toki ymmärrän sen, että hallituksen jäsenenä olen vastuussa kokonaisuudesta.”

”Pyydän anteeksi sitä, että niin moni on saanut puheenvuorostani väärän kuvan.”

Puhuiko kansanedustaja Timo Harakka (sd) siis tiistaina totta, kun te syytitte häntä valehtelusta?

”Kyse on nimenomaan siitä, että halusin vastata, että en ole ollut perustamassa tätä yhtiötä, koska en ole ollut mukana operatiivisessa toiminnassa.”

Pyysitte silloin anteeksi sanavalintaanne ”valehdella”, aiotteko pyytää anteeksi myös itse asiaa Harakalta?

”Olen pyytänyt anteeksi nimenomaan sen, että tästä on syntynyt vääränlainen kuva puheestani.”

Vetositte eduskunnassa ulkopuolisuutenne asiassa viittaamalla perheyhtiön 90-vuotiseen historiaan ja siihen, että ette ole operatiivisessa työssä yhtiössä. Ovatko ne mielestänne järkeviä perusteluja?

”Mielestäni ne ovat järkeviä perusteluja. Vuoteen 2005 asti olin mukana yrityksen toiminnassa päivittäin ja sen jälkeen en ole ollut. Yhtiössä, jossa en ole mukana operatiivisessa päätöksenteossa, en tiedä kaikista päätöksistä, eikä minun kuulukaan tietää.[...] Tämä on ollut meidän perheyhtiön tapa toimia.”

Onko osallisuus mielestänne juridinen vai jokin muu kysymys?

”Juridisen puolen kerroin. Luonnollisesti jokainen yhtiön hallituksen jäsen on vastuussa yhtiön kokonaistoiminnasta, mutta yksittäisissä operatiivisissa päätöksissä en ollut mukana ja en ollut niistä tietoinen.”

Jos ette omistaisi yhtiöstä mitään ja ette olisi perheyhtiön hallituksessa, olisitteko silloin mielestänne jollain tapaa silti moraalisesti velvollinen perheyhtiönne asioissa?

”En ota tällaiseen spekulatiiviseen asiaan kantaa.”

Huomenta Suomen haastattelussa sanoitte, että Belgiaan perustamanne holding-yhtiö ”ei ole ollut aktiivisessa toiminnassa missään vaiheessa”. Miehenne on aiemmin kertonut, että kyseinen yhtiö omistaa Mikkelin kauppakeskuksen kiinteistöyhtiöiden osakkeita väliyhtiö K5-kiinteistökehityksen kautta. Eikö tällöin yhtiö ole nimenomaan aktiivisessa holding-käytössä?

”Nyt nämä ovat yksityiskohtia, joihin pyydän, että mieheni, joka on operatiivisessa vastuussa, vastaa. Hän tuntee tämän asian paremmin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat