Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksityislääkärien hinnat tuskin laskevat

Kela-korvausten loppumisen jälkeen vakuutusyhtiöiden korvaussummat saattaisivat nousta, mikä voisi lopulta nostaa yksityisten vakuutusten hintoja.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Kela korvasi viime vuonna 72 miljoonaa euroa lääkäripalkkioita ja 95 miljoonaa euroa hammaslääkärinpalkkioita.
Kela korvasi viime vuonna 72 miljoonaa euroa lääkäripalkkioita ja 95 miljoonaa euroa hammaslääkärinpalkkioita. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Fakta

Maksetut Kela-korvaukset 2015

 Lääkäripalkkiot: 72 miljoonaa euroa

 Hammaslääkäripalkkiot: 95 miljoonaa euroa

 Tutkimus ja hoito (esim. laboratorio- ja röntgenpalvelut ja fysioterapia): 69 miljoonaa euroa

 Lääkekorvaukset: 1 300 miljoonaa euroa

 Näitä korvauksia sai noin 4,2 miljoonaa suomalaista, josta miljoona sai korvausta lääkäri- ja hammaslääkäripalveluista. Lisäksi noin kaksimiljoonaa sai korvauksia työterveyshuollon kautta.

Lähde: Kansaneläkelaitos

Yksityisen hoidon Kela-korvaukset lopetetaan, kertoi sote-uudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti torstaina HS:ssä. Nykyään Kansaneläkelaitos korvaa esimerkiksi 20 minuutin vastaanottokäynnistä yksityisellä erikoislääkärillä 13,50 euroa. Jos käynti maksaa 90 euroa, korvaus kattaa hinnasta kuudesosan.

Summat ovat suuria vaikkakin vain pieni osa julkisista sosiaali- ja terveysmenoista. Kela korvasi viime vuonna 72 miljoonaa euroa lääkäripalkkioita ja 95 miljoonaa euroa hammaslääkäripalkkioita. Hallitus päättää Kela-korvauksista myöhemmin, ja yksityiset terveysasemat ja vakuutusyhtiöt seuraavat vaiheita tarkkaan.

Yksityislääkärit tuskin laskisivat hintoja vaikka Kela-korvaus poistuisi, sanoo Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen. Terveystalo ei vastaa hinnoittelusta, vaan lääkärit ovat yksityisiä ammatinharjoittajia. ”Pidän epätodennäköisenä, että lääkärit laskisivat palkkaansa.”

Tuomisen mukaan yksityislääkärien palveluita käytetään useista syistä, joista lyhyet jonot ovat vain yksi. Tarjonnasta suuri osa on erikoislääkäripalvelua, jota terveyskeskuksissa ei ole, hän sanoo.

Terveyspalvelualan Liiton toimitusjohtaja Hanna-Kaisa Järvi ei myöskään usko hintojen laskuun. Kela-korvaus on hänen mielestään jo nyt pieni. Toisaalta yksityinen suuterveydenhoito nojaa vahvasti niihin.

”Suuterveydenhuollossa Kela-korvaus mahdollistaa yli puolet yksityisen käynneistä.”

Kela-korvauksista luopumisen jälkeen yksityisellä puolella saatettaisiin siirtyä entistä enemmän kohti pakettihinnoittelua, kun tuotteita ei enää tarvitsisi raportoida yksitellen Kelalle, uskoo Terveystalon Tuominen. Esimerkiksi tietyn kroonisen sairauden tutkimus, hoito ja jälkitarkastukset voitaisiin niputtaa yhden hinnan alle.

Paketteja on jo tarjolla esimerkiksi kaihin hoitoon. Tämä parantaisi Tuomisen mukaan myös potilaan asemaa, kun hoidon hinta on ennalta tiedossa.

Kela-korvausten lopettaminen saattaisi nostaa vakuutusyhtiöiden korvausmenoja, sanoo henkilövakuutusten johtaja Tero Hoikkala vakuutusyhtiö If:stä, mutta painottaa, että keskeneräisen sote-uudistuksen vaikutuksia on vaikea arvioida. Korvausmenojen lisääntyminen saattaisi ennen pitkää näkyä myös korkeampina vakuutusmaksuina.

”Se on yksi mahdollisuus, mutta tämän tulemme arvioimaan vasta, kun päätöksiä tulee.”

Myöskään OP-Pohjolan vakuutuspäällikkö Satu Martenson ei ota vielä kantaa. Hän toteaa kuitenkin yleisellä tasolla, että mitä vähemmän yhteiskunta ottaa vastuuta jäsenistään sitä enemmän vakuutuksia ihmiset ottavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat