Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta haluaa selvityksen eurosta

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Paavo Väyrynen ja hänen kotimaan avustajansa Kaija Huida seurasivat eduskunnan kyselytuntia lehteriltä Helsingissä torstaina. KUVATEKSTIIN KORJATTU NIMI 2.5.2016
Paavo Väyrynen ja hänen kotimaan avustajansa Kaija Huida seurasivat eduskunnan kyselytuntia lehteriltä Helsingissä torstaina. KUVATEKSTIIN KORJATTU NIMI 2.5.2016 Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Euroon liittymisestä tiedonanto

 Suomessa on järjestetty neuvoa antava kansanäänestys vain kaksi kertaa.

 Kieltolain lopettamisesta äänestettiin vuonna 1931 ja Euroopan unioniin liittymisestä vuonna 1994.

 Rahaunioniin eli yhteisvaluutta euroon siirtymisestä ei järjestetty kansanäänestystä, vaan Paavo Lipposen (sd) hallitus antoi siitä 1998 tiedonannon eduskunnalle.

 Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk) käynnisti kansalaisaloitteen, jossa esitetään kansanäänestyksen järjestämistä euroalueeseen kuulumisesta.

Selvityksen tekeminen euroalueeseen kuulumisen hyödyistä ja haitoista sai kannatusta eduskunnassa torstai-iltana. Kansanäänestystä kannattivat eduskunnassa perussuomalaisten kansanedustajat.

Käsittelyssä oli europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk) käynnistämä kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

Aloitteen mukaan äänestyksen yhteydessä pitäisi kertoa avoimesti jäsenyyden tähänastiset vaikutukset ja tulevaisuuden uhat ja riskit. Kun Suomi päätti rahaliittoon osallistumisesta 1998, aloitteen allekirjoittajien mukaan jäsenyys esiteltiin pelkästään myönteisessä valossa.

”Suomi on kärsinyt jäsenyydestään euroalueessa enemmän kuin useimmat muut jäsenmaat.”

Muun muassa Satu Hassi (vihr) ja Pia Viitanen (sd) sanoivat allekirjoittajista poiketen, että ongelmat olivat esillä jo ennen liittymistä.

”Suomessa jäsenyyden vaikutuksia pohdittiin monipuolisesti ennen päätöksentekoa”, sanoi Viitanen.

”Ero eurosta olisi hyppy tuntemattomaan.”

”Kansanäänestyksen aika olisi ollut ennen liittymistä. Eurosta eroaminen ei nyt helpottaisi, vaan pahentaisi ongelmia”, Hassi sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoi, että kansanäänestys olisi oikeutettu silloin, jos valtionjohto päätyisi eurosta eroamisen kannalle.

”Juha Sipilän hallitus ei ole ehdottanut eroa, siksi kansalaisaloitteessa ehdotettuun kansanäänestykseen ei ole perusteita.”

Vasemmistoliitto oli hyvin kriittinen valuuttaunionille. Hanna Sarkkinen piti valitettavana, että aikanaan ei järjestetty kansanäänestystä. ”Suomen liittyminen oli virhe. Euromaat ovat liian erilaisia, isot maat määrittelevät euron säännöt”, hän sanoi.

Sarkkinen epäili olisiko kuitenkaan mielekästä järjestää äänestystä vain Suomessa. ”Yksipuolinen euroero olisi valtava poliittinen ja taloudellinen riski. Jos euroa ei saa korjattua, sen hallittu purkaminen on ainoa viisas ratkaisu.”

Useat edustajat myönsivät, että euro on vienyt rahapolitiikan pois Suomen talouspolitiikan keinovalikoimista. Devalvaation mahdollisuutta ei ole.

Hyödyksi katsottiin alhaiset korot.

Yhteisvastuullista talousunionia kukaan ei halunnut.

Vaikka rahaliiton hyötyjen ja haittojen laskeminen todettiin liki mahdottomaksi, sen selvittäminen sai kannatusta.

”Kd kannattaa perusteellista selvitystä eurossa pysymisen hyödyistä ja haitoista ja eroamisen kustannuksista. Hallituksen on valmistauduttava mahdolliseen Britannian eroon EU:sta ja euroalueen hajoamiseen ja laskelmien tekemiseen näiden vaikutuksista”, sanoi Peter Östman (kd).

”Suomen on varauduttava erilaisiin mahdollisuuksiin. Jos aloite ei johda kansanäänestykseen, on tehtävä virallinen arviointi euron vaikutuksista ja toimista jotka pannaan toimeen jos rahaliitto uhkaa hajota”, sanoi Simon Elo (ps).

Elo antoi tukensa kansalaisten oikeudelle ilmaista mielipiteensä. ”Suomen jäsenyyteen sisältyy epävarmuuksia. Olisi syytä kysyä neuvoja kansalta”, muun maussa ryhmätoveri Vesa-Matti Saarakkala säesti.

Sari Essayah (kd) sanoi, että jos EU:ssa tapahtuu harppaus kohti rahaunionia, silloin olisi kysyttävä kansan mielipidettä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) puolusti hallituksen linjaa: Eroaminen EMU:sta olisi erittäin haitallista Suomen taloudelle.

Stubbin mukaan Suomen kansainvälinen asema heikentyisi, euromääräiset sopimukset – velat ja kauppasopimukset – heiluisivat kurssien mukaan ja korot lähtisivät nousuun.

Erossa olisi enemmän miinuksia kuin plussia, sanoi Stubb.

”Ero olisi epävarmuustekijä, toiseksi Suomen on tärkeää olla mukana kehittämässä EU:ta ja euroaluetta ja kolmanneksi en näe mahdollisuutta että EU ottaisi yhtäkkiä askeleen kohti liittovaltiojärjestelmää”.

Kansalaisaloitteen tavoitteena oli herättää keskustelua rahaunionin hyödyistä ja haitoista ja siinä se onnistui.

Kansalaisaloite lähetettiin perustuslakivaliokuntaan, joka tekee asiasta esityksen. Sitten asia palaa täysistuntoon päätettäväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat