Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin-rekisterin ohjeet uusittiin

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Ohjeissa pohditaan myös, milloin jengitapahtumien osallistujia voidaan merkitä rekisteriin.
Ohjeissa pohditaan myös, milloin jengitapahtumien osallistujia voidaan merkitä rekisteriin. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Tästä on kyse

Kohu epristä alkoi Putin-merkinnästä

 Keväällä 2013 MTV paljasti, että epäiltyjen rekisteriin on merkitty Venäjän presidentti Vladimir Putin.

 Syyttäjien mielestä eprissä oli tuhansia lainvastaisia merkintöjä. Kolme virkamiestä sai syytteen.

 Käräjäoikeus hylkäsi syytteet helmikuussa, koska syytetyt eivät vastanneet rekisterin lainmukaisuudesta. Oikeus ei ottanut kantaa rekisterin lainmukaisuuteen.

Poliisihallitus on laatinut uudet ohjeet epäiltyjen rekisteristä (epri) eli niin sanotusta Putin-rekisteristä. Ensimmäistä kertaa poliisi myös julkisti ohjeet.

Rekisteriin voidaan syöttää tietoja ihmisistä, joiden epäillään syyllistyvän tai syyllistyneen rikokseen taikka myötävaikuttavan siihen. Varsinkin myötävaikuttajia on syyttäjien mielestä syötetty liian matalalla kynnyksellä. Rekisteriin on päätynyt esimerkiksi isoäiti, joka lainasi autoaan rikollisjengiin kuuluvalle lapsenlapselleen.

Jengiläisen mummo voi myös jatkossa päätyä rekisteriin, jos autoa on käytetty rikollisessa toiminnassa. Kyse on tiedustelurekisteristä, joten poliisi ei voi lähteä kyselemään mummolta, tiesikö tämä auton käyttötarkoituksesta, selvensi poliisitarkastaja Juha Henttala Poliisihallituksesta.

Myötävaikuttamista ei ole sukulais- tai perhesuhteista johtuva normaali yhteydenpito. Jengiläisen tapaaminen ilman rikokseen liittyvää tapahtumaa ei liioin tarkoita, että tapaamisesta voitaisiin tehdä merkintä epriin.

Rikollisjengin vähäarvoisten kannatustuotteiden hankkiminen ei ole lain mukaan rikos. Tuotteiden käyttäminen sen sijaan viestittää ohjeen mukaan kannatusta jengille.

”Support-tuotteiden kantaja ilmaisee tietoisesti ja julkisesti tukensa kannattamalleen järjestäytyneelle rikollisryhmälle”, ohjeessa todetaan.

Ohjeen mukaan kannatustuotteiden kantaja on vallitsevan tiedon valossa mahdollinen ehdokas järjestäytyneen rikollisryhmän jäseneksi.

Näiden henkilöiden varhainen tunnistaminen on ohjeen mukaan erityisen tärkeää, koska vakavia rikoksia teetetään juuri rekrytointivaiheessa olevilla ja sen juuri ohittaneilla henkilöillä.

Ohjeissa pohditaan myös, milloin jengitapahtumien osallistujia voidaan merkitä rekisteriin. Tällöin pitäisi arvioida tilaisuuden luonnetta, osallistujien asemaa rikollisryhmässä ja tilaisuuden tarkoitusta.

Tilaisuudet ja kokoukset ovat usein rekrytointitilaisuuksia, joihin ei ole mahdollista osallistua sattumalta, ohjeissa huomautetaan.

Valvontaan kiinnitetään ohjeissa erityistä huomiota. Ensisijainen vastuu on tietojen syöttäjällä. ”Jokainen rekisteriin tehtävästä talletuksesta päättänyt henkilö vastaa syötön perusteista, tiedon luokittelusta ja tallettamisesta sekä yleisesti syöttönsä lainmukaisuudesta, jota lähiesimiehen tulee valvoa. Epäselvissä tapauksissa syötöstä vastuussa olevan on varmistettava syötön laillisuuden edellytysten täyttyminen olemalla yhteydessä esimieheensä jo ennen asian kirjaamista.”

Kun rekisteriin ollaan syöttämässä uutta henkilöä koskevia tietoja, syötön lainmukaisuus pitää varmistaa päällystöön kuuluvalta henkilöltä, siis vähintään komisariolta.

Poliisihallituksen tarkastuksen perusteella noin 50 000 merkinnästä on nyt poistettu lähes 1 300. Poistot liittyivät lähinnä kirjausten puutteellisiin perusteluihin.

Poliisihallituksella ja valtakunnansyyttäjänvirastolla näytti olevan aivan erilaiset näkemykset merkintöjen lainmukaisuudesta. Oikeudenkäynnissä syyttäjät arvioivat, että lainvastaisia merkintöjä olisi useita tuhansia.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ei halunnut torstaina arvioida, mistä näkemysero johtuu.

”Saadun palautteen perusteella olemme tehneet voimakkaita korjaustoimenpiteitä. Nyt lähdetään puhtaalta pöydältä”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat