Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt jyllää B-influenssa – rokotteessa varauduttiin väärään virusmuotoon

Influenssakauden jälkeen tullut toinen virus on sairastuttanut tuhansia.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Tavallisia influenssan oireita ovat kuume, nuha, kurkkukipu, päänsärky ja silmätulehdus.
Tavallisia influenssan oireita ovat kuume, nuha, kurkkukipu, päänsärky ja silmätulehdus. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Korkea kuume, päänsärkyä

 B-viruksen aiheuttamalla influenssalla on samankaltaiset oireet kuin A-influenssalla ja flunssalla eli nuhakuumeella.

 Influenssan oireet ovat rajummat kuin flunssan.

 Sama virus voi aiheuttaa eri ihmisille erilaisen taudinkuvan. Tavallisia oireita ovat kuume, nuha, kurkkukipu, päänsärky ja silmätulehdus.

 Oireet lievittyvät yleensä 3–5 päivässä.

 Vaara saada jälkitauteja kuten poskiontelotulehdus tai keuhkokuume on influenssan jälkeen suurempi kuin flunssan jälkeen.

Talven varsinainen influenssakausi alkaa olla ohi, mutta nyt ihmisiä sairastuttaa toinen influenssavirus. Tämä B-virus kiertää usein runsaammin keväisin varsinaisen, yleensä A-influenssaviruksen aiheuttaman epidemian jälkeen.

B-viruksen osattiin odottaa aiheuttavan sairastumisia, koska talven influenssarokote ei anna suojaa juuri tältä virusmuodolta. Kun Maailman terveysjärjestö WHO päätti rokotteen sisällöstä viime vuoden helmikuussa, ehdolla oli kaksi B-viruksen muotoa. Sittemmin selvisi, että leviämään lähtikin eri virusmuoto kuin asiantuntijat ennakoivat.

Tämän takia influenssarokote ei anna suojaa nyt liikkuvaa B-virusmuotoa vastaan. Sen sijaan alle kaksivuotiaat, jotka saivat rokotteensa nenäsuihkeena, saivat suojan molempia virusmuotoja vastaan.

Ensi talven influenssarokote tulee suojaamaan tänä talvena liikkunutta B-viruksen muotoa vastaan.

Viime vuonna tuhannet suomalaiset sairastuivat B-viruksen aiheuttamaan influenssaan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilasto osoittaa.

Tämän vuoden tilanne näyttää samankaltaiselta, arvioi THL:n erikoistutkija Niina Ikonen. B-influenssaa sairastettiin viime keväänä aina kesän kynnykselle asti, ja niin saattaa käydä nytkin.

Sairastuneita on tuhansia, mutta tilaston mukaan ei läheskään yhtä paljon kuin A-influenssan aikaan. Sikainfluenssana tunnettu virus aiheutti tänä talvena poikkeuksellisen rajun influenssaepidemian, joka vei kymmeniä sairaalaan tehohoitoon. Myös perusterveitä nuoria ihmisiä.

Ennen ajateltiin, että influenssakauden lopulla kiertävä B-virus ei ole niin ärhäkkä kuin A-virus, Ikonen sanoo. Voi myös olla, että sen takia ei lähdetä lääkäriin yhtä herkästi kuin A-viruksen iskiessä, ja siksi myös viruksen määrittäviä testejä tehdään vähemmän.

Ikonen muistuttaa, että myös B-virus voi aiheuttaa vakavia taudinkuvia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat