Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle kieltäytyy luovuttamasta Panama-aineistoa Verohallinnolle – Journalistiliiton lakimiehen mukaan kotietsintä olisi lainvastainen

Yle vetoaa lähdesuojaan ja sananvapauden turvaamiseen.

Kotimaa
 
Aleksi Tuomola / Lehtikuva
Ylen mukaan verottaja ei ole vaatinut viestimeltä Panama-aineistoa missään muussa maassa yhtä painokkaasti kuin Suomessa.
Ylen mukaan verottaja ei ole vaatinut viestimeltä Panama-aineistoa missään muussa maassa yhtä painokkaasti kuin Suomessa. Kuva: Aleksi Tuomola / Lehtikuva
Fakta

Maailman suurin tietovuoto

 Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai noin vuosi sitten haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Aineistossa on esimerkiksi sähköposteja, pdf-tiedostoja ja valokuvia vuodesta 1977 aina vuoden 2016 alkuun.

 Lähes 400 toimittajaa kymmenistä maista on tutkinut asiakirjoja kuukausien ajan. Yle on ainoa suomalaisviestin, jolla on aineisto käytössään.

 Asiakirjoja tutkineiden toimittajien mukaan aineisto todistaa, että useat valtioiden päämiehet, yritykset, urheilijat, julkisuuden henkilöt ja rikolliset ovat hyödyntäneet veroparatiisien suojaa.

Verohallinnon viime viikolla Ylelle asettama määräaika Panaman papereiden luovuttamiseksi umpeutuu tänään perjantaina. Yle kieltäytyy luovuttamasta tietoja lähdesuojan ja sananvapauden turvaamisen perusteella.

Ylen mukaan verottaja on väläyttänyt mahdollisuuttaan tehdä kotietsintöjä aineiston saamiseksi.

”Tämä on harmillinen tilanne, kun koemme tekevämme samaa työtä verottajan kanssa. Tiedotusväline ei kuitenkaan voi lähteä mukaan tällaiseen yhteistyöhön”, sanoo Ylen MOT-ohjelman vastaava toimittaja Ville Vilen.

Ylen mukaan verottaja kehotti 19. huhtikuuta sitä luovuttamaan Panama-papereiden lisäksi kaiken toimituksellisen tausta-aineiston, joka liittyy aihetta käsitelleiden MOT- ja Spotlight-ohjelmien tekoon.

Yleisradioyhtiö aikoo valittaa verottajan kehotuksesta.

Verohallinto ja Yle pitivät Panama-asiasta kokouksen torstaina. Verottaja kertoi tilaisuudessa eri vaihtoehtoja, mitä sillä on käytössään, jos Yle ei luovuta aineistoa.

Yksi Verohallinnon mainitsemista vaihtoehdoista on tehdä poliisin kanssa kotietsintöjä aineiston saamiseksi Yleltä. Vilenin mukaan verottaja ei kuitenkaan suoraan uhannut tilaisuudessa kotietsinnöillä.

”Se on makuasia, pitääkö sitä uhkauksena vai ei”, Vilen sanoo.

Vilenin mukaan verottaja ei ole ilmoittanut, mitä se aikoo tehdä, jos Yle ei luovuta tietoja.

Suomen Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas muistuttaa perjantaina julkaistussa kommentissaan, että lähdesuoja perustuu Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on vahvistanut, etteivät viranomaiset voi velvoittaa journalisteja luovuttamaan lähteitä pakolla.

”Journalistien työpaikoille ja kotiin kohdistuvat kotietsinnät on säännönmukaisesti todettu laittomiksi”, Salokangas kirjoittaa Journalistiliiton sivuilla.

Panaman paperit tarkoittavat maailman suurimmasta tietovuodosta peräisin olevia asiakirjoja, jotka sisältävät tietoja muun muassa veroparatiisiyhtiöiden toiminnasta.

Yle kertoo, ettei se omista Panama-papereita eikä sillä ole lähdesuojan vuoksi oikeutta luovuttaa tietoja ulkopuolisille. Aineiston omistaa kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ, joka on kieltäytynyt luovuttamasta sitä viranomaisille.

Yle on saanut kansainvälisen toimittajaverkoston osana pääsyn osaan 11,5 miljoonan asiakirjan aineistoa. Kyse ei ole Ylen mukaan paperipinkasta, jonka voisi luovuttaa viranomaisille.

Vilenin mukaan kansalaisten on voitava luottaa siihen, että jos he haluavat paljastaa tietoja, he voivat tehdä sen henkilöytensä paljastumatta. Panaman tapauksessa tietojen luovuttaminen viranomaisille voisi pahimmillaan vaarantaa tietolähteen turvallisuuden.

”Se on tällaisessa kansainvälisessä kuviossa vakava uhka lähteelle”, Vilen sanoo.

Ylen käsityksen mukaan missään muussa maassa verottaja ei ole vaatinut aineistoa yhtä painokkaasti kuin Suomessa. Noin 20 maassa verottaja on Ville Vilenin mukaan pyytänyt viestimiltä Panama-tietoja itselleen mutta luopunut pyynnöstä, kun viestimet ovat kieltäytyneet.

Verohallinto vahvistaa, että se on ollut yhteydessä Yleen saadakseen Panama-aineiston käyttöönsä.

”Olemme pyytäneet tietoja. Nyt katsotaan, miten asia etenee ja mikä on Ylen vastaus. Tässä vaiheessa ei ole sen kummempaa kommentoitavaa”, sanoo johtaja Jari Salokoski Verohallinnon yritysverotusyksiköstä.

Hän ei suostu kertomaan, mitä verottaja aikoo tehdä, kun Yle kieltäytyy luovuttamasta aineistoa. Salokoski kertoo verottajan olevan kiinnostunut aineistosta, koska se voi auttaa paljastamaan suomalaisten veroepäselvyyksiä.

Toisaalta hän sanoo osaksi ymmärtävänsä, ettei Yle halua luovuttaa aineistoa, jotta se ei alkaisi vaikuttaa epäluotettavalta toimijalta mahdollisten tulevien tietovuotojen kannalta.

”Se on aika hyvä argumentti. Tässä ovat ristiriitaiset intressit vastakkain”, Salokoski sanoo.

Seura-lehti on aiemmin kertonut, että Verohallinnon Panama-aineistoa koskevassa muistiossa todetaan, että verottaja voi kohdistaa verotarkastuksen tai vertailutietotarkastuksen yrityksiin, joilla on asiaan liittyvää tietoa hallussaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat