Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MPKK:n tutkija: Lavrovin puheet Ruotsin Nato-jäsenyydestä eivät sisältäneet piiloviestiä Suomelle

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov muistutti perjantaina Dagens Nyheterissä julkaistussa haastattelussa, että Ruotsin Nato-jäsenyys tarkoittaisi Venäjän vastatoimia sen pohjoisilla rajoilla.

Kotimaa
 
MAXIM ZMEYEV / REUTERS
Sergei Lavrov
Sergei Lavrov Kuva: MAXIM ZMEYEV / REUTERS

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin torstaina julkaistut lausumat Ruotsin Nato-jäsenyyden seurauksista ovat linjassa Venäjän aiempien lausuntojen kanssa eivätkä sisällä mitään erityistä piiloviestiä Suomelle, sanoo erikoistutkija Tommi Koivula Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin haastattelussa Lavrov viesti, että läntisen puolustusliiton aktivoituminen Venäjän rajojen lähettyvillä tarkoittaisi ”luonnollisesti” myös Venäjän vastatoimia maan pohjoisilla rajoilla.

Suomeen Lavrov viittasi haastattelussa vain epäsuorasti: ”Se on yksi asia, että on sitoutumattomia naapurimaita pohjoisessa, ja toinen asia, että on naapureita, jotka ovat pohjoisatlanttisen liiton jäseniä”, Lavrov sanoi.

MPKK:n Koivula sanoo, että Venäjä on koko 2000-luvun hyvin johdonmukaisesti vastustanut läntisen puolustusliitto Naton laajentumista etenkin itään päin ja uhannut usein erilaisilla vastatoimilla.

”Näen tämän ennemmin osana jatkumoa kuin minään uutena ulostulona”, Koivula sanoo.

”En näe sanotussa mitään erityistä Suomeen liittyen tässä mielessä.”

Lavrov ei haastattelussa täsmentänyt, mitä Venäjän vastatoimet voisivat olla. Keinojen miettiminen on hänen mukaansa puolustushallinnon asia.

Koivulan mukaan Lavrov puhui vastatoimista ehkä tarkoituksellisen epämääräisesti. Hän muistuttaa, että sotilaallisen voiman käsitteet nousevat venäläisessä keskustelussa herkemmin esille kuin muualla Euroopassa.

”Hypoteettisesti jos miettii, kyllä Venäjällä varmasti keinoja olisi, jos se haluaisi ryhtyä näyttäviin ja konkreettisiin vastatoimiin. Venäjä voisi esimerkiksi lisätä ilmavoimiensa läsnäoloa Kaliningradin alueella, joka on merkittäväksi koettu alue Ruotsin lähellä. Sinne voisi lähettää strategisia pommikonelaivueita.”

”Pohjosilla merialueilla Venäjä voisi puolestaan testata sukellusvenetoimintaa nykyistäkin näyttävämmin.”

HS kirjoitti Lavrovin haastattelusta torstaina. Haastattelu sattui suomalaisittain kiintoisaan ajankohtaan, sillä Ulkoministeriön nimittämä asiantuntijaryhmä luovuttaa Nato-selvityksensä ulkoministeri Timo Soinille (ps) tänään perjantaina.

Selvityksen on uumoiltu jäsentävän Venäjän mahdollisia reaktioita Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen turvallisuuspolitiikan lisäksi myös energia-, kauppa- ja talouspolitiikan näkökulmasta.

HS näyttää Nato-selvityksen luovutustilaisuuden suorana lähetyksenä kello 15.30 osoitteessa HS.fi/hstv.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat