Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa poliiseista sai osumia kivistä Pyhäjoella – ”Tämä on anarkismia, joka kohdistuu nyt poliisiin”

Poliisin kiinniottamista aktivisteista puolet on ulkomaalaisia.

Kotimaa
 
Poliisi
Poliisin julkaisema kuva poliisiautosta, jonka ydinvoimalaa vastustavat mielenosoittajat sytyttivät tuleen Pyhäjoella torstaina.
Poliisin julkaisema kuva poliisiautosta, jonka ydinvoimalaa vastustavat mielenosoittajat sytyttivät tuleen Pyhäjoella torstaina. Kuva: Poliisi

Muutama poliisi sai osumia mielenosoittajien heittämistä kivistä torstaina väkivaltaiseksi muuttuneessa ydinvoimamielenosoituksessa Pyhäjoen Hanhikivellä. Samassa tilanteessa poliisin mukaan koetettiin myös sytyttää poliisiauto tuleen.

”Tutkinta on nyt kiireinen, selvitellään tapahtumia ja kuulustellaan. Kiinniotetuista 35 henkilöstä on päästetty kymmenkunta vapaaksi. Kiinniotettujen joukossa on henkilöitä, joita tullaan pidättämään ja joitakin vangitsemisvaatimuksiakin ollaan valmistelemassa. Rikosnimikkeiden joukossa on törkeämpiäkin rikoksia”, sanoo ylikomisario Veijo Alavaikko.

Osaa mielenosoittajista epäillään nyt muun muassa törkeästä vahingonteosta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja väkivaltaisesta mellakasta. Leiriin tehdyssä etsinnässä löytyi myös huumausaineita, mikä johti epäilyyn huumausaineen käyttörikoksesta.

”Ei mitään kauhean vakavaa, mutta tällainenkin ilmiö paljastui siinä”, Alavaikko sanoo.

Poliisimaija tuhoutui pahoin polttoyrityksessä eikä se ilmeisesti ole enää korjattavissa.

”Se on palanut sisältä pääasiassa, ihan täysin pilalle. Ulkoapäin se on aika ehjän näköinen”, hän sanoo.

Hänen mukaansa on selvää, että mielenosoittajien kiviä osui poliiseihin. Osumat eivät olleet vakavia, mutta aiheuttivat kipua.

”Kolmekymmentä vuotta on minulla poliisiuraa, ja en minä toista tällaista tapausta muista. Täällä on ollut aiemmin niin rauhallista, että tämä on täysin ennenkuulumaton ja täysin poikkeuksellinen ilmiö”, hän sanoo mielenosoituksista.

”Ei tässä ole enää ollenkaan kyse ympäristöaktivismista, vaan anarkismista, joka kohdistuu nyt poliisiin.”

Aktivistien protestiviikko jatkuu Hanhikivellä vielä ainakin sunnuntaihin saakka, sanoo Anna Tiihonen, Reclaim the Cape -toimintaviikon mediavastaava, ja senkin jälkeen ydinvoimalaa vastustava leiri jatkaa. Parhaimmillaan aktivisteja on ollut paikalla noin sata.

Hän sanoo kuulleensa, että kivien heittely oli vastaus siihen, kun poliisi käytti isoja ammuksia ampuvaa oranssia asetta mielenosoittajia vastaan. Sillä hän tarkoittaa poliisin paineilma-asetta, jota poliisi on aiemminkin käyttänyt mielenosoitustilanteessa.

”Tilanne oli lauennut siihen, että poliisi oli alkanut ampua, ja tähän ihmiset olivat vastanneet kivien heittelyllä. Tämän tiedon me olemme saaneet paikan päältä”, Tiihonen sanoo.

Hän sanoo kuulleensa myös, että alueella on ollut palava poliisiauto.

”Sen enempää en asiasta tiedä.”

Nähdäänkö alueella vielä yhteenottoja?

”Se jää nyt nähtäväksi. Toimintaviikon puolesta olemme pyrkineet väkivallattomaan kanssakäymiseen ja menemään eteenpäin väkivallattomilla kansalaistottelemattomuusaktioilla. Mutta näitä välikohtauksia on tässä nyt sitten tullut.”

Poliisi tiedotti perjantaina iltapäivällä muun muassa kiinniotettujen kansallisuuksista. Heitä on poliisin mukaan Belgiasta (7), Ruotsista (3), Saksasta (4) ja yksi Tanskasta, Britanniasta ja Albaniasta. Alavaikko pitää huomattavana sitä, että puolet kiinniotetuista on ulkomaalaisia.

”Ulkomaalaistutkintaryhmällä on kädet täynnä töitä, kun he selvittelevät, onko tarve ja perusteita käännyttää taas. Meillähän jo neljä–kuusi käännytettiin tiistain tapahtumien jälkeen. Voisin kuvitella, että nytkin tehdään käännytyksiä joidenkin häiriköiden osalta.”

Poliisi aikoo jatkaa partiointia Hanhikiven alueella ja kehottaa välttämään siellä liikkumista, jos se ei ole työn vuoksi välttämätöntä.

Poliisi myös aikoo poistaa alueelta ne, jotka voivat todennäköisesti vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

Poliisi
Tuleen sytytetty auto kärsi vaurioita torstaina.
Tuleen sytytetty auto kärsi vaurioita torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat