Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vappu voi olla tulvien aikaa pohjoisessa

Iijoen ja Simojoen odotetaan tulvivan vapun aikaan.

Kotimaa
 
Ilkka Karttunen / Lehtikuva
Kittilän suurtulva vuonna 2005.
Kittilän suurtulva vuonna 2005. Kuva: Ilkka Karttunen / Lehtikuva

Lämmin sää on sulattanut pohjoisen jokia niin, että Iijoen ja Simojoen odotetaan tulvivan vapun aikana. Pohjoisempien jokien vuoro tulee myöhemmin toukokuussa.

Jokien vedenpinnat ovat olleet korkealla myös Pohjanmaalla. Maakunnan joissa on nyt vettä enemmän kuin huhtikuun alussa, jolloin lumet sulivat.

Kyrönjoen pinta nousi keskiviikkona 1,5 metrillä Ilmajoen Nikkolassa, ja virtaama kaksinkertaistui Mustasaaren Skatilassa. Kyrönjoen odotetaan nousevan tulvahuippuunsa vappuun mennessä.

Peltoja on veden alla muun muassa Lapuanjoella ja Laihianjoella, ja Kyrönjoen pinta nousee huippuunsa juuri ennen vappua.

Joet täyttyvät nopeasti myös Lapissa, kun lumet sulavat lämpimän sään ansiosta. Alueella on myös satanut vettä.

Tulva jäänee keskimääräiseksi, jos sää viilenee ensi viikolla, Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) arvioi. Jos taas sataa enemmän kuin on ennustettu ja lämpötila pysyy korkeana, ongelmia tulee etenkin Kittilässä, keskus ennustaa.

Se tarkoittaa tulvaa ja tulvavahinkoja. Kittilässä oli suurtulva vuonna 2005, ja sen jälkeen sinne piti rakentaa tulvavallit. Ne jäivät kuitenkin tekemättä, koska niistä valitettiin maisemasyistä.

Lapin ely-keskus muistuttaa jokivarsien asukkaita siitä, että heillä on vastuu suojata itseään ja omaisuuttaan. Tulvat toistuvat joka vuosi, ja joka vuosi ne vievät mukanaan veneitä, laitureita ja irtaimistoa. Tulva-alueelta pitäisi poistaa irtain tavara ja varmistaa, että laiturit ja veneet on kiinnitetty hyvin.

Tien yli virtaava vesi taas on niin vahva voima, että se voi nostaa ja kaataa auton, Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus huomauttaa. Etenkin pienet lapset tulisi pitää poissa tulvivan joen rannoilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat