Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korvasieniä voi jo löytää Etelä-Suomessa

Niitä kannattaa etsiä ensimmäisenä lämpimiltä paikoilta.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Korvasieniä nousee usein paikkoihin, joissa maanpinta on rikki.
Korvasieniä nousee usein paikkoihin, joissa maanpinta on rikki. Kuva: Reijo Hietanen
Fakta

Keitä korvasienet kahdesti

 Tuoreet korvasienet sisältävät gyromitriini-nimistä myrkkyä, ja ne ovat tappavan myrkyllisiä. Korvasienet täytyy aina käsitellä oikein ennen käyttöä.

 Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä. Eviran mukaan kattilaan on mitattava yksi osa sieniä ja kolme osaa vettä.

 Sieniä on keitettävä vähintään viisi minuuttia, mieluummin vähän kauemmin.

 Molempien keittokertojen jälkeen sienet on huuhdeltava hyvin runsaassa vedessä. Keitinvettä ei saa käyttää uudelleen.

 Muista tuulettaa hyvin korvasieniä keittäessä.

 Myös kuivaamalla säilötyt korvasienet on liotettava ja keitettävä kahdesti ennen käyttöä.

Ensimmäiset korvasienet ovat nousseet pintaan Etelä-Suomessa. Etelässä paras satokausi ajoittuu toukokuuhun, joten ensimmäisiä yksilöitä voi jo havaita lämpimillä paikoilla maastossa.

”Yksittäisiä tietoja minäkin olen jo saanut pienistä korvasienistä. Jos niitä haluaa kasvattaa vielä isommaksi, kannattaa odotella vielä hetki. Metsässä kannattaa kuitenkin alkaa jo liikuskella ja katsella aukkokohtia”, sanoo ruoka- ja yritysasiantuntija Leena Ylikännö Maa- ja kotitalousnaisista.

Hänen mukaansa huhtikuinen lämpöaalto herätteli korvasienet kasvuun, mutta sitä seurannut kylmempi jakso pysäytti kasvun. Uudelleen lämpenevä sää antaa kasvulle taas vauhtia. Satokausi kestää 2–3 viikkoa.

”Nyt on kohtalaisen hyvä kosteus, joten niiden perässä kannattaa hyvinkin lähteä kävelemään metsään. Länsi-Suomessa korvasieniä alkaa olla paremmin äitienpäivän tienoilla. Kuusamon korkeudella niitä on vasta alkukesästä”, Satakunnan alueella toimiva Ylikännö sanoo.

”Ensin niitä tulee aurinkoisille paikoille, sitten vähän varjoisemmille paikoille.”

Korvasieniä nousee paikkoihin, joissa maan pinta on rikkoutunut. Niitä voi löytyä esimerkiksi pururatojen reunoilta, metsäautoteiden ja polkujen varsilta, ajourilta, kaadettujen puiden ajopaikoilta ja hakkuuaukoilta.

”Hyviä paikkoja ovat muutaman vuoden vanhat hakkuuaukot, joissa maanpintaa on rikottu. Hiekkakankaat ovat maapohjaltaan otollisimpia paikkoja.”

Edelliskevään korvasienipaikat kannattaa käydä tarkastamassa uudelleen, sillä korvasieniä tulee yleensä samoille paikoille usean vuoden ajan.

Kun korvasieniä kerää, jo keräysvaiheessa sienen hiekkainen kanta kannattaa katkaista pois. Hiekkaa ja multaa on usein myös sienen poimujen sisällä, joten sienet kannattaa harjata huolellisesti.

Tuoreet korvasienet ovat tappavan myrkyllisiä, joten ne on aina käsiteltävä oikein ennen käyttöä. Ne keitetään väljässä vedessä kahteen kertaan. Vesi vaihdetaan eikä sitä saa käyttää ruuanlaittoon.

”Olen sanonut aina kaikille, että keittäkää kymmenen minuuttia. Keittämisaika lasketaan siitä, kun sienet ovat kattilassa ja vesi jo kiehuu. Suosittelen keittämään varman päälle”, Ylikännö sanoo.

Hän itse tekee korvasienistä yleensä keittoa tai muhennosta.

”Jotkut tekevät piirakan, mutta minun mielestäni se sopii paremmin liemevämpiin ruokiin.”

Jos korvasieniä kerää suuren määrän, niitä voi käsittelyn jälkeen pakastaa. Ylikännö tosin huomauttaa, että nyt on aika syödä entiset pakastesienet pois ennen kuin säilöö pakkaseen uusia.

”Muistutan keväällä ihmisille, että koettakaa nyt penkoa pakastinta, mitä sieniä siellä on jäljellä. Ne kannattaa syödä ennen uutta satokautta. Usein me olemme keräämässä pakasteeseen kaikennäköistä museoitavaksi, ja ne unohtuvat sinne. Nyt on aika tehdä inventaario.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat