Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Yli 100 000 suomalaista ”kroonisesti” vailla työtä

Kroonisesti työttömänä on paljon myös nuoria ja koulutettuja.

Kotimaa
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Asiakas täytti kaavaketta työ- ja elinkeinotoimistossa Helsingissä vuonna 2012. Aina työttömyys ei katkea koulutukseen tai työkokeiluun.
Asiakas täytti kaavaketta työ- ja elinkeinotoimistossa Helsingissä vuonna 2012. Aina työttömyys ei katkea koulutukseen tai työkokeiluun. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Vailla työtä pitkään olleiden niin sanottujen kroonisesti työttömien määrä on vakiintunut Suomessa 4–5 prosenttiin työvoimasta. Tieto tulee ilmi valtioneuvoston tutkimuksesta, joka käsittelee pitkäkestoista ja rakenteellista työttömyyttä vuosina 2005–2013.

Kroonisesti työtä vailla on 120 000–140 000 suomalaista. Heidän osuutensa kaikista työttömistä on 30–40 prosenttia.

”Kroonisesti työttömien määrä on suurempi kuin tilastoitu pitkäaikaistyöttömyys”, toteaa Tampereen yliopiston erikoistutkija Simo Aho tiedotteessa.

Mikä ero sitten on pitkäaikaistyöttömällä ja kroonisesti työttömällä?

”Kroonisesti työttömällä työttömyys toistuu tietyin väliajoin ehkä vain lyhyenkin tauon jälkeen. Tauon työttömyyteen voi aiheuttaa esimerkiksi koulutus- tai työkokeilujakso, minkä jälkeen henkilö ei kuitenkaan palaa avoimille työmarkkinoille”, selvittää HS:lle työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinaneuvos Kimmo Ruth.

Tilastollisesti työttömyyden katsotaan loppuvan työllistämistoimenpiteisiin, kuten koulutukseen tai työkokeiluun. Ne eivät kuitenkaan välttämättä johda työllistymiseen, myös Aho muistuttaa.

Pitkäaikaistyöttömäksi katsotaan henkilö, joka on ollut yhtäjaksoisesti yli vuoden vailla työpaikkaa. Kroonisesti työttömällä työttömyysjakso on kestänyt vähintään kaksi peräkkäistä vuotta.

Vaikka kroonisesti työttömien määrä on pysynyt pitkään lähes samana, ryhmän koostumus vaihtelee.

”Kyse ei ole mistään vakiojoukosta, vaan osa siitä siirtyy esimerkiksi eläkkeelle ja osa palaa vakaalle työuralle”, Kimmo Ruth kertoo.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi vuonna 2008 alle 60-vuotiaista kroonisesti työttömistä 12 prosenttia oli viiden vuoden kuluttua vakaalla työuralla.

Tutkimuksen mukaan lähes puolet kroonisesti työttömistä on ollut vailla työtä yli viisi vuotta. Suurin osa kroonisesti työttömistä on osallistunut työllistämis- ja koulutustoimenpiteisiin.

”Tärkeintä olisi ennalta estää pitkäaikaistyöttömäksi joutuminen”, Ruth toteaa.

Simo Ahon mukaan syynä krooniseen työttömyyteen on usein se, etteivät työtä etsivät ja avoimet työpaikat kohtaa toisiaan. Ruth muistuttaa, että syyt ovat moninaiset. Osassa tapauksissa vaikuttavat työmarkkinat, osassa työn hakijaan itseensä liittyvät seikat.

Kroonisesti työttömiin kuuluu paljon myös nuoria ja koulutettuja, vaikkakin vähemmän kuin työttömiin keskimäärin. Parhaassa työiässä olevien ryhmässä krooninen työttömyys on yleistynyt vuosien 2008 ja 2013 välillä muita työttömyyden tyyppejä hitaammin, tutkimus paljastaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan maaliskuun lopussa oli kaikkiaan 351 000 työtöntä työnhakijaa. Heitä oli 4 000 enemmän kuin vuosi aiemmin.

Helmikuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä kuitenkin väheni 10 000:lla.

Pitkäaikaistyöttömiä oli ministeriön tilaston mukaan 122 600, mikä oli 19 400 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Ministeri Lindström esitteli hallituksen työllisyyspakettia
Ministeri Lindström esitteli hallituksen työllisyyspakettia
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat