Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Nato-selvitys tuntuu sanovan, ettei Suomen kannata vielä harkita jäsenyyttä

Tampereen yliopiston professori Hanna Ojanen pitää perjantaina julkaistua Nato-selvitystä mielenkiintoisena ja keskustelua eteenpäin vievänä.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Tampereen yliopiston professori Hanna Ojanen.
Tampereen yliopiston professori Hanna Ojanen. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Tampereen yliopiston Jean Monnet -professorin Hanna Ojasen mielestä perjantaina julkaistun Nato-selvityksen pääviesti tuntuu olevan se, ettei sotilasliittoon kannata nyt pyrkiä jäseneksi.

”Päällisin puolin selvitys näyttää sanovan, että jäsenyyden aika ei ole vielä. Toki siihen on rakennettu sisään erilaisia malleja, mutta mielestäni päätös kuvata jäsenyyden hakemista tällaisena suurensuurena muutoksena kertoo, ettei sitä varsinaisesti suositella.”

Ojanen pitää selvitystä mielenkiintoisena ja keskustelua eteenpäin vievänä. Hän arvioi raportin tärkeimmän johtopäätöksen olevan juuri Nato-jäsenyyden merkittävyyden korostaminen.

”Jäsenyyteen on suhtauduttu ajoittain myös aika pienenä askeleena, loogisena jatkumona Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiselle linjalle”, Ojanen sanoo.

”Nyt nähdään, että tämä on todella iso muutos, nimenomaan Suomen Venäjä-suhteissa. Eli se olisi ulkopoliittisesti paljon tärkeämpi kuin turvallisuuspoliittisesti.”

Selvityksessä annetaan ymmärtää, että muut Nato-maat hyväksyisivät Suomen hyvin todennäköisesti jäseneksi. Yksi selvityksen tekijöistä, ranskalainen pitkän linjan ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija François Heisbourg sanoi perjantaina lehdistötilaisuudessa, että arvio perustuu muun muassa Natoon liittymisen historiaan.

Ojasen mielestä ei ole lainkaan selvää, että Suomen liittyminen olisi läpihuutojuttu. Jokaisen liittyvän maan tilanne on erilainen, joten historiasta ei professorin mukaan voi vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

”Venäjä-suhde painaisi varmasti monen Nato-maan mielessä. Natossa ei ole yhteistä ulkopolitiikkaa, joillekin suhde Venäjään saattaa olla tärkeä. Ja tätä Venäjä käyttäisi hyväkseen.”

Ojanen viittaa esimerkkinä itäisen Keski-Euroopan maiden kiihkokansallisiin ja oikeistolaisiin poliittisiin voimiin, jotka ovat luoneet varsin tiiviit suhteet Kremliin.

Myös esimerkiksi Ranskassa vaalimenestystä niittänyt äärioikeistolainen Kansallinen rintama ihailee avoimesti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Puolue on saanut Venäjän hallintoon läheiset suhteet omaavalta pankilta vaalirahoitusta.

Läheisten suhteiden varjelun lisäksi moni Nato-maa saattaa Ojasen mukaan suhtautua entistä varovaisemmin siihen, miten Venäjä reagoisi ylipäänsä Suomen jäsenyyteen.

”Vielä pari vuotta sitten Suomi oli varmaan yksi selkeä tapaus jäseneksi. Tällä hetkellä tilanne on epäselvä Venäjän arvaamattomuuden takia.”

Professori Ojanen on Nato-selvityksen kanssa samoilla linjoilla siinä, että jäsenyyden hakeminen tuskin johtaisi Venäjän sotilaallisiin toimiin.

Suhteet toki jäätyisivät, kuten selvityksessä todetaan. ”Vihreisiin miehiin” Ojanen ei kuitenkaan usko.

”Mitään ei varmaan voi sulkea pois, kun on kyse Venäjän arvaamattomuudesta. Mutta ihmettelen, mitä Venäjän sotilaallisella iskulla tai toiminnalla saavutettaisiin. Se näyttäisi epätoivoiselta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat