Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus kiitteli selvitystä

Nato-selvityksen luovutustilaisuus keventyi palohälytysharjoituksesta.

Kotimaa
 
Näin paljon Nato-tilaisuus nauratti
Näin paljon Nato-tilaisuus nauratti
Katso, kuinka Nato-selvityksen luovutustilaisuudessa yllättäen purskahdettiin nauruun. Syynä oli palohälytyksen automaattikuulutus. Se laukaisi spontaanin naurureaktion kaikissa paikalla olleissa. "Elämme todellakin arvaamattomassa maailmassa", kommentoi Nato-raportin luovuttanut François Heisbourg. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Terhi Liimu.

Suomen pitäisi päättää mahdollisesta Nato-jäsenyydestä yhdessä Ruotsin kanssa. Venäjän reaktiot Suomen Nato-jäsenyyteen voivat kuitenkin olla arvaamattoman tylyt sotilaallisesti ja taloudellisesti, perjantaina ulkoministeri Timo Soinille (ps) luovutettu asiantuntijaryhmän Nato-selvitys tiivistää.

”Elämme kovemmassa ja haavoittuvaisemmassa maailmassa. Suomen tulee tulla toimeen hyvin erilaisen Venäjän kanssa kuin vaikkapa 20 vuotta sitten”, Soinille selvityksen ojentanut François Heisbourg sanoi.

Artikkeliin liittyvät

”Jos Suomi liittyisi Natoon, Venäjän reaktio tulisi olemaan voimakas”, Heisbourg sanoi.

Luovutustilaisuuden keskeytti Heisbourgin puheen aikana yllättäen automaattikuulutus: ”Ilmoitettu vaaratilanne on päättynyt”.

Se nauratti pitkään paikalla olleita. Soini käänsi ilmoituksen myös Heisbourgille, jota tilannekomiikka myös nauratti.

”Elämme todellakin arvaamattomassa maailmassa”, Heisbourg totesi.

Automaatti-ilmoitus johtui teknisestä ongelmasta.

Soini kiitteli tilaisuudessa noin 100 000 euroa maksanutta raporttia hyväksi avuksi hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiselle selonteolle. Sen on määrä valmistua kesäkuussa.

”Tämä on asiantuntijaryhmän arvio, ei hallituksen kanta”, Soini korosti moneen kertaan.

Raportissa ennakoituja Venäjän kielteisiä reaktioita Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen Soini pitää odotettuina.

”Ei siinä ole mitään uutta, että Venäjä suhtautuu Naton laajentumiseen kielteisesti”, Soini sanoi.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan selvitys oli ensimmäinen kerta, kun hallituksen teettämässä raportissa analysoidaan avoimesti ja rehellisesti Venäjän mahdollisia reaktioita Suomen mahdolliseen jäsenyyteen.

”Minusta raportti oli objektiivinen keskustelunavaus, enkä näkisi sitä kannanottona Naton puolesta tai sitä vastaan”, Stubb sanoi. Hän itse kannattaa Suomen liittymistä Natoon.

Stubbin mukaan selvitys tuo faktoja Suomessa käytävään keskusteluun jäsenyydestä.

”Lopullinen päätös pitää tehdä vain ja ainoastaan sillä perusteella, onko Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisen edun mukaista liittyä”, Stubb sanoi.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan raportti vahvistaa käsitystä, että hallitusohjelman linjaus Natosta on hyvä.

”Että Suomi on liittoutumaton, mutta pidämme yllä valmiutta.”

Sipilä sanoo kiinnittäneensä raportissa huomiota erityisesti osaan, jossa todetaan, että jatkuvuus on pienelle maalle isoja tärkeämpää.

”Nato-jäsenyydessä olisi kyse suuresta strategian muutoksesta, joka vaatii perusteellista harkintaa. Pienet maat eivät usein muuta ulkopolitiikkansa yleissuuntaviivoja”, Sipilä sanoi.

Sipilä vakuutti jälleen, että Ruotsi ei tee päätöksiä Suomen valtionjohdon tietämättä.

”Olemme puristaneet kättä päälle, että näissä asioissa emme toisiamme yllätä. Viimeksi torstaina vaihdoin Ruotsin pääministerin kanssa viestejä.”

Ruotsi seuraa Nato-keskustelua tarkasti

Ruotsi seuraa keskustelua Suomen uudesta Nato selvityksestä, sanoo Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist HS:lle perjantaina.

”Suomi on maa, jonka kanssa meillä on pisimmälle ulottuva puolustusyhteistyö, joka ei koske vain rauhanaikaa vaan myös kriisejä. Seuraamme tarkasti sitä, mitä Suomessa sanotaan”, sanoi Hultqvist, joka edustaa Ruotsin vähemmistöhallitusta johtavia demareita.

Hultqvistia pidetään Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventämisen vahvana kannattajana Ruotsin hallituksessa.

Perjantaina Helsingissä julkistetussa selvityksessä painotetaan Ruotsin ja Suomen toimintaa yhdessä, mikäli Naton jäsenyyttä päätetään hakea.

Hultqvist kuitenkin korosti, että Ruotsin hallituksen linjana on sotilaallinen liittoutumattomuus.

”Meillä ei ole aietta valmistella jäsenhakemusta, ja olen ymmärtänyt että sama pätee Suomen hallitukseen”, hän täsmensi.

Suomen uutta Nato-selvitystä hän piti kiinnostavana ja laadukkaana, ja kertoi tavanneensa myös sen tekijät.

Ruotsissa ei ole tehty varsinaista Nato-selvitystä. Puolustusyhteistyön merkityksestä on kuitenkin laadittu yksi raportti ja toinen on tekeillä.

Syksyllä 2014 suurlähettiläs Tomas Bertelman sanoi raportissaan, että Ruotsin ja Suomen pitäisi tehdä yhteinen selvitys Nato-jäsenyyden vaikutuksesta.

Bertelman arvioi, että nykyisenkaltainen puolustusyhteistyö ei ratkaise Ruotsin puolustuksen sotilaallisia ongelmia.

Raportin johtopäätökset olivat ristiriidassa hallituksen linjan kanssa. Vastaanottoa viilensi entisestään se, että Fredrik Reinfeldtin hallitus oli tilannut raportin ennen syyskuussa 2014 pidettyjä vaaleja, joissa valta siirtyi demareille.

Nykyinen Stefan Löfvenin hallitus on myös tilannut selvityksen puolustusyhteistyöstä, mutta on painottanut, että kyseessä ei ole Nato-selvitys. Laatija on Krister Bringeus, suurlähettiläs hänkin, ja raportin on määrä valmistua syksyllä.

Hultqvist ei näe tarvetta laatia Ruotsin ja Suomen yhteistä analyysia tehdyistä ja tekeillä olevista selvityksistä.

”Molemmat voi lukea”, hän päätteli.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Suurlähettiläs Mats Bergquistia (vas.), arviointiryhmän jäsentä Francois Heisbourgia ja ulkoministeri Timo Soinia nauratti Nato-selvityksen luovutustilaisuudessa sattunut hälytysilmoitus.
Suurlähettiläs Mats Bergquistia (vas.), arviointiryhmän jäsentä Francois Heisbourgia ja ulkoministeri Timo Soinia nauratti Nato-selvityksen luovutustilaisuudessa sattunut hälytysilmoitus.
Sipilä: Nato-jäsenyys olisi epämieluisaa Venäjälle
Sipilä: Nato-jäsenyys olisi epämieluisaa Venäjälle
Pääministeri Juha Sipilä sanoo, että Suomi ja Ruotsi ovat lyöneet kättä päälle, etteivät yllätä toisiaan Nato-asiassa. Toimittajat Anni Lassila ja Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Soini: "Venäjä on aina reagoinut Naton laajentumiseen "
Soini: "Venäjä on aina reagoinut Naton laajentumiseen "
Ulkoministeri Timo Soini (ps) pitää kansanäänestystä Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä perusteltuna. Soinin mukaan kansa sai esittää mielipiteensä myös Suomen liittyessä EU:hun. Venäjän viimeaikaista uhittelua Ruotsin ja samalla Suomeen suuntaan Soini pitää odotettuna reaktiona. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Terhi Liimu
Tiilikainen: ”Venäjä uhitteli myös Baltiaa 2000-luvun alussa”
Tiilikainen: ”Venäjä uhitteli myös Baltiaa 2000-luvun alussa”
Venäjän reaktio Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen olisi kielteinen. Nato-selvitysryhmään osallistunut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi, että Venäjä purkaisi pettymystään. Hän muistuttaa, että Venäjän retoriikka on kuitenkin samanlaista, jota se käytti Baltian maiden suuntaan 2000-luvun alussa. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat