Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb siirtyy haastajan paikalle

Kotimaa
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on kovasta myllytyksestä huolimatta voinut valmistautua puheenjohtajakisaan rauhassa.

Elina Lepomäki veisi kokoomuksen liian marginaaliin, Harry Harkimoa taas ei missään vaiheessa ole otettu ihan tosissaan.

On pidetty selvänä, että kaikesta kritiikistä huolimatta tästä kolmikosta valituksi tulisi Stubb.

Nyt sisäministeri Petteri Orpo harkitsee vakavasti kokoomuksen puheenjohtajakisaan lähtemistä. Koska kyseessä on Stubbin oma ministeri, ”vakava harkinta” tarkoittaa politiikan kielellä, että Orpo lähtee ehdolle. Kukaan ei haasta pomoaan turhan päiten, vain harkitakseen.

Orpon lähtö mukaan muuttaisi puheenjohtajaleikin todelliseksi kilpailuksi.

Olisi kuitenkin vähättelyä sanoa, että Orpo olisi ensimmäinen todellinen haastaja. Orpo on niin vahvoilla, että hän ottaisi suoraan ennakkosuosikin paikan ja sysäisi Stubbin haastajan asemaan. Hänellä on todelliset ja jopa todennäköiset mahdollisuudet voittaa istuva puheenjohtaja.

Stubb on katsonut tarkalla silmällä Jutta Urpilaisen virheitä Sdp:n kahden vuoden takaisessa kisassa. Silloin istuva puheenjohtaja hävisi haastajalle. Tästä syystä Stubb aikoo taistella tosissaan ja käydä kunnon kampanjan. Urpilainen hävisi puoluepolitiikassa kokemattomalle Antti Rinteelle, mutta Stubbilla olisi vastassaan vielä kovempi iskijä: erittäin kokenut ja suosittu poliitikko.

Kampanja ei välttämättä auta Stubbia. Vaikka hän tekisi kaiken oikein, kokoomuksessa on vahva paine ja halu vaihtaa puheenjohtajaa. Tarpeeksi hyvä ehdokas vain on puuttunut.

Nyt sellainen ollaan saamassa.

Orpo on ollut pitkään nosteessa. Hän on hoitanut kokoomuksessa kaikkein vaativimpia projekteja kuten maahanmuuttoa, sotea ja kilpailukykysopimusta. Hänen osaamisensa on kunnossa. Hän on onnistunut työllään ja persoonallaan hankkimaan laajasti tukijoita, mutta ei vihamiehiä. Orpo on Turusta, kokoomukselle erittäin tärkeästä Varsinais-Suomen vaalipiiristä.

Stubbilla ei myöskään ole enää sitä vahvuutta, jonka avulla hän tuli valituksi kokoomuksen johtoon kaksi vuotta sitten. Stubbin uskottiin olevan ehdokkaista juuri sen, jonka avulla voitetaan vaaleja. Hän on kuitenkin ehtinyt jo todistaa, ettei hänen henkilökohtainen suosionsa siirry puolueen ääniksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat