Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

49 kuoli rattijuopon kolareissa viime vuonna

Alkoholin aiheuttamien kuolonkolarien määrä kasvoi taas. Suuri osa on suistumisia tieltä kesäyössä.

Kotimaa
 
Leena Koskela
Rattijuoppojen aiheuttamien kuolonkolarien määrä kasvoi viime vuodesta.
Rattijuoppojen aiheuttamien kuolonkolarien määrä kasvoi viime vuodesta. Kuva: Leena Koskela

Rattijuoppojen aiheuttamien liikenneonnettomuuksien määrä kasvoi taas viime vuonna, Liikennevakuutuskeskuksen ennakkoraportti osoittaa.

Kuolemaan johtaneita moottoriliikenneonnettomuuksia sattui 42, kun niitä oli edellisenä vuonna vain 25. Määrät näyttävät vaihtelevan joka toinen vuosi niin, että kuolemaan johtaneita kolareita sattui viime vuonna vähemmän kuin vuosina 2011 ja 2013 mutta enemmän kuin 2012 ja 2014.

Hyvä kehitys pysähtyi, Liikennevakuutuskeskus päättelee. Kolareissa kuoli 49 ihmistä. Kuolleet olivat useimmiten kuljettajia, mutta myös rattijuopon tai kolaroivan auton kyydissä olleita ja jalankulkijoita.

Lähes puolet kolarin aiheuttajista oli ajanut humalassa ennenkin ja saanut siitä tuomion.

Valtaosassa kolareita kuljettaja oli nauttinut alkoholia törkeän rattijuoppouden verran eli veressä oli alkoholia 1,2–1,9 promillea. Sitä alhaisempia pitoisuuksia mitattiin vain harvoin. Yli 2 promillen pitoisuuksia sen sijaan oli melko paljon.

Ajokyky ja reaktioaika lyhenevät jo puolen promillen humalassa. Sitä pienemmätkin pitoisuudet voivat heikentää suorituskykyä.

Alttius joutua tapaturmiin kasvaa sitä mukaa kuin alkoholin määrä veressä nousee. Liikenneonnettomuuden vaara kolminkertaistuu, kun promillet ovat välillä 0,5–1. Kun veressä on yksi promille alkoholia, vaara on yhdeksänkertainen.

Kuusi kuljettajaa oli sekä alkoholin että huumeiden vaikutuksen alla. Pelkkää huumetta oli käyttänyt yhdeksän kuljettajaa. Huumeiden vaikutuksen alla kolarin ajaneita oli enemmän kuin edellisenä vuonna.

Suurin osa rattijuopoista oli keski-ikäisiä, mutta joka neljäs oli täyttänyt 25 vuotta. Tyypillinen kolari on tieltä suistuminen, jossa kuolee kuljettaja.

Näitä sattuu etenkin sivuteillä, kesäaikaan, viikonloppuisin ja yöaikaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat