Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teekkarin vappu alkoi viime viikon tiistaina – tällaisia ovat nykyiset opiskelijariehat

Suomalainen opiskelijavappu on kellontarkkuudella etenevä karnevaali.

Kotimaa
 
Teekkarin vappuperinne on härveli
Teekkarin vappuperinne on härveli
HS katsasti jo etukäteen vappupäivänä Tampereella nähtävät härvelit, joita teekkarit ovat viime päivät rakentaneet. Yksi on on Panaman paperikone. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Jukka Harju.

Monien suomalaisten vapunvietto alkaa tänään lauantaina. Teekkareilla sen sijaan vappu alkoi viime viikon tiistaina.

Hiki ja vapina tulee jo siitä, kun selaa läpi esimerkiksi Tampereen teekkarien vappukalenterin, joka esittelee kaikki vajaan kahden viikon tapahtumat aamusta aamuyöhön: juhlat, sitsit, kisat, tanssit, kaljakellunnat, kaljaviestit, juomapelit, humpat, aerobicit ja pihasählyt.

Kun nämä on kahlattu läpi, varsinaiset vappuperinteet vasta alkavat.

Tänään kello 12 Tampereella julistetaan virallinen vappurieha alkaneeksi. Huomenna vietetään teekkarikasteen 50-vuotisjuhlaa, jossa 700 teekkaria lasketaan Tammerkoskeen.

Suomalainen vappu ja varsinkin opiskelijavappu on perinteitä täynnä. Se on kellontarkkuudella etenevä karnevaali, jossa melkein jokainen tunti on aikataulutettu – paljolti juomisen tai siitä toipumisen teemoihin. Usein palkintona on haalarimerkki.

Voiko kukaan kiertää kaikki kymmenet teekkaritapahtumat?

”Jos tapahtumia pitäisi kiertää yksin, ei sitä kukaan jaksaisi. Meillä on täällä yhteisöllinen meininki, joka korostuu varsinkin näin vapun aikana. Rikotaan kiltarajoja ja nähdään uusia ihmisiä. Tilaisuuksissa tulee uusia kavereita ja aina kun näkee tuttuja ihmisiä, se luo motivaatiota käydä niissä”, sanoo ylioppilaskunnan hallituksen teekkarivastaava Tiina Mikkonen.

Hänen tehtävänään on teekkarikulttuurin vaaliminen 7 000 opiskelijan yhteisössä. Hän korostaa, että kyse ei ole läträämisestä

”On tärkeää, että tietyt perinteet säilyvät. Aiemmin vappua juhlittiin kaksi päivää ja nykyään kaksi viikkoa, joten on siihen tullut todella paljon myös lisää. Samalla on säilytetty viisikymmentä vuotta vanhat tapahtumat.”

Osa tapahtumista on luonteeltaan riehakkaasti alkoholimyönteisiä.

”En voi kieltää, etteikö olisi ihmisiä, jotka ottavat tästä oikeuden rellestää kaksi viikkoa. Mutta tänä vappuna varsinkin olen huomannut, että ihmiset haluavat tehdä opintoja samaan aikaan. Tapahtumiin mennään ilmapiirin ja vappuhengen takia eikä läträämisen.”

Entä koska vappu loppuu?

”Kaksi viimeistä päivää ovat niin intensiiviset, että kun Wapunkaadosta (viimeinen tapahtuma sunnuntaina) ihmiset päätyvät kotiin, niin vappu jää siihen.”

Koittaa arki. Osa menee töihin, osalla alkaa tenttiviikot.

Tampereella iso osa perinteitä on kastetta edeltävä fuksikulkue, jossa ensimmäisen vuoden opiskelijat kantavat tai työntävät tekemänsä ”härwelit” Tammerkosken rantaan vappupäivänä.

Tänä vuonna laitteiden teemat ovat myös yhteiskunnallisia: yksi kilta rakensi ”Panaman paperikoneen”, toinen Tampereen ratikan ja kolmas jättiareenan.

Paperikonetta rakentaneet Laura Parkkinen, Olli Syrjälä ja Siiri Tuominen ovat koettaneet kiertää paljon eri tapahtumissa.

”Se on ollut yhtä yhteisöllisyyden juhlaa. Meille on syntynyt mahtava oma porukka”, sanoo Syrjälä.

”Kaikki puhaltavat yhteen hiileen”, sanoo Tuominen.

Jukka Harju HS
Tänä vuonna teekkareita kastetaan 50. kerran Tammerkoskeen.
Tänä vuonna teekkareita kastetaan 50. kerran Tammerkoskeen.
Reijo Hietanen
Ei syntynytkään tyttöä tai poikaa vaan jäynä. Materiaali-insinöörikilta juhli aiemmin tällä viikolla.
Ei syntynytkään tyttöä tai poikaa vaan jäynä. Materiaali-insinöörikilta juhli aiemmin tällä viikolla.
Reijo Hietanen
Tampereella materiaali-insinöörien Jäynää olivat synnyttämässä Santeri Röneng ja kätilönä Antti Vuorio.
Tampereella materiaali-insinöörien Jäynää olivat synnyttämässä Santeri Röneng ja kätilönä Antti Vuorio.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat