Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paljasjalkainen stadilainen köyhien asialla

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Martti Kainulainen
Presidenttiehdokkaana joulukuussa 2011.
Presidenttiehdokkaana joulukuussa 2011. Kuva: Martti Kainulainen

Paavo Arhinmäki syntyi 13. joulukuuta 1976 Helsingissä. Asui lapsuutensa Pasilassa ja kirjoitti ylioppilaaksi Alppilan lukiosta 1995. Opiskeli valtiotieteitä Helsingin yliopistossa.

Politiikkaan

Vuonna 2000 Helsingin kaupunginvaltuustoon. 2001 vasemmistonuorten puheenjohtajaksi.

2003 Ensi yritys eduskuntaan, mutta jää varasijalle 3 065 äänellä. Puolue saa läpi 19 edustajaa.

Puoluejohtajaksi

2007 Eduskuntaan Helsingin vaalipiiristä. Hän saa 6 859 ääntä. Vasemmistoliiton kannatus kuitenkin laskee, ja puolue saa enää 17 kansanedustajaa.

2009 Valitaan puolueen puheenjohtajaksi selvin numeroin.

2011 Eduskuntaan toiselle kaudelle. Hän on koko Helsingin vaalipiirin ääniharava saaden 17 226 ääntä. Puolue saa enää 14 kansanedustajaa.

Ministeriksi

2011 Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kokoaa kuuden puolueen sateenkaarihallituksen, johon vasemmistoliitto menee äänestyksen jälkeen mukaan. Arhinmäki ottaa kulttuuri- ja urheiluministerin salkun, vaikka olisi voinut valita myös painavamman liikenneministeriön. Arhinmäki ei asetu perinteisen kulttuuriministerin saappaisiin. Hän jättää hienoja avajaisia väliin ja tuo esille graffitia, rap-musiikkia ja muita taiteenaloja.

2012 Arhinmäki joutuu osallistumaan puolueensa puheenjohtajana presidentinvaaleihin.

Ero hallituksesta

2013 Kesäkuun puoluekokouksessa Arhinmäki valitaan jatkamaan puheenjohtajana ilman vastaehdokasta. Syksyllä vasemmistoliitto riitaantuu budjettiriihen säästöistä, mutta marraskuussa puolue saa puoluevaltuustolta valtuudet jatkaa hallituksessa.

2014 Kehysriihessä vasemmistoliitto ei suostu jäädyttämään perusturvan indeksejä. Puolue ja sen ministerit Arhinmäki ja Merja Kyllönen jättävät hallituksen.

Ero johdosta

2015 Eduskuntavaaleissa Arhinmäki saa 7 910 ääntä ja hänet valitaan kolmannelle kaudelle. Puolue saa enää 12 kansanedustajaa ja jää oppositioon. Marraskuussa Arhinmäki ilmoittaa puoluevaltuustolleen jättävänsä puoluejohtajuuden kesällä 2016.

Arhinmäki kuntavaaliehdokkaana vuonna 2000.
Arhinmäki kuntavaaliehdokkaana vuonna 2000.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat