Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen ministeri, pian entinen puoluejohtaja – Paavo Arhinmäen uusi elämä alkaa kesällä

Paavo Arhinmäki luopuu kesällä vasemmistoliiton johdosta.Nyt hän kertoo, missä onnistui ja missä ei.

Kotimaa
 
Paavo Arhinmäki: Ministerin tehtävä ei ole ihmisen elämää
Paavo Arhinmäki: Ministerin tehtävä ei ole ihmisen elämää
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki jatkaa politiikassa, vaikka hän luopuu puolueen johdosta kesäkuussa. HSTV:n Studio Kulmapöydän juontavat HS:n Piia Elonen ja Marko Junkkari.

Paavo Arhinmäki aikoo pitää kesälomaa. Se on uutinen, sillä vastaavaa ei ole tapahtunut seitsemään vuoteen.

Arhinmäki, 39, jättää vasemmistoliiton puheenjohtajuuden kesäkuussa. Hän päätti jo valintansa jälkeen 2013, että nyt alkaa viimeinen kausi.

Hän ei ole turhautunut politiikkaan, vaan aikoo jatkaa kansanedustajana, asettua vielä ehdolle seuraavissa vaaleissakin. Eikä kysymys ole jaksamisestakaan, vaikka puheenjohtajan työ on yhtä hullunmyllyä.

”Puolueen puheenjohtajan työ on täysin 24/7. Koko ajan on oltava valmis reagoimaan, jos jotain tapahtuu.”

Lasten syntymäpäivätkin saavat jäädä juhlimatta, jos puheenjohtajaa tarvitaan.

Mutta kesällä taakka kevenee, on aikaa perheelle ja harrastuksille, voi käydä urheilukilpailuissa ja taidenäyttelyissä. Ja jalkapallon EM-kisoissa Ranskassa.

Sitä ennen puoluekokouksessa jäähyväispuhetta pitäessään hän saattaa ehkä liikuttuakin. Sitten voi iskeä haikea olo, mutta vielä ei ole sen aika. Nyt hän painaa vielä täysillä töitä.

Arhinmäki on ollut seitsemän vuotta puheenjohtajana, 15 vuotta puoluehallituksessa, yli kolmasosan elämästä. Oli aika kierrättää valtaa. ”Politiikka on henkilöitynyt liikaa, ja on tärkeätä, että puolue näyttäytyy leveämmällä rintamalla.”

Vasemmistoliiton eduskuntavaalikannatus on laskenut koko Arhinmäen ajan. Vuosi sitten 2015 puolue odotti vaalivoittoa. ”Ajatuksena oli vaalipäivänä vielä, että on hienoa jättää puheenjohtajuus vaalivoiton jälkeen.”

Toisin kävi, tuli kahden paikan tappio. ”Se tuntui tosi kovalta tappiolta, todella otti syvältä.”

Arhinmäki katsoo kuitenkin onnistuneensa puheenjohtajana, koska puolueen jäsenmäärä kasvaa ja puolue on muuttunut avoimemmaksi. Hän myöntää epäonnistuneensa siinä, että kansanedustajien määrä laski hänen aikanaan 17:stä 12:een.

Hän mielellään korostaa, että puolueen eduskuntavaalikannatus on nyt 8–9 prosenttia, kun viime vaaleissa se oli 7,1.

”Suunta on, että vasemmisto, vihreät ja Sdp vahvistuvat. Kaikkien näiden pitää voittaa seuraavat vaalit, jotta voidaan tehdä toisenlainen hallituspohja ja toisenlaista politiikkaa.”

Vasemmistoliittoa tarvitaan, puheenjohtaja sanoo.

”Jos ajattelee, miten yhteiskunta jakautuu, miten vaikeassa tilanteessa ihmiset ovat. Tuska lisääntyy koko ajan, vastakkainasettelu tiivistyy. Vasemmiston perustehtävä on, että kaikki pärjäävät yhteiskunnassa.”

Nykyinen vasemmistoliitto näyttäytyy yhä enemmän nuorten punavihreiden puolueena. Arhinmäen mukaan vasemmistoliitto on ollut ja on yhä työväenpuolue, mutta yhteiskunnallinen muutos on ollut suuri.

”Samanlaiset perusarvot, oikeudenmukaisuus, solidaarisuus ja tasa-arvo, ovat voimakkaasti mukana. Se näkyy siinä, mistä me eduskunnassa puhumme, työelämän kysymyksissä.”

Vasemmistoliiton edeltäjän Skdl:n aikaan työläiset olivat tehtaissa ja rakennuksissa. Nyt ei ole selvärajaista työväenluokkaa, vaan pienipalkkaisia pätkä- ja silppuduunareita.

Arhinmäki sanoo, että vaikka ihmiset eivät samasta itseään duunareiksi, epävarmuus työstä yhdistää. ”Se joukko on laajempi eikä selvärajainen.”

Arhinmäki kokee olevansa välittäjä vanhan ja uuden sukupolven välillä. Kesällä puolueelle valitaan puheenjohtaja, joka voi olla uuden sukupolven Li Andersson, vanhan sukupolven Jari Myllykoski tai Aino-Kaisa Pekonen siltä väliltä.

Alkuvuoden aikana puolueen jäsenkirjan on ottanut 800 ihmistä (viimeisen vuoden aikana 1 800) päästäkseen äänestämään neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä uudesta puheenjohtajasta.

”Se joukko on ympäri maata ja kaikenikäisiä. Se on innostavaa. On nähtävissä käänne”, puheenjohtaja iloitsee.

Vasemmistoliitto oli Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa, mutta erosi 2014 keväällä riitauduttuaan rajuista säästöpäätöksistä.

Kaikki lähti menemään pieleen yhteisöveron alennuksesta ja osinkoverouudistuksesta, Arhinmäki muistaa. ”Se oli merkittävä käännös politiikan suunnassa. Me ei uskottu dynaamisiin vaikutuksiin.”

Hän kumoaa käsityksen, että puolue olisi lähtenyt hallituksesta nostaakseen kannatustaan.

Päin vastoin, hän sanoo. Puolue halusi pysyä hallituksessa sen periaatteen vuoksi, että tuloerot kaventuisivat verotuksen kautta ja pienituloisimpien perusturva vahvistuisi.

Sitten kehysriihessä päätettiin jäädyttää perusturvan indeksit. Arhinmäki vei neuvottelutuloksen eduskuntaryhmään.

”Ryhmässä laskeutui hiljaisuus. Kaikki olivat sitä mieltä, että näin ei voi olla. Erkki Virtanen sanoi, että tämä on liikaa”, Arhinmäki sanoo.

”Politiikassa pitää olla tietyt periaatteet. Tässä tuli raja.”

Arhinmäki kokee onnistuneensa kulttuuri- ja urheiluministerinä. ”Valtaosa ihmisistä oli tyytyväisiä. Minulla oli intoa ja halua ja tuntemusta, ja hoidin mielestäni tehtävän hyvin.”

Konkreettisiksi saavutuksiksi hän mainitsee valtion osallistumisen 30 miljoonalla keskustakirjaston rakentamiseen sekä Olympiastadionin remontin, johon valtio laittaa puolet.

”Se oli viimeinen asia, jonka sain läpi, ennen kuin me lähdettiin hallituksesta.”

Ministerinä hän myöntää mokanneensa, kun jäi pois Musiikkitalon avajaisista. Syntyi iso poru. Hän tosin sanoo, että edes kutsua ei tullut, eikä Musiikkitalo kuulu kulttuuriministerille vaan opetusministerille. Silti syntyi kuva, että korkeakulttuuri ei häntä kiinnosta.

”Olen aina ollut intohimoinen kirjallisuuden ja kuvataiteen harrastaja.”

Pönöttäviä rakennuksia suuremmaksi ansioksi hän näkee muutoksen ajattelutavassa, että kaikilla on mahdollisuus osallistua lasten ja nuorten kulttuuriin ja liikuntaan, sekä pöhöttyneen urheilun hallinnon karsimisen.

Pienen puolueen puheenjohtajana on raskas olla ministerinä. Kaikki taakka kasautuu puheenjohtajalle, isossa puolueessa vastuu jakautuu. ”En nauttinut ministerinä olosta, ei se ole mitään ihmisen työtä.”

Juhani Niiranen / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat