Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtiotieteilijä kumoaa teekkarin väitteet ja vaatii HS:n artikkeliin oikaisua: ”Vappu ei lopu koskaan”

Vilja Rydman uskoo väärän käsityksen vapun loppumisesta levinneen teekkareilta, jotka aloittavat juhlinnan etuajassa ja väsähtävät vappuviikonloppuna.

Kotimaa
 
Tuomas Selänne
Opiskelijoita juhlimassa Kaisaniemessä vappuaattona 2011.
Opiskelijoita juhlimassa Kaisaniemessä vappuaattona 2011. Kuva: Tuomas Selänne

Koska vappu loppuu?

Tätä kysyttiin Helsingin Sanomissa lauantaina Tiina Mikkoselta, Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen teekkarivastaavalta.

”Kaksi viimeistä päivää ovat niin intensiiviset, että kun Wapunkaadosta [viimeinen tapahtuma sunnuntaina] ihmiset päätyvät kotiin, niin vappu jää siihen”, Mikkonen arvioi.

Kysymys oli Vilja Rydmanin mielestä johdatteleva: jos kysytään vapun loppumisaikaa, taustaoletuksena on, että vappu todella loppuu joskus.

Rydman lähetti asiasta HS:lle oikaisuvaatimuksen sähköpostitse heti lauantaiaamuna:

Haluaisin oikaista 30.4. (A 14) lehdessä olleen nolon virheen. Toisin kuin lehdessä kirjoitettiin, vappu ei lopu koskaan. Ymmärrän toki, että kyseessä oli haastateltavan lausunto, ja virheellinen vastaus lienee myös ymmärrettävä – onhan vastaaja vain teekkari. Toivoisin kuitenkin toimittajalta tarkkuutta ja lähdekriittisyyttä näinkin merkittävissä asioissa.

Ystävälliset terveiset vapusta 2004,

Kannunvalaja ja valtiotieteilijä”

HS soitti Rydmanille, jotta hän voisi kannunvalajana eli valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestön kasvattina kertoa tarkemmin, mistä ikuisessa vapussa on kyse.

 

Tarkentaisitko hieman: miten niin vappu ei lopu koskaan?

”Tajusin tämän itse vappuna 2004, jolloin oli vapun lisäksi perätysten monta muutakin juhlaa. Lopulta Kannunvalajien vuosijuhlassa opiskelijakaverini totesi, että vappu ei lopu koskaan. Myöhemmin ajatus jalostui: koko elämä on työn ja ilon juhla.”

Vilja Rydmanin kotialbumi
Vilja Rydman juhlimassa vappua kesäkuussa 2011 valtiotieteellisen tiedekunnan promootioristeilyllä.
Vilja Rydman juhlimassa vappua kesäkuussa 2011 valtiotieteellisen tiedekunnan promootioristeilyllä.

 

Mistä luulet väärän tiedon kumpuavan ja leviävän?

”Teekkareilta. He saattavat aloittaa juhlinnan etukäteen ja voivat sitten jo 2. toukokuuta pahoin ja ovat väsyneitä – eivät vaan osaa.”

 

Uskotko harhaluulojen karisevan myöhemmin, diplomi-insinöörinä tai tekniikan tohtorina?

”En lähde kommentoimaan diplomi-insinöörejä näin valtiotieteilijänä.”

 

Vappu on siis ympäri vuoden. Aiotko juhlia tänään ja huomenna jotenkin erityisesti, vai onko kyseessä vain viikonloppu muiden joukossa?

”Tällä kertaa juhlinta on lastenjuhlaa, kuten ehkä voit arvatakin [taustalta kuuluu pikkulapsen ääni]. Aiomme ainakin hankkia vappuilmapallot. Lapsi haluaa nähdä vapputorinkin, joten ehkä käymme myös siellä.”

 

Entä vapunpäivänä?

”Huomenna on vinttikoirakilpailut. Otamme vapun mukaan sinnekin: pikniktarpeet, serpentiiniä ja ylioppilaslakki. Se on muuten myös mainio kesähattu!”

 

Jos vappu todella on ympäri vuoden, miten sitä juhlitaan syksyllä?

”Sopivanhenkisessä porukassa voi esimerkiksi nautiskella kuohuviiniä. Jos seura on hyvää, ilta ei välttämättä eroa merkittävästi huhti–toukokuun vaihteesta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat