Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:lla on ollut viisi puheenjohtajaa vuoden 1969 jälkeen

Kotimaa
 
Tapio Vanhatalo
Niilo Hämäläinen
Niilo Hämäläinen Kuva: Tapio Vanhatalo
Niilo Hämäläinen (1966–1974)

Hämäläinen oli tupojen pioneeri, joka yhdisti SAK:n oikeisto- ja vasemmistodemarit yhden järjestön alle. Nuoruus meni sodassa ja metsätyökämpillä. Hänen aikanaan SAK:n jäsenmäärä kasvoi 300 000:sta 900 000:een ja tupoissa sovittiin muun muassa lomaltapaluurahoista ja pidennettiin lomia.

Pekka Oivio (1974–1981)
Martti Kainulainen
Pekka Oivio
Pekka Oivio

Veturinkuljettaja Oivion aikana taloustilanne oli vaikea, mutta tupoissa sovittiin muun muassa lapsilisistä, äitiyslomista ja laajennettiin talvilomaa. Sosiaalidemokraatti ja kalamatkoilla viihtynyt Oivio oli vaatimaton luonne, joka ei lopettanut ihmettelemästä, miten hän on miljoonan jäsenen järjestön johdossa.

Pertti Viinanen (1981–1990)
Christian Westerback
Pertti Viinanen
Pertti Viinanen

Kansakoulun ja pari luokkaa jatkokoulua käynyt Viinanen toimi ennen ay-uraa metsätyömiehenä ja trukinkuljettajana. Viinasta kuvattiin HS:n muistokirjoituksessa mieheksi, jolla on köriläsmäinen habitus mutta aina tiptop-puku päällä. Hänen aikanaan sovittiin muun muassa pekkaspäivistä ja työaika lyheni.

Lauri Ihalainen (1990–2009)
Heikki Saukkomaa
Lauri Ihalainen
Lauri Ihalainen

Kirvesmiehen koulutuksen saanut Ihalainen toimi SAK:n puheenjohtajana kauemmin kuin kukaan muu. Ihalainen tunnetaan uutterana ja aikaansaavana neuvottelijana. Sosiaalidemokraatti Ihalainen on toiminut kansanedustajana vuodesta 2011. Työministerinä hän toimi 2011–2015.

Lauri Lyly (2009–)
Vesa Oja
Lauri Lyly
Lauri Lyly

Sähköasentajan koulutuksen saanut Lyly on myös sosiaalidemokraatti. Hänen kauttaan on varjostanut Suomen vaikea taloustilanne. Loputtoman kärsivällisenä neuvottelijana tunnetun Lylyn aikana on tehty useita vaikeita sopimuksia, kuten eläkesopimus ja nyt loppusuoralla oleva kilpailukykysopimus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat