Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Stressaantunut ei jaksa syödä oikein

Alakuloinen syö lohdukseen, eikä kerran aloitettua syömistä ole helppo lopettaa.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Tutkimuksen mukaan oman syömisen kontrollointi väheni, kun stressipisteet olivat korkealla.
Tutkimuksen mukaan oman syömisen kontrollointi väheni, kun stressipisteet olivat korkealla. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Jos elämässä tuntuu olevan paljon stressiä, syöminen kärsii. Tämä havaittiin Suomessa tehdyssä Eliksiirit-tutkimuksessa, jossa ovat mukana Helsingin, Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistot sekä Työterveyslaitos ja VTT.

Eliksiirit-tutkimuksessa etsitään ratkaisuja muun muassa lihavuuden ja koetun stressin vähentämiseksi. Se on osa SalWen eli Terveyden ja hyvinvoinnin strategisen huippuosaamiskeskittymän tutkimusohjelmaa Mielen ja kehon eliksiirit.

Ensimmäiset tulokset stressin ja syömisen välisestä yhteydestä ilmestyivät juuri Appetite-tiedejulkaisussa. Tässä tutkimuksessa oli mukana 300 keski-ikäistä suomalaista, jotka olivat ylipainoisia tai lihavia.

Tutkittavia pyydettiin kertomaan kuluneen kahden vuorokauden syömiset ja juomiset ja arvioimaan kokemaansa stressiä kuluneen kuukauden aikana. Tutkittavilta kysyttiin esimerkiksi sitä, miten usein heistä tuntui siltä, että he eivät pysty selviytymään kaikista tehtävistään.

Kaikkein stressaantuneimmiksi itsensä kokeneilla osoittautui olevan erilainen suhde syömiseen. He söivät harvemmin sen mukaan, miten tunsivat itsensä nälkäiseksi tai kylläiseksi, mutta useammin hallitsemattomasti: kerran aloitettua syömistä oli vaikea lopettaa.

Myös tunnesyöminen lisääntyi.

”Jos oli paha mieli tai allapäin, tuli syötyä liikaa”, selittää Itä-Suomen yliopiston nuorempi tutkija Elina Järvelä-Reijonen. Hän tekee väitöskirjaa Eliksiirit-tutkimuksessa.

”Syöminen liittyi kielteisiin tunteisiin.”

Myös oman syömisen kontrollointi väheni, kun stressipisteet olivat korkealla.

”Siihen ei riitä resursseja”, Järvelä-Reijonen arvioi.

Lähes kaikki tutkimukseen osallistuneet kertoivat haluavansa laihtua. Kaikkein stressaantuneimmilla toive oli vähäisempi.

Stressin kasvaessa väheni myös salliva asenne syömiseen. Tällainen asenne liittyy tutkijoiden termiin syömisen taito, joka tarkoittaa myönteistä asennetta syömiseen ja esimerkiksi halua kokeilla uusia makuja sen sijaan, että rajoittaisi syömisiään.

Kovasta stressistä kärsineiden ruokavalio oli suunnilleen samanlainen kuin muidenkin, mutta täysjyväviljaa siinä oli vähemmän. Sen sijaan alkoholia ja esimerkiksi rasvaa, sokeria ja proteiinia oli saman verran kuin muillakin.

Tutkijat päättelivät, että stressi on yhteydessä syömisen piirteisiin, jotka voivat osaltaan tehdä painonhallinnasta hankalaa.

”Stressaantuneimmilla oli myös korkeimmat masennuspisteet”, Järvelä-Reijonen huomauttaa.

Hän päättelee, että terveydenhuolto tarvitsee uusia tapoja auttaa ihmisiä. Painonhallinnasta puhuminen ei yksin riitä, vaan pitäisi puuttua myös stressiin ja henkiseen hyvinvointiin, hän suosittelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat