Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naapurustoa matalammat tulot voivat houkutella riskisijoituksiin, paljastaa uusi WinCapita-tutkimus

Väitöstutkimuksen mukaan WinCapitaan ei sijoitettu pelkästään siksi, että haaveiltiin suurista voitoista. Taustalla oli myös pelko siitä, että oma varallisuus jää jälkeen klubin avulla rikastuneesta lähipiiristä.

Kotimaa
 
WinCapita-sijoitusklubin nimi oli aluksi WinClub, joka mainosti mahdollisuutta tehdä elämän loistavin sijoitus.
WinCapita-sijoitusklubin nimi oli aluksi WinClub, joka mainosti mahdollisuutta tehdä elämän loistavin sijoitus.
Tästä on kyse

WinCapita poiki lukuisia oikeudenkäyntejä

 Sijoitusklubi WinCapitan toiminta päättyi vuonna 2008 massiiviseen esitutkintaan, jossa paljastui, ettei klubi ollut tehnyt voitollista valuuttakauppaa, vaan kyse oli laittomasta pyramidipelistä.

 Klubin perustaja Hannu Kailajärvi tuomittiin törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta viideksi vuodeksi vankeuteen.

 Tuomion mukaan Kailajärvi erehdytti tuhansia ihmisiä sijoittamaan klubiin ja aiheutti lukuisille ihmisille taloudellista vahinkoa tai sen vaaraa ainakin 57 miljoonan euron arvosta.

 Kailajärven oikeudenkäynnin lisäksi on ollut satoja rikoshyötyoikeudenkäyntejä, joissa voitolle jääneiltä klubilaisilta on peritty voitot valtiolle. Suurinta osaa klubilaisista ei syytetty rikoksesta, mutta lain mukaan toisenkaan tekemästä rikoksesta ei saa hyötyä.

 Yli tuhat tappiolle jäänyttä klubilaista on puolestaan hakenut vahingonkorvauksia.

 Lisäksi on ollut joitakin oikeudenkäyntejä, joissa klubilaisia on syytetty törkeästä petoksesta tai avunannosta törkeään petokseen tai rahankeräysrikokseen.

Sijoitusklubi WinCapitasta on valmistunut uutta tutkimustietoa. Aalto-yliopistossa tehdyn väitöskirjan mukaan tyypillinen WinCapitaan sijoitettu summa oli jopa kaksinkertainen verrattuna tyypillisten suomalaisten piensijoittajien osakesalkkuihin.

Väitöskirjatutkija Ville Rantala kuvaileekin, että WinCapitaan sijoitettiin valtavia summia normaaliin sijoitustoimintaan verrattuna.

Tutkimuksen mukaan mediaanisijoitus WinCapitaan oli 8 000 euroa.

WinCapitaan pääsi mukaan vain suosittelijan eli sponsorin kautta. Rantalan mukaan sijoittajan tuloerolla suhteessa sponsoriin oli erittäin suuri vaikutus sijoituksen suuruuteen.

Sponsoriaan pienituloisemmat klubilaiset sijoittivat tuloihinsa nähden huomattavasti enemmän kuin sponsoriaan suurituloisemmat jäsenet.

Rantalan mukaan ilmiö voi selittyä sillä, että sijoittajat ovat pyrkineet pysymään mukana lähipiirinsä varallisuuskehityksessä. ”Voi olla, että on ollut sosiaalista painetta, että jos en nyt lähde mukaan, niin itse jään köyhäksi, kun kaverit rikastuu”, Rantala sanoo.

Rantalan tilastollisen analyysin mukaan myös naapurustoa matalammat tulot saattavat houkutella riskisijoituksiin. Klubilaiset, joiden tulot olivat oman postinumeroalueen mediaanitulojen alapuolella, sijoittivat muita enemmän.

Aineistosta käy Rantalan mukaan ilmi myös se, että sponsorit sijoittivat tuloihinsa nähden keskimäärin yli 50 prosenttia enemmän kuin muut jäsenet. Aktiiviset sponsorit sijoittivat myös keskimäärin enemmän kuin vain yksittäisiä klubilaisia sponsoroineet.

Rantala kertoo, että tutkimustulos tukee näkemystä, jonka mukaan valtaosa sponsoreista on vilpittömästi uskonut klubin toimintaan ja myös he ovat myös itse sijoittaneet neuvojensa mukaan.

Rantala kävi tutkimusta varten läpi mittavan poliisin esitutkintamateriaalin. Rantalan mukaan tutkimusmateriaali sisältää yksityiskohtaista tietoa yli 3 000 WinCapita-sijoittajasta.

Rantalan WinCapita-tutkimus on osa hänen perjantaina Aalto-yliopistossa tarkastettavaa väitöskirjaansa. Väitöskirjaan sisältyy myös toinen WinCapitaan liittyvä artikkeli, joka käsittelee muun muassa klubin leviämistä. Lue HS:n aiempi juttu täältä.

Juha Metso
Hannu Kailajärvi
Hannu Kailajärvi
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat