Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä tekemistä lapsille, kun vanhemmat ovat töissä? Yöleiri menettää suosiotaan, päivätekemistä tarjolla aiempaa enemmän

Kesän suunnittelu tuottaa tuskaa monessa lapsiperheessä. Mistä lapsille tekemistä, kun vanhemmat ovat töissä?

Kotimaa
 
Ville Myllynen / Lehtikuva
Etenkin alakouluikäiset lapset tarvitsevat tekemistä kesälomalla, kun vanhemmat ovat töissä. Lapset leikkivät uimarannalla Helsingissä kesällä 2004.
Etenkin alakouluikäiset lapset tarvitsevat tekemistä kesälomalla, kun vanhemmat ovat töissä. Lapset leikkivät uimarannalla Helsingissä kesällä 2004. Kuva: Ville Myllynen / Lehtikuva
Fakta

Mistä tietoa lasten kesän suunnitteluun

  Harrastushaku.fi-palvelun kautta löytyy pääkaupunkiseudun kuntien ja järjestöjen tarjoamaa kesätoimintaa.

  Kesäleiri.fi-palvelussa on koottuna Raha-automaattiyhdistyksen tukemat kesäleirit.

  Leirejä ja muuta toimintaa kannattaa etsiä myös kuntien, seurakuntien ja järjestöjen omilta verkkosivuilta.

  Monet suositut leirit ja kurssit ovat jo täyttyneet, mutta tilaakin löytyy. Esimerkiksi Espoossa meneillään on haun toinen vaihe, johon lisättiin paikkoja.

Kun kesälomaviikot on jaettu työpaikoilla, alkaa lapsiperheissä uusi säätäminen. Mihin lapset menevät silloin, kun koulut ja päiväkodit ovat kiinni ja vanhemmat töissä?

”Ensin kannattaa käydä läpi oman kunnan leiri- ja muu tarjonta. Sen jälkeen voi kartoittaa vahtivuorojärjestelyjä toisten vanhempien kanssa”, neuvoo päällikkö Tatjana Pajamäki MLL:stä.

Pajamäen mukaan kesän palapeli on monelle vanhemmalle aika mahdoton tilanne. ”Varsinkin silloin, jos lapsista on yksin vastuussa.”

Iso osa alakoululaisista osallistuu kesälomalla vähintään yhdelle leirille. Useimmiten se on päiväleiri kesäkuun alkupuolella.

Yöleiri on menettänyt suosiotaan päiväleirin kustannuksella. Osittain taustalla ovat kuntien säästöt – päiväleirit tulevat halvemmaksi. Osittain syynä on lasten hiipuva kiinnostus yöleireilyyn.

”Selkeästi meneillään on jonkinlainen kulttuurin muutos ja sukupolvenvaihdos. Lapset ja nuoret eivät ole kasvaneet tähän toimintamuotoon. Nykyään heillä on niin paljon muita mahdollisuuksia ja tapoja viettää vapaa-aikaa”, kuvaa Espoon johtava nuoriso-ohjaaja Tatu Törmänen.

Espoossa ensimmäisen hakuajan päätyttyä kaikki päiväleirit ja päiväpajat olivat täynnä. Yöleireistä muutama jouduttiin perumaan vähäisen osanoton vuoksi.

Törmänen uskoo, että ensi vuonna päivätoimintaa lisätään entisestään.

”Voihan olla, että yöleirikin nousee uudelleen suosioon. Toimintamuotona se on hyvä kaupungissa kasvaville lapsille.”

Pajamäen mukaan yöleirien väheneminen voi kertoa myös siitä, että vanhemmat kuuntelevat lastensa tarpeita.

”Monelle lapselle yöleiri on mahtava kokemus, mutta toisille uudet sosiaaliset tilanteet ovat psyykkisesti stressaavia. Päiväleirien suosio voi kertoa siitäkin, että vanhemmat haluavat viettää lastensa kanssa aikaa iltaisin.”

Helsingissä kaupunki tarjoaa tänä kesänä moninkertaisen määrän leirejä viime kesään verrattuna.

”Yöleirejä on vähennetty ja lähellä kotia pidettäviä päiväleirejä lisätty, joten samalla rahalla saadaan enemmän. Meillä on paljon aika vähällä käytöllä olevia nuorisotiloja, joita on otettu leirikäyttöön”, kertoo nuorisoasiainjohtaja Tommi Laitio.

Suosituimmat leiriviikot ovat kesäkuun alussa.

”Eniten leirejä tarvitsevat eka-, toka- ja kolmasluokkalaiset, jotka tarvitsevat tekemistä vanhempien ollessa töissä. Tähän ikäluokkaan vetoavat päiväleirit enemmän”, tiivistää Helsingin nuorisoasiainkeskuksen toimittaja Ulla Paukku.

Anni Reenpää / Lehtikuva
Helsinki tarjoaa tänäkin kesänä leikkipuistoissa lounasta kaikille alle 16-vuotiaille. Lapset jonottivat ateriaa Taivallahden leikkipuistossa Töölössä kesäkuussa 2015.
Helsinki tarjoaa tänäkin kesänä leikkipuistoissa lounasta kaikille alle 16-vuotiaille. Lapset jonottivat ateriaa Taivallahden leikkipuistossa Töölössä kesäkuussa 2015.

Millainen leiri lapselle pitäisi valita?

”Tietysti sellainen, josta lapsi itse on kiinnostunut”, toteaa nuorisotyön koordinaattori Tarja Rönkkö Oulusta.

”Yöleirin kohdalla pitää miettiä, onko lapsi ikinä ollut yötä pois kotoa. Yhden yön leiri voi olla pikku koululaiselle ihan riittävä aloitus”, Rönkkö sanoo.

Leirien, pajojen ja kurssien teemoja on tarjolla laidasta laitaan. Esimerkiksi Espoossa suosikkeja ovat olleet luonto- ja kalastusleirit, pelilabrat sekä yrityskylän päiväleirit. Sen sijaan esimerkiksi bändileiri ja luovan toiminnan leiri peruuntuivat.

Entä jos lapsi ei halua leirille?

Rönkkö opastaa neuvottelemaan kavereiden vanhempien kanssa, voisivatko pienet viettää päivää yhdessä ja mitä he voisivat päivän aikana tehdä.

”Meillä on auki esimerkiksi neljä kesänuokkaria, joissa voi käydä vapaamuotoisesti viettämässä aikaa.”

Helsingissä koululaisia yhdeksänvuotiaasta ylöspäin kutsutaan jalkapallokentille. NutaFudikseen ei tarvitse ilmoittautua, eikä se maksa mitään.

Muita ilmaistoimintoja on tarjolla muun muassa Vuosaaren liikuntapuistossa ja Fallkullan kotieläintilalla.

Ilmaista Helsingissä on tänäkin kesänä lasten loma-ajan ruokailu. Kaupunki kustantaa oman erikoisetuuden kaikille alle 16-vuotiaille: lämpimän aterian leikkipuistoissa jokaisena arkipäivänä.

Maksullisten toimintojen hinnat on pyritty pitämään kunnissa huokeina, jotta kenenkään osallistuminen ei jäisi maksusta kiinni. Viidenkin päivän leirille pääsee muutamalla kympillä ja sosiaalisin perustein voi hakea maksuhuojennusta. Järjestöjen leirit ovat usein huomattavasti kalliimpia.

Paukku arvioi, että helsinkiläisistä alakoululaisista suurin osa osallistuu johonkin järjestettyyn toimintaan lomaviikkojen aikana.

”Harva haluaa jättää lasta yksin työpäivän ajaksi.”

Mitä sitten, jos vanhemmat eivät saaneetkaan kesälomaansa heinäkuussa?

Vaihtoehtoja jää vähemmän, koska kuntien leiritarjonta painottuu kesäkuulle. Esimerkiksi Oulussa kaikki leirit pidetään silloin ja Espoossakin lähes kaikki. Sen sijaan yhdistysten tarjonnasta löytyy leirejä myös heinäkuussa.

Monessa perheessä vanhemmat joutuvat porrastamaan lomiaan, jotta lasten hoito saadaan järjestettyä.

”Usein ei ole muuta mahdollisuutta, vaikka onhan se sääli, että siinä menetetään tilaisuus perheen yhteiseen aikaan”, Pajamäki toteaa. Suurempi murhe on Pajamäen mielestä kuitenkin yksin lapsiaan huoltavilla.

”Muut lapsiperhettä lähellä olevat aikuiset voisivat ihan kysymättä tarjoutua tueksi kesän aikana.”

Monet perheet saavat kesällä arvokasta lastenhoitoapua isovanhemmilta.

”Tässäkin perheet ovat epätasa-arvoisia. Toisilla isovanhemmat asuvat kaukana tai välit heihin eivät ole kunnossa”, Pajamäki muistuttaa.

Voiko lapsen kesä leireineen ja kursseineen olla liian ohjelmoitu?

”Usein lapsen päivät lukuvuoden aikana ovat työntäyteisiä opintoineen ja harrastuksineen. Loman tarkoitus olisi pyrkiä kiireettömyyteen ja sen kautta rentouteen. Siinä mielessä on hyvä, ettei lomaohjelma ole liiaksi ulkopuolelta saneltua”, Pajamäki sanoo.

Tarkkaa ikää, jossa lapsen voi jättää päiväksi yksin, on vaikea määritellä.

”Pieni ekaluokkalainen on ehdottomasti liian pieni, sen voi sanoa. Meillä Suomessa lapsia rohkaistaan varhaiseen itsenäisyyteen ja siitä tehdään hyve, joka ei useinkaan ole lapsen kehitystason mukainen”, Pajamäki huomauttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat