Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari Aarnion Trevoc-syytteiden käsittely alkoi Helsingin hovioikeudessa

Aarnio vaatii hovioikeutta kumoamaan käräjäoikeuden määräämän ehdottoman vankeusrangaistuksen, syyttäjä hakee kovempaa rangaistusta.

Kotimaa
 
Videografiikka selittää Trevoc-jutun parissa minuutissa
Videografiikka selittää Trevoc-jutun parissa minuutissa
Seurantalaiteyhtiö Trevociin ja Jari Aarnioon liittyvä oikeudenkäynti on edennyt Helsingin hovioikeuteen.

Jari Aarnioon ja seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvien syytteiden käsittely alkoi maanantaina Helsingin hovioikeudessa. Aarnio vaatii hovioikeutta kumoamaan Helsingin käräjäoikeuden tuomion, jolla hänet tuomittiin yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen muun muassa kahdesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Lisäksi hänet tuomittiin viralta pantavaksi.

Syyttäjä puolestaan vaatii Aarnion rangaistusten koventamista.

Aarnion tuomio perustui siihen, että käräjäoikeuden mukaan Aarniolla oli päätäntävaltaa Trevocissa samaan aikaan, kun hän osallistui esteellisenä Helsingin poliisin laitehankintoihin. Oikeuden mukaan päätösvalta Trevocissa perustui Aarnion määräysvallassa olleeseen 200 000 euron sijoitukseen, joka oli toteutettu näennäisen yritysjärjestelyn kautta.

Rahoitusjärjestely täytti käräjäoikeuden mielestä virkarikoksen tunnusmerkit, mutta ei lahjusrikoksen tai petoksen tunnusmerkkejä. Aarnion katsottiin kuitenkin muulla tavalla saaneen hyötyä Trevocista, joten siksi hänet tuomittiin myös lahjuksen ottamisesta. Lahjuksiksi katsottiin pakettiauton toistuva lainaaminen ja kahden taulutietokoneen saaminen yksityiseen käyttöön.

Myös Trevocin toimitusjohtaja Pasi Patama ja yhtiön toiminnassa mukana ollut suojelupoliisin mies vaativat syytteidensä hylkäämistä. He saivat lyhyet ehdolliset vankeusrangaistukset avunannosta Aarnion virkarikoksiin.

Rahoitusjärjestelyissä oli mukana rikollisjengi United Brotherhoodin silloinen keulahahmo Keijo Vilhunen. Vilhusen syytteet hylättiin kokonaan, sillä hän ei oikeuden mukaan ollut tietoinen koko kuviosta. Syyttäjä tyytyi käräjäoikeuden päätökseen tältä osin.

Oikeuden mukaan Aarnion ja Vilhusen salattu yhteistyö saattoi merkittävällä tavalla vaarantaa luottamusta poliisin toimintaan. Oikeus piti vakavana myös sitä, että yhteistyökuvio liittyi poliisin salaisessa tiedonhankinnassa käytettäviin seurantalaitteisiin.

”Vaikka Aarnion ja Vilhusen yhteistyön ei ole näytetty vaarantaneen Trevoc Oy:n laitteiden toiminnan luotettavuutta, käräjäoikeus pitää vakavana, että yhteistyö on liittynyt näihin poliisin vaikeimmin valvottavissa oleviin tutkintakeinoihin, joissa luottamuksella on erityinen merkitys”, käräjäoikeus totesi.

Nyt hovioikeudessa Aarnio myöntää olleensa mukana valmistelemassa Trevoc-hankintoja Helsingin poliisissa. Käräjäoikeudessa hän kiisti valmistelun.

Hovioikeuden pääkäsittely asiassa kestää noin puolitoista kuukautta.

Helsingin käräjäoikeudesta puolestaan odotellaan päätöstä Aarnioon kohdistuvista huumesyytteistä. Syyttäjät vaativat Aarniolle yli 11 vuoden vankeusrangaistusta siitä, että hän olisi ollut mukana salakuljettamassa Suomeen noin tuhat kiloa hasista. Aarnio on kiistänyt syytteet jyrkästi.

Käräjäoikeuden päätös tulee aikaisintaan elo-syyskuun vaihteessa.

Juhani Niiranen / HS
Jari Aarnio
Jari Aarnio
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat