Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Useiden kaukojunien matka-ajat lyhenevät – Helsingistä Ouluun jopa puoli tuntia nopeammin

Junat lopettavat pysähtymisen Laihialla, Isossakyrössä ja Ylistarossa. ”Suomalaiset toivovat nopeampia yhteyksiä”, kaukoliikenteen suunnittelujohtaja sanoo.

Kotimaa
 
VR panee vauhtia juniin
VR panee vauhtia juniin
VR pyrkii kesäkuusta alkaen lyhentämään matka-aikoja tärkeimmillä linjoilla ajamalla kovempaa ja vähentämällä pysähtymisiä. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

VR nopeuttaa junien kulkua useilla tärkeillä reiteillä. Esimerkiksi matka-aika Helsingistä Ouluun lyhenee yli puoli tuntia. Uudistukset tulevat voimaan kesäkuun 20. päivä.

”Kun olemme tehneet tutkimusta ja kuunnelleet asiakkaita, niin siellä korostuu hinnan lisäksi matka-aika”, sanoi VR:n kaukoliikenteen suunnittelujohtaja Antti Tuominen maanantaina Helsingissä.

”Suomalaiset toivovat nopeampia yhteyksiä. Junan kilpailuvaltti tulee siitä, että junan pitää olla nopea ja mukava.”

Tuomisen mukaan muutoksien taustalla on kolme asiaa.

”Toisaalta muutamme linjarakennetta eli junat kulkevat hieman eri reittejä. Toisaalta nopeutamme Helsingin ja Tampereen välistä matkustusta siten, että lisäämme nopeiden vuorojen osuutta. Kolmantena hyödynnämme Seinäjoki–Oulu-ratahankkeen tuottamia parannuksia rataan. Siellä on tietyillä osilla tehty perusparannusta, joka mahdollistaa nopeammat yhteydet.”

Tuominen vertaa Helsingin ja Tampereen välistä yhteyttä sykkiväksi suoneksi, jonka kautta suurin osa matkoista tehdään.

”Nopeus siellä vaikuttaa itse asiassa laajasti hyvin pitkälle koko pääradan matka-aikoihin.”

VR lisää Helsingin ja Tampereen välisiä nopeita junayhteyksiä siten, että niitä kulkee joka tunti. Nämä junat pysähtyvät vain Pasilassa ja Tikkurilassa.

Seinäjoki–Oulu-radan perusparannus valmistuu vuonna 2017. Sen jälkeen VR:n tavoitteena on, että Helsingin ja Oulun välisen junan matka-aika olisi viisi tuntia. VR pitää sitä jo kilpailukykyisenä lentoliikenteen kanssa, kun ottaa huomioon lentokenttämatkat ja kentillä vietetyn ajan.

VR tarjoaa 20. kesäkuuta jälkeen nopeampia yhteyksiä Helsingistä Seinäjoelle, Vaasaan ja Ouluun. Seinäjoelle pääsee silloin 15 minuuttia, Vaasaan 19 minuuttia ja Ouluun 38 minuuttia nopeammin.

VR lisää myös suorien junayhteyksien määrää. Jatkossa Helsingin ja Jyväskylän välillä kaikki junat ovatkin suoria. Myös Vaasaan on entistä enemmän suoria yhteyksiä, jolloin ei tarvitse vaihtaa junaa Seinäjoella.

VR ottaa myös käyttöön Helsingin ja Vaasan välillä parempaa kalustoa. Kaikkiin näihin juniin tuleekin ravintolavaunu.

Liikennepaikkoihin on tulossa muutoksia. VR ottaa käyttöön yhden uuden aseman eli Kempeleen aseman. Samalla VR lopettaa Seinäjoki– Vaasa-rataosuudella Laihian, Isokyrön ja Ylistaron seisakkeet.

”Nämä kolme paikkakuntaa yhdistetään kaukoliikenneverkkoon busseilla tai takseilla tapahtuvan liityntäkuljetuksen kautta”, Tuominen sanoo.

VR vähentää myös junavuorojen määrää noin 12 vuorolla päivässä. Sen sijaan kesäksi ei ole tulossa vuorojen vähentämistä, kuten oli esimerkiksi viime kesänä, jolloin jätettiin noin 15 junaa päivässä ajamatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat