Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koivu kukkii jo lähes koko maassa

Lämmin sää sai norkot aukeamaan. Tälle viikolle odotetaan lähes kesäisiä lämpötiloja.

Kotimaa
 
Jarmo Stenmark / Lehtikuva
Koivun kukinto eli norkko.
Koivun kukinto eli norkko. Kuva: Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Koivu kukkii isossa osassa Etelä- ja Keski-Suomea runsaasti tiistaina, Turun yliopiston aerobiologian laitos arvioi. Ilmassa on paljon siitepölyä aina Lappia myöten.

Osa siitepölystä on kulkeutunut Venäjältä ja Baltiasta. Etelä-Lapissa on ollut ilmassa välillä jopa erittäin runsaasti koivun siitepölyä. Se voi kulkeutua ilmassa jopa tuhansia kilometrejä.

Syy on lämmin sää. Aerobiologian laitos arvioi viime viikolla, että jos vapun tienoo on lämmin, koivujen norkot aukeavat ja siitepölyn määrä ilmassa kasvaa nopeasti. Niin näyttää myös käyneen.

Kukinta jatkuu kohtalaisena aina Lappia myöten. Lähes koko maassa on ilmassa myös lepän siitepölyä, mutta enää vähän, sillä lepän kukinta on päättymässä.

Sää jatkuu lämpimänä, sillä toukokuun ensimmäinen viikko on laajalti poutainen ja aurinkoinen. Ilmatieteen laitos ennustaa, että päivälämpötilat nousevat alkuviikon jälkeenkin yleisesti 17 ja 20 asteen välille, ja useammalla paikkakunnalla päästään yli 20 asteen.

20 astetta ylittyy eteläisessä Suomessa usein jo huhtikuussa, mutta viime vuonna vasta kesäkuun puolella. Koko maassa päästään 20 asteeseen yleensä toukokuun puolella.

Alkukesä oli viime vuonna viileä, ja esimerkiksi Jyväskylässä oli 20 astetta lämmintä vasta 15. kesäkuuta. Joskus on ollut niin lämmintä jo huhtikuun puolivälissä.

Sää jatkunee lämpimänä myös tämän viikon jälkeen, Ilmatieteen laitos arvioi. Pohjoisen lämpötilat jäänevät loppuviikolla 8 ja 15 asteen välille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat