Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubbin kampanja-avaus: ”Tärkeintä, että toimimme lojaalisti”

Kokoomuksen puheenjohtaja sanoi tukevansa todennäköistä päähaastajaansa Petteri Orpoa kaikissa niissä päätöksissä, joita hän tekee.

Kotimaa
 
Alexander Stubb: Tuen Petteri Orpoa kaikissa hänen ratkaisuissaan, mutten olisi itse voinut aikanaan ajatella Jyrki Kataisen h
Alexander Stubb: Tuen Petteri Orpoa kaikissa hänen ratkaisuissaan, mutten olisi itse voinut aikanaan ajatella Jyrki Kataisen h
Kokoomuksen puoluejohtaja Alexander Stubb avasi puolueensa puheenjohtajakisan kampanjansa Espoossa, ravintola Haikaranpesässä. Stubb kertoo, mistä puolueen sisäiset jännitteet hänestä johtuvat. Kokoomuksen puoluejohtaja Alexander Stubb avasi puolueensa puheenjohtajakisan kampanjansa Espoossa, ravintola Haikaranpesässä. Stubb kertoo, mistä puolueen sisäiset jännitteet hänestä johtuvat. toimittaja: Juha-Pekka Raeste, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoi puolueen puheenjohtajakisan kampanja-avauksessaan tukevansa todennäköistä päävastustajaansa sisäministeri Petteri Orpoa samoin kuin muita kokoomuslaisia riippumatta siitä, millaisia ratkaisuja he tekevät.

Orpo on Stubbin mukaan ollut hänen oikea kätensä varsinkin viime vuoden ajan.

Artikkeliin liittyvät

”Tuen häntä kaikissa niissä päätöksissä, joita hän tekee”, Stubb sanoi ravintola Haikaranpesässä maanantaina järjestetyssä kampanja-avauksensa käynnistämistilaisuudessa maanantaina.

Kokoomus valitsee puheenjohtajansa puoluekokouksessa Lappeenrannassa 10.–12. kesäkuuta. Orpo sanoi perjantaina ”vakavasti miettivänsä” puheenjohtajakisaan lähtemistä.

”Tämä on ammatti, jossa jokaisella on joka päivä tulosvastuu”, Stubb sanoi tilaisuuden avatessaan.

Hän muistutti toimineensa neljä vuotta europarlamentaarikkona ja kahdeksan vuotta ministerinä, ja muisteli kahden puheenjohtajavuotensa saavutuksia.

Stubbin mukaan hänen pääministerikaudellaan olisi pitänyt päästä parempiin tuloksiin, ja vaikea tilanne näkyi vaalituloksessa, mutta hyvä loppukiri vaaleissa teki kuitenkin kokoomuksesta toiseksi eniten ääniä saaneen puolueen.

Kun Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelmasta tuli ”kokoomuslaisin hallitusohjelma ikinä” ja suuria vaikeita päätöksiä on tehty, Stubbin tulkinnan mukaan nyt ollaan tilanteessa, jossa käänne on syntymässä.

”Sekä kokoomuksessa että Suomessa”, Stubb alleviivasi.

Stubb listasi joukon hallituksen tekemiä päätöksiä sote-ratkaisusta käynnissä olevaan kilpailukykysopimukseen, ja piti tuloksia hyvinä.

”Matka on ollut pitkä. Uskon, että kaikki kokoomuslaiset ovat tyytyväisiä niihin saavutuksiin, jotka olemme saaneet aikaan.

Stubb linjasi puheenjohtajakampanjansa teemoiksi sen, että kokoomus olis Suomen johtava tulevaisuus-, työllisyys ja kansainvälisyyspuolue, ja ”moderni maltillinen keskustaoikeistolainen puolue.”

Kysyttäessä eroa puolueen yksilönvastuuta peräävään oikeistosiipeen Stubb vastasi uskovansa vahvasti välittämiseen ja empatiaan.

”Uskon lämpöön”, Stubb sanoi ja valitti yhteiskunnan olevan nykyisin liian kova.

”Haluan luoda tulevaisuudenuskoa positiivisuuden kautta. Taistelen päivittäin kyynisyyttä vastaan.”

Stubbin esiintymistä leimasi pieni jännittyneisyys.

Reippaan ulkokuoren takaa näki, että tulossa oleva kamppailu ja Orpon todennäköinen ehdokkuus syö miestä.

Spekulatiivisiin kysymyksiin siitä, haluaisiko hän puheenjohtajakisan mahdollisesti hävittyään jatkaa valtiovarainministerinä tai mahtuvatko he Orpon kanssa samaan hallitukseen, Stubb ei halunnut ottaa kantaa.

”Puolueen puheenjohtaja valitsee oman tiiminsä”, Stubb sanoi.

Juuri sitä ennen hän oli kertonut, että kun hänestä tuli puoluejohtaja, hän valitsi omaan hallitukseensa välittömästi Jan Vapaavuoren, Paula Risikon, Petteri Orpon ja Sanni Grahn-Laaksosen.

Heistä vain Grahn-Laaksonen oli tukenut Stubbia puheenjohtajakisassa.

Stubb puhui tiedotustilaisuudessa useaan otteeseen lojaalisuudesta, mutta ei millään tavoin suoraan kritisoinut Orpoa istuvan puheenjohtajan mahdollisesta haastamisesta.

Ainoa poikkeus tuli, kun HS kysyi, olisiko hän itse voinut ajatella haastavansa edeltäjäänsä Jyrki Kataista kesken tämän puheenjohtajakauden.

”En”, Stubb vastasi välittömästi.

Toistaiseksi puheenjohtajuutta on ilmoittanut tavoittelevansa kansanedustaja Elina Lepomäki, ja sisäministeri Orpo on ilmoittanut harkitsevansa asiaa.

Julkisuudessa Orpon ilmoitus on tulkittu siten, että hänen ilmoituksensa Stubbin haastamisesta vahvistetaan lähiaikoina.

Myös kansanedustaja Harry Harkimo on sanonut harkitsevansa vakavasti puheenjohtajakisaan lähtöä. Hän on luvannut ilmoittaa kannastaan toukokuussa.

Stubb on ollut ministerinä eri hallituksissa keväästä 2008. Hänet valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi kesällä 2014 Lahden puoluekokouksessa, jossa hän voitti puheenjohtajavaalissa ministeripuoluetoverinsa Paula Risikon ja Jan Vapaavuoren.

Tuolloin Petteri Orpo ilmoitti päivää ennen äänestystä äänestävänsä Jan Vapaavuorta. Pääministeriksi päästyään Stubb valitsi kokoomuksen rivejä eheyttääkseen Orpon maa- ja metsätalousministeriksi.

Euroopan investointipankin varapääjohtajana työskentelevä Vapaavuori ilmoitti maaliskuussa, ettei aio haastaa Stubbia kesäkuun puoluekokouksessa.

Mikko Stig / Lehtikuva
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb avasi puheenjohtajavaalikampanjansa Espoossa maanantaina.
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb avasi puheenjohtajavaalikampanjansa Espoossa maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat