Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsivarren Lapin vatsatautitapausten syy voi olla norovirus – ”Yli kymmenen palannut muulla kuin suksilla”

Osa sairastuneista retkeilijöistä on haettu erämaasta helikopterilla tai moottorikelkalla.

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta / HS
Jos tautiepidemian aiheuttaja osoittautuu virusperäiseksi, virus on mahdollisesti voinut levitä erä- ja autiotuvissa.
Jos tautiepidemian aiheuttaja osoittautuu virusperäiseksi, virus on mahdollisesti voinut levitä erä- ja autiotuvissa. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Fakta

Suositus: Keitä vesi

 Käsivarren alueella liikkuvia kehotetaan keittämään juomavettä ainakin kymmenen minuutin ajan.

 Lisäksi patikoijien kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Käsivarren Lapin erämaa-alueen vatsatautiepidemian todennäköiseksi aiheuttajaksi epäillään norovirusta.

Metsähallitus on kerännyt alueen matkailuyrityksiltä tietoja, joiden perusteella sairastuneita retkeilijöitä on varmuudella ainakin 20–30. Viranomaiset tiedottivat ensimmäisten tautitapausten paljastumisesta lauantaina.

Lapin sairaanhoitopiirin infektiolääkäri on arvioinut, että kyseessä vaikuttaa olevan norovirus tai sen tyyppinen virus, kertoo Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollosta vastaava ympäristöterveyspäällikkö Outi Räntilä.

”Oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin norovirukseen sairastuneilla. Tauti leviää valitettavan herkästi”, Räntilä sanoo.

Lapin sairaanhoitopiirin ensihoitokeskuksen mukaan Käsivarren erämaassa sairastuneiden oireita ovat olleet nopeasti nouseva kuume, oksentelu, pahoinvointi ja ripulointi.

”Osa on sairastanut tautinsa tunturissa ja palannut omin voimin kylille”, Räntilä kertoo.

Joidenkin sairastuneiden vointi on ollut niin heikko, että he ovat tarvinneet apua päästäkseen pois erämaasta. Räntilän mukaan muutama ihminen on haettu pelastushelikopterilla. Lisäksi jotkut ovat saaneet kyydin moottorikelkalla.

”Yli kymmenen on palannut muulla kuin suksilla”, Räntilä kertoo.

Jos tautiepidemian aiheuttaja osoittautuu virusperäiseksi, virus on mahdollisesti voinut levitä erä- ja autiotuvissa. Potilaita on haettu esimerkiksi Kuonjarjoen ja Pihtsusjärven tuvilta. Vatsatautivirus voi tarttua kosketus- ja pisaratartuntana ja myös saastuneiden pintojen kautta.

Ympäristöterveyspäällikön mukaan tartunnanaiheuttaja yritetään selvittää näytteistä.

”Muonion-Enontekiön terveydenhuollon kuntayhtymä pyrkii järjestämään näytteenoton, jos Kilpisjärven kylälle tulee vatsatautipotilaita, jotka ovat sairastuneet tai vasta sairastaneet. Heiltä tarvitaan potilasnäyte, jotta taudinaiheuttaja voidaan määrittää”, Outi Räntilä sanoo.

Räntilä ei usko, että sairastuneiden määrä lisääntyy enää merkittävästi, vaikka uusia tautitapauksia tulisikin ilmi. Retkeilijöitä oli liikkeellä vappuviikonloppuna luultavasti tavallista runsaammin.

”Keliolosuhteet muuttuvat pian, kun lumi sulaa. Tunturiin tulee niin sanottu kuollut hetki ennen kesäsesonkia. Se luultavasti automaattisesti korjaa tartuntatilanteen”, Räntilä arvelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat