Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koululaiset osaavat puhua saamea paremmin kuin kirjoittaa – oppimateriaaleista on yhä huutava pula

Suomen kaikki kolme saamelaiskieltä ovat uhanalaisia. Oppilaat käyttävät saamea vain vähän koulun ulkopuolella.

Kotimaa
 
Antti Hämäläinen
Helsingin Tavastia-klubilla vietettiin viime vuoden helmikuussa saamelaisten kansallispäivää. Kuvassa saamelaiskielten opiskelijat Aletta Lukkari, Pigga Mäntyranta, Magga Mäntyranta ja Piret Lukkari.
Helsingin Tavastia-klubilla vietettiin viime vuoden helmikuussa saamelaisten kansallispäivää. Kuvassa saamelaiskielten opiskelijat Aletta Lukkari, Pigga Mäntyranta, Magga Mäntyranta ja Piret Lukkari. Kuva: Antti Hämäläinen
Fakta

Oppimistuloksia arvioitiin ensimmäistä kertaa

 Kansallinen koulutuksen arviointikeskus arvioi saamelaiskielten oppimista nyt ensimmäistä kertaa.

 Arviointiin osallistuivat kaikki 7.–9.-luokan oppilaat, jotka opiskelivat saamea äidinkielenä tai A-kielenä. Heitä oli yhteensä 77 kahdeksasta koulusta.

 Äidinkielenä pohjoissaamea opiskeli 33 oppilasta ja inarinsaamea 4. Koltansaamea ei opiskellut äidinkielenä kukaan, mutta 4 opiskeli sitä A-kielenä. Pohjoissaamea opiskeli A-kielenä 29 oppilasta ja inarinsaamea 7.

 Saamelaiskielten säilymistä on tuettu 1990-luvulta alkaen muun muassa kouluopetuksella ja kielipesätoiminnalla.

Saamea opiskelevien koululaisten suullinen kielitaito on vahvempaa kuin kirjallinen kielitaito.

Saamelaiskielten opiskelun suurena haasteena on pula saamenkielisistä oppimateriaaleista. Lisäksi koululaiset käyttävät saamea vapaa-ajallaan hyvin vähän. Osasyynä siihen on, että tarjolla on hyvin vähän ylipäätään mitään saamenkielistä materiaalia kirjallisuudesta lähtien.

Tämä selviää Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) saamen kielen oppimistulosten arvioinnissa.

Karvi arvioi nyt ensimmäistä kertaa saamelaiskielten oppimistuloksia. Arviointiin osallistuivat kaikki 7.–9.-luokkalaiset, jotka opiskelivat saamea äidinkielenään tai A-kielenään. Heitä oli yhteensä 77.

Saamea äidinkielenä opiskelevat saavuttivat noin 60 prosenttia ja A-kielenä opiskelevat noin 46 prosenttia kokeen enimmäispistemäärästä. Osaamisessa oli suuria eroja oppilaiden välillä. Parhaiten osattiin pohjoissaamea, huonommin inarinsaamea ja koltansaamea.

Tytöt osasivat saamea pääosin poikia paremmin, mutta puhetehtävissä tytöt ja pojat pärjäsivät melko samalla tavalla.

Projektipäällikkö Mari Huhtasen mukaan tulokset olivat odotetunlaisia. Pohjoissaamen tulokset olivat parhaat, koska sitä on opetettu pisimpään.

”Kaikkien kolmen saamen kielen tilanne on edelleen huolestuttava. Sen osoittavat jo oppilaiden pienet määrät arvioinnissa, samoin oppilaiden vähäinen saamen kielen käyttö kotona tai vapaa-aikana. Muun muassa koltansaamea ei opiskellut äidinkielenä kukaan.”

Arvioinnista kävi selvästi ilmi, että kielen oppimisessa on suurena ongelmana oppimateriaalien puute.

”Niitä ei ole. Yksikin asiantuntija sanoi, että koltansaamessa käytetään kaikkea mahdollista kirjallisuutta, mitä on olemassa. Se saattaa olla satukirja, joka ei varmaan kauheasti innosta yläkoululaisia oppimaan”, Huhtanen sanoo.

Ei ole olemassa saamenkielistä luokka-asteelta toiselle etenevää, opetussuunnitelman mukaista materiaalia. Oppimateriaalit ovat usein suomenkielisiä, tai sitten ne on hankittava Norjasta.

Ongelmallista on myös se, että oppilaat käyttävät saamea hyvin vähän koulun ulkopuolella: 77 oppilaasta vain neljä kertoi saamen olevan ainoa kieli kotona. Loput puhuivat kotona myös suomea tai pelkästään suomea.

Vapaa-ajallaan koululaiset kirjoittivat saameksi hyvin vähän eivätkä lukeneet saamenkielisiä kirjoja, koska niitä ei juuri ole. Saamenkielistä musiikkia he kuuntelivat satunnaisesti. Oppilaat suhtautuivat kuitenkin myönteisesti saamen kielen hyödyllisyyteen.

Huhtasen mukaan nyt tarvittaisiin kaikkea mahdollista saamenkielistä materiaalia, jota voitaisiin tuottaa verkkoon. Tarvittaisiin lisää esimerkiksi radio- ja televisio-ohjelmia, pelejä ja kirjoja.

Opettajista vain vähän yli puolet oli päteviä, mutta he ovat motivoituneita kielen opettamiseen. Huhtasen mukaan oppimateriaalien lisäksi tarvitaan lisää päteviä opettajia ja nykyisten opettajien täydennyskoulutusta.

”Paljon erinäköisiä elvyttämistoimia on tehty kaikkien näiden kielten osalta, mutta edelleen tarvitaan paljon kehittämis- ja elvyttämistoimia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat