Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen valtion pitäisi siirtyä virtuaalivaluuttaan – siinä säästyisi miljardeja

Valtio voisi ottaa käyttöön maksuliikenteessään bitcoinit ja vaatia sekä maksunsa että ostonsa kryptovaluuttana. Tästä hyötyisivät kaikki, kirjoittaa Pekko Vehviläinen kolumnissaan.

Kotimaa
 
Pekko Vehviläinen
Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja digitaalisten hyvinvointipalvelujen konsultti.

Oravannahka. Plootu. Markka. Euro. Millä maksamme seuraavaksi?

Moni meistä tulevaisuuden tutkijoista veikkaa virtuaali-, internet- tai kryptovaluuttojen puolesta, eikä syyttä. Vaikka toistaiseksi näiden käyttö on ollut vähäistä, tilanne muuttuu nopeasti.

Muutosta kiihdyttävät paitsi internet-maksamiseen tottuneet nuoret myös nopeuden ja helppouden varaan laskevat yritykset. Nopeus ja helppous yhdistyvät esimerkiksi Steam-pelipalvelussa, joka otti bitcoinin juuri käyttöönsä. Suomessakin Steamia käyttää yli miljoona ihmistä.

Mitä pelipalvelu virtuaalivaluutasta hyötyy?

Käteisen rahan käyttö on kallista. Se vaatii automaatit, kassakoneet, lukolliset säilytystilat ja salkut. Käteisellä maksaminen on hidasta, ja siihen on sidottuna jatkuvasti huomattava määrä pääomaa, joka olisi tehokkaasti käytettävissä muualla. Käteinen ei siirry internetissä. Käteinen kuljettaa bakteereita, ja sen avulla harmaa talous kukoistaa.

Pankkikortti on jo parempi vaihtoehto. Kauppias ottaa sen vastaan mielellään, sillä rahat tulevat tilille heti, ja kallista käteismaksamista on vähemmän. Asiakkaallekin korttimaksaminen on mukavaa: taskuun ei jää turhia vaihtorahoja, ja mukana on aina tasaraha. Korttimaksaminen onkin suosituin maksamisen muoto: jo kaksi kolmesta suomalaisesta maksaa ostoksensa korteilla.

Mutta korttimaksukin maksaa.

Korttien valmistus, postittaminen, väärinkäytösten tunnistaminen, riskinhallinta: kaikki vaativat oman vaivansa, josta kertyy kustannuksia. Ja rahaliikenne ylipäätään luo kustannuksia: tilien luominen, ja käsittely, rahan siirto ja valvonta vaativat omat monimutkaiset mekanisminsa.

Luotto- tai pankkikorttimaksamisesta peritään maksun vastaanottajalta maksu, joka on noin 0,5–5 prosenttia maksetusta summasta.

Palataan vielä Steam-pelipalveluun. Moni vanhempi on tutustunut palveluun siksi, että peliostoksiin nuori tarvitsee luottokortin, jota heillä ei ole. Siispä isä tai äiti joutuu luomaan Steam-tilin, antamaan sinne luottokorttinsa tiedot ja ostamaan pelin nuorelle tai itselleen.

Steam otti käyttöönsä bitcoinin säästääkseen omissa kuluissaan. Palvelulla on 125 miljoonaa käyttäjää, joista jokainen on ostanut pelejä. Maksamisesta koituu kuluja vastaanottajalle. Vuonna 2015 Steam teki lähes kolmen miljardin dollarin liikevaihdon – ja tilitti maksuina luottokorttiyhtiöille kymmeniä miljoonia dollareita.

Jos kaikki noin 300 miljoonaa peliä ostettaisiin bitcoineilla, maksamisen hinta vähintäänkin puolittuisi, sillä virtuaalivaluutan tilinsiirroissa välikädet on minimoitu.

Bitcoin on internet-valuutta, joka pohjautuu kaikille avoimeen, verkkokirjanpitoon. Kirjanpito on suojattu salausmekanismein ja eikä sitä voi väärentää. Kirjanpidon ylläpidosta ja salaamisesta maksetaan pieni korvaus kaikille siihen osallistuville. Tätä toimintaa kutsutaan louhinnaksi. Järjestelmä tekee kirjanpidosta huomattavan halpaa, koska koodausta hoitaa ilmaisohjelmisto. Itse bitcoin-maksut hoituvat kännykällä tai verkon selaimella kädenkäänteessä.

Onko nykyisessä maksujärjestelmässä internetin aikakautena enää mitään järkeä? Joillekin on. Siitä hyötyvät rahaa käsittelevät pankit ja luottokorttiyhtiöt, maksupäätelaitteiden toimittajat ja maksuliikenneyhtiöt.

Monimutkaisesta ja välikäsien ryvettämästä maksujärjestelmästä on kuitenkin kuluttajalle paljon haittaa.

Euroopan keskuspankki on arvioinut maksujärjestelmien – käteisen, korttien ja tilisiirtojen – kokonais-kustannuksiksi noin 1,1 prosenttia bruttokansantuotteesta. EU:n BKT on 14 000 miljardia euroa, siis kustannukset ovat rahassa mitattuna noin 140 miljardia euroa. Suhteutettuna Suomen BKT:hen, 270 miljardiin euroon, maksamisen kustannukset ovat siis noin kolmen miljardin luokkaa. Vaikka käteinen liikkuu enää kolmanneksessa maksuista, sen kustannukset ovat lähes kaksi kolmannesta kokonaiskustannuksista.

Maailman kolmanneksi suurin talous Japani, hyväksyi hiljattain bitcoinin rahaksi siinä missä muutkin valuutat.

Suomi voisi näyttää samankaltaista esimerkkiä. Ainakin käteisestä pitäisi luopua heti, ja maksujärjestelmä pitäisi päivittää internet-aikaan. Suomi voisi panna Japaniakin paremmaksi: valtio voisi ottaa käyttöön maksuliikenteessään bitcoinit ja vaatia sekä maksunsa että ostonsa kryptovaluuttana.

Tästä hyötyisivät kaikki. Maksuliikenteestä säästyisi rahaa runsas miljardi euroa käteisen käsittelykulujen myötä ja toinen mokoma luottokorttiyhtiöiden ja pankkien katteista, yhteensä 2–3 miljardia euroa. Uusia työpaikkoja ja innovaatioita syntyisi bitcoinin ympärille ja Suomi saisi kansainvälistä huomiota.

Internetvaluutta ei enää suinkaan ole haihattelua, vaan täyttä totta. Oma ensimmäinen bitcoin-ostokseni pari vuotta sitten oli olut – nyt saan bitcoineillani verkosta jo pelejä, tietokoneita, autojakin. Trendin harjalla myös Suomeen on ilmaantunut ilahduttava bitcoin-valopilkku, Kemiönsaari. Siellä ruokaostoksetkin ja lukiostipenditkin hoituvat virtuaalivaluutalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat