Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Seulonta vähentää rintasyöpäkuolemia

Myös kuolemat muihin syihin vähenivät. Vaikutus näkyi vuosikymmeniä.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Rintasyöpäkuolleisuus väheni 33 prosenttia seulontojen ansiosta.
Rintasyöpäkuolleisuus väheni 33 prosenttia seulontojen ansiosta. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Fakta

Yleisin syöpä Suomessa

 Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä. Siihen sairastuu jo yli 5 000 naista vuosittain.

 Myös miehet voivat sairastua rintasyöpään. Tapauksia on muutamia joka vuosi.

 Rintasyöpää etsitään mammografiaseulonnoissa, joihin kutsutaan yli 50-vuotiaita naisia joka toinen vuosi. Seulonnat laajenevat asteittain niin, että ensi vuonna mukana ovat kaikki 69 ikävuoteen asti.

 Seulonnan tavoite on löytää syöpä pienenä, jolloin sen hoitaminen on helpompaa ja ennuste parempi. Paikallisen syövässä eli sellaisessa, joka ei ole ehtinyt levitä muualle kehoon, ennuste on hyvä: 91 prosenttia sairastuneista on elossa viiden ja 85 prosenttia kymmenen vuoden kuluttua.

Osallistumalla kunnan kustantamaan mammografiaseulontaan voi vähentää olennaisesti vaaraansa kuolla rintasyöpään.

Tämä käy ilmi Suomen syöpärekisterin tekemästä tutkimuksesta, joka on ilmestynyt British Journal of Cancer -julkaisussa. Tutkimuksessa olivat mukana kaikki vuosina 1992–2011 seulonnassa löytyneet ja kuolemaan johtaneet rintasyövät. Niitä oli kaikkiaan 1 900.

Jokaiselle rintasyövälle etsittiin kymmenen verrokkia, jotka olivat samanikäisiä ja jotka sama kunta oli kutsunut mammografiaan samana vuonna.

Tutkijat ryhtyivät hankkeeseen, koska seulontojen merkitys kuolemien vähentäjänä on kyseenalaistettu. Rintasyöpien hoidot ovat kehittyneet, ja valtaosa sairastuneista paranee.

Onko seulonta siis tarpeeton, kun hoitojen tulokset ovat niin hyvät? Entä onko rintasyöpäkuolemien vähentäminen väärä peruste mammografiaseulonnoille, kun valtaosa sairastuneista jääkin henkiin?

Ei ja ei, tutkijat havaitsivat. Kuolleisuus rintasyöpään väheni seulontojen ansiosta peräti 33 prosenttia. Tutkimuksessa selvisi, että rintasyöpään kuolleet olivat käyneet seulonnoissa harvemmin kuin verrokit.

”Tutkimus vahvistaa, että osallistumattomuus seulontaan kasvattaa kuolemanvaaraa”, tutkijat päättelevät. Havainto ei koske vain rintasyöpää vaan kaikkia kuolinsyitä.

”Vaara kuolla rintasyöpään 50–69-vuotiaana oli seulontaan osallistuneilla 39 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka eivät osallistuneet”, sanoo yksi kirjoittajista, Suomen syöpärekisterin vanhempi tutkija Sirpa Heinävaara.

Seulonta suojasi rintasyöpäkuolemaa vastaan sitä tehokkaammin, mitä lyhyempi aika seulonnasta oli. Vaikutus näkyi silti vuosikymmeniä seulontojen jälkeenkin: vaara kuolla oli pienempi vielä 84-vuotiaana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat