Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unescon johtaja Irina Bokova haluaa Suomen jakavan tietämystään sananvapaudesta

YK:n pääsihteerin paikasta kilpaileva Irina Bokova on tehnyt Unescosta esimerkin lasikaton rikkomisesta. Tänään tiistaina hän puhuu Helsingissä sananvapaudesta.

Kotimaa
 
Nikolai Jakobsen
”Kun puhun nuorille tytöille eri puolilla maailmaa, näen, että sanani herättävät toivoa”, sanoo Unescon pääjohtaja Irina Bokova Pariisin-toimistossaan.
”Kun puhun nuorille tytöille eri puolilla maailmaa, näen, että sanani herättävät toivoa”, sanoo Unescon pääjohtaja Irina Bokova Pariisin-toimistossaan. Kuva: Nikolai Jakobsen
Kuka?

Irina Bokova

 Syntynyt Bulgariassa vuonna 1952.

 Bokovan isä oli puolueaktiivi kommunistisessa puolueessa.

 Toiminut sosialistipuolueen kansanedustajana ja työskennellyt ulkoministeriössä.

 Osallistunut muun muassa Bulgarian uuden perustuslain laatimiseen.

 Työskenteli ennen Unesco-nimitystään diplomaattina.

 Nimitettiin Unescon pääjohtajaksi ensimmäisenä naisena vuonna 2009. Valittiin jatkokaudelle vuonna 2013.

 Opiskellut Moskovassa ja Yhdysvalloissa.

 Puhuu bulgarian lisäksi englantia, ranskaa, espanjaa ja venäjää.

Pariisi. Pöydän ääressä istuu väsynyt johtaja. YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon pääjohtaja Irina Bokova, 63, on palannut aamulla Nepalista.

Vuorokautta aiemmin hän on tavannut pääkaupunki Kathmandun lähellä nuoria äitejä, joita yritetään opettaa lukemaan.

”Että he voisivat lukea vaikka lääkepurkin tekstin annostellakseen lääkettä lapselleen”, Bokova sanoo Pariisissa Unescon modernissa päämajassa.

Bokovan johtaman Unescon lonkerot ulottuvat laajalle. Se kampanjoi rauhan, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien sekä tieteen ja maailmanperinnön puolesta.

Tänä keväänä Bokovalle on tullut yksi uusi kampanja. Bokova on vahva ehdokas seuraavaksi YK:n pääsihteeriksi. Sitä varten hän matkustaa jo samana iltana New Yorkiin.

Matkakalenterissa on myös Helsinki. Tänään tiistaina Bokova puhuu kansainvälisen lehdistönvapauden päivän kunniaksi järjestettävässä juhla- ja seminaaripäivässä. Joka vuosi eri maassa järjestettävä konferenssi on kerännyt Suomessa ennätysosanoton: lähes 1 200  osallistujaa yli sadasta eri maasta.

Suomi juhlii samalla maailman ensimmäisen julkisuuslain, poliitikko Anders Chydeniuksen painovapausasetuksen, 250-vuotisjuhlavuotta.

Sananvapaus ja lehdistönvapaus ovat Bokovan mielestä yhteiskuntien positiivisen kehityksen ytimessä: perusihmisoikeuksia, jotka lisäävät demokratiaa ja rauhaa. Sananvapausvertailuissa kärkisijaa vuodesta toiseen pitävä Suomi on hyvä esimerkki.

”Suomi tukee jo sananvapaustyötämme esimerkiksi arabimaissa. Koulutamme toimittajia, jotta he voisivat kertoa riippumattomasti asioista ja tiedostaa esimerkiksi kulttuurisia eroja. Suomen kannattaa jakaa tietämystään.”

Bokova on ryhtynyt seuraamaan Unescossa erityisesti toimittajien turvallisuutta. Kuluneiden kymmenen vuoden aikana on tapettu yli 800 toimittajaa. Valtaosa on paikallisia toimittajia, jotka tutkivat valtaapitävien kannalta ongelmallisia asioita, kuten korruptiota. Vain pieni osa tapauksista on selvinnyt.

”Juuri tähän tuomioiden puutteeseen haluan tarttua. Olen pyytänyt jokaisesta tapauksesta selvitystä, ja seuraamme järjestössä, miten tutkinnat etenevät.”

Bokovan mielestä maailma on kuitenkin yleisesti lehdistönvapauden ja sananvapauden kannalta parempi paikka kuin aiemmin. Paljon edistystä on tapahtunut sitten Berliinin muurin murtumisen, hän sanoo.

Bulgarian eri vaiheiden todistaminen – kommunistijohdosta Euroopan unionin jäsenmaaksi – on saanut Bokovan arvostamaan vapautta.

”Olen varttunut Itä-Euroopassa enkä kasvanut tällaiseen kulttuuriin, samanlaiseen ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. Juuri siksi sananvapauskysymykset ovat minulle niin tärkeitä. Kukaan ei voi enää pakottaa meitä takaisin hiljaisuuteen.”

Bokova aloitti vuonna 2009 Unescon johdossa ensimmäisenä naisena. Vuonna 2013 hänet valittiin seuraavalle kaudelle.

Bokova pani heti toimeen muutoksia järjestön sukupuolirakenteessa. Nyt enemmän kuin puolet työntekijöistä on naisia ja johtoportaassakin päästään jo lähelle 50:tä prosenttia.

”Olen ehkä ollut naisena enemmän suurennuslasin alla. Toisaalta huomaan, että voin olla myös roolimalli. Matkoillani rohkaisen tyttöjä lääkäreiksi, asianajajiksi ja opettajiksi – tai vaikka Unescon pääjohtajiksi.”

Huhtikuussa Bokova nimettiin viralliseksi ehdokkaaksi YK:n pääsihteerin virkaan.

Ban Ki-moonin kausi päättyy tämän vuoden lopussa. Ehdokkaita on ilmoitettu tähän mennessä kahdeksan.

Bulgarialainen Bokova on kisassa vahvoilla. Hän on entinen ulkoasiainneuvos, entinen diplomaatti ja nykyinen YK-järjestön johtaja. Lisäksi hän osaa viittä kieltä ja on opiskellut Moskovan ja Yhdysvaltojen huippuyliopistoissa.

Vaikka valinta on avoin, itäeurooppalaisella naisella veikataan olevan tänä vuonna erityisen hyvät mahdollisuudet. Bokova olisi ensimmäinen nainen pääsihteerin virassa.

Bokova ei halua kampanjoida tässä haastattelussa, mutta hän suostuu kommentoimaan uutta valintaprosessia. Hän on ollut edellisellä viikolla kahden tunnin avoimessa työhaastattelussa vastaamassa YK:n jäsenmaiden kysymyksiin. Tilaisuus on näytetty suorana verkossa.

Bokovalta kysyttiin muiden muassa kestävän kehityksen uusista tavoitteista, poliittisesta painostuksesta ja rauhanturvaamisen rahoittamisesta.

”Kysymykset olivat valtavia, eikä kaksi tuntia riittänyt niihin vastaamiseen. Tällainen avoin valintaprosessi on hieno, koska siitä syntyy dialogi. Jaan ideoita, mutta haluan myös kuunnella muita”, Bokova sanoo.

”Tällaista YK:ta tarvitsemme enemmän: dialogia, diplomatiaa ja neuvottelua. Tarvitsemme tätä järjestöä jopa enemmän kuin aiemmin.”

Pian Bokova luennoi muutamaa kerrosta alempana sukupuolten tasa-arvoa käsittelevässä tilaisuudessa. Sielläkin hän palaa vielä hetkeksi Nepaliin.

”Riskiryhmässä ovat tytöt, jotka jäävät pois koulusta ja menevät naimisiin varhain. Meidän velvollisuutemme on antaa heille uusi mahdollisuus.”

Suomi isännöi lehdistönvapauskonferenssia

Kansainvälistä lehdistönvapauden päivää vietetään maailmanlaajuisesti tänään tiistaina 3. toukokuuta.

Päivä on perustettu YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon aloitteesta.

YK:n yleiskokous julisti päivän kansainvälisen lehdistönvapauden päivän (World Press Freedom Day) vuonna 1993.

Päivämäärä 3. toukokuuta tulee Windhoekin julistuksen hyväksymisestä 3. toukokuuta vuonna 1991. Afrikkalaisessa Namibiassa hyväksytty julistus puolusti itsenäistä ja moniarvoista lehdistöä.

Tänä vuonna Unescon sananvapauskonferenssi järjestetään Suomessa.

Cynthia Guttman / Unesco
Irina Bokova kävi huhtikuussa Nepalissa. Shikharapurissa hän tutustui paikalliseen oppimiskeskukseen.
Irina Bokova kävi huhtikuussa Nepalissa. Shikharapurissa hän tutustui paikalliseen oppimiskeskukseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat