Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainvälinen paine auttaa ulos vankilasta

On olennaista muistaa, kuinka tärkeä kivijalka vapaa lehdistö on avoimen demokratian kannalta.

Kotimaa
 
Kaius Niemi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja.

Viime vuoden keväällä syyrialainen sananvapausjuristi Mazen Darwish istui vankilassa Damaskoksessa. Darwish oli joutunut vankilaan sen takia, että hän oli raportoinut presidentti Bashar al-Assadin hallituksen verilöylyistä, jotka suistivat maan sisällissotaan.

Darwish oli myös kampanjoinut poliittisten vankien vapauttamisen puolesta. Hänet sekä viisitoista muuta journalistia ja aktivistia pidätettiin samana päivänä helmikuussa 2012. Heidän joukossaan oli myös Darwishin vaimo, toimittaja Yara Badr, joka pääsi vapaaksi kolmen kuukauden jälkeen.

Sananvapaus- ja ihmisoikeusjärjestöt sekä EU vaativat toistuvasti Syyrian hallitusta vapauttamaan Darwishin. Viime vuonna YK:n kulttuuri- ja tiedejärjestö Unesco ja International Press Institute myönsivät Darwishille lehdistönvapauspalkinnot.

Kansainvälinen paine tehosi. Elokuussa Darwish vapautettiin kolmen ja puolen vankeusvuoden jälkeen. Tämä oli tärkeä muistutus siitä, että kansainvälinen lehdistönvapaustyö voi olla tuloksekasta myös sodan keskellä. Paatuneimmatkaan diktaattorit eivät ole immuuneja kansainväliselle arvostelulle.

Darwishin on määrä osallistua tänään Helsingissä järjestettävään Unescon lehdistönvapauskonferenssiin. Suomeen saapuu lähes 1 200 ihmistä yli sadasta eri maasta edistämään vapaata sanaa. Edistettävää riittää: vain yksi kymmenestä toimittajaan kohdistuneesta murhasta johtaa tuomioon.

Tänään Unescon palkinnon saa azerbaidžanilainen tutkiva journalisti Hadija Ismailova. Radio Free Europelle työskennellyt Ismailova istuu kotimaassaan vankilassa, koska hän on raportoinut presidentti Ilham Alijevin ja tämän lähipiirin korruptiosta ja salatuista omistuksista. Ismailova ja hänen perheensä ovat joutuneet rajun vainon kohteeksi.

Tavoitteena on, että Ismailova – ja mahdollisimman moni lähes kahdestasadasta eri puolilla maailmaa vankilassa viruvasta toimittajasta – pääsee ensi vuonna osallistumaan Unescon konferenssiin vapaina kuten Mazen Darwish.

Suomi on Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausvertailussa maailman ykkössijalla jo seitsemättä peräkkäistä vuotta. On olennaista muistaa, kuinka tärkeä kivijalka vapaa lehdistö on avoimen demokratian kannalta.

Tätä arvoa on tarpeen vaalia joka päivä, sillä vapauden voi myös menettää. Varoittavia esimerkkejä on niin Venäjällä kuin Euroopan unioninkin sisällä: esimerkiksi Puolassa, Unkarissa ja Slovakiassa.

Suomessakaan asiat eivät ole niin hyvin kuin ne voisivat olla. Alati kasvava ongelma on esimerkiksi toimittajiin kohdistuvan uhkailun lisääntyminen.

Tänään kansainvälisen lehdistönvapauden päivänä Helsingin Sanomat järjestää aiheesta HS 360° -keskustelutilaisuuden Sanomatalon Mediatorilla klo 17:stä alkaen. Lämpimästi tervetuloa.

WENN
Hadija Ismailova on vankilassa.
Hadija Ismailova on vankilassa.
Michel Porro
Mazen Darwish pääsi vapaaksi.
Mazen Darwish pääsi vapaaksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat